StoryEditor
Biznisuskoro počinje novi , šesti pokušaj privatizacije karlovačke mljekare

Radnici KIM-a jedva dočekali raspisivanje natječaja za većinski paket dionica

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 17:53


Vijest da je Hrvatski fond za privatizaciju odlučio konačno raspisati javni natječaj za prodaju većinskog paketa dionica (66,99 posto) KIM Mljekare Karlovac u ovom je poduzeću jedva dočekana.

Tvornica jedva drži korak s tržištem i ulaganja su neophodna, ali je istovremeno interes za kupnju poduzeća prilično velik, u tvornici su optimistični te smatraju da će za KIM do 21. travnja, do kada je natječaj otvoren, pristići veliki broj ponuda.

Direktor poduzeća Željko Mrljak kaže da su za kupnju zainteresirani svi koji su bili i na prošlom natječaju a tada su to bili investicijski fond Salford, poduzeće Ranč i dugoreški Chemoderm.Za ulaganje u KIM interes pokazuje i Žito iz Osijeka, Dukat, te Mljekara Bohnec iz  Ludbrega.

Prije nekoliko mjeseci mnoge je iznenadila informacija da je za nekadašnjeg karlovačkog mljekarskog giganta zainteresirano i karlovačko poduzeće HS Produkt, koje se bavi proizvodnjom pištolja HS 2000, a zapošljava tisuću ljudi.
Možda će rekordno zanimanje ulagača utjecati na to da uspije ukupno šesti pokušaj prodaje KIM-a.

Novi vlasnik morat će zadržati sve radnike zaposlene na neodređeno vrijeme, njih 190, morat će se obvezati da će u cjelosti zadržati osnovnu djelatnost KIM-a, otkup i preradu mlijeka, distribuciju mliječnih proizvoda, a morat će zadržati i brend poduzeća. Od ponuđača se očekuje i strateški plan razvoja KIM-a za sljedećih pet godina.

Treba napomenuti da bi KIM vjerojatno odavno propao da nije bilo njegovih radnika. Naime, nakon teških ratnih razaranja tijekom Domovinskog rata te neuspjele privatizacije Miroslava Kutlea devedesetih godina, poduzeće je dovedeno na rub bankrota. Radnici su se tada dobrovoljno odrekli regresa i dijela plaća te u nekoliko godina KIM-u ostavili skoro 30 milijuna svojih kuna.

(jl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 13:59