StoryEditorOCM
BiznisLipanj za zaborav

Putničke agencije na koljenima: pad prometa veći od 90 posto! Bez pomoći države dobar dio od ukupno 230 agencija će propasti, a zaposleni na ulicu

Piše PSD.
19. lipnja 2020. - 09:03

Voda je došla do grla: putničke agencije su na koljenima – posla nema, rezervacija za lipanj više od 90 posto je manje nego lani, tračak nade polaže se u ljeto, no bez mjera i pomoći države agencije neće moći izdržati do idućeg proljeća, rekao je četvrtak na skupštini UHPA-e njezin predsjednik Tomislav Fain.

– Nešto rezervacija dođe, ali se i otkaže, tako da za lipanj nema baš posla. Veseli da se Jadran ipak "bukira" za ljeto, ali i tu ćemo tek vidjeti kakva će biti realizacija i uglavnom ne očekujemo da će se pad prometa zaustaviti.

Poznato je da su agencije jako pogođene krizom zbog koronavirusa te im kao i cijelom turizmu treba pomoć. Nadamo se da će Vlada nastaviti s mjerama do proljeća 2021. godine, kada tek očekujemo poboljšanja – istaknuo je Fain.

Iznio je i da je u oko 230 agencija – članica UHPA-e trenutačno oko tri tisuće zaposlenih, te smatra da će i dalje trebati pomoć za plaće i likvidnost kao i moratorije na kredite i leasing.

Velik udar za agencije su i otkazivanja već rezerviranih putovanja, zbog čega ih je od 1. ožujka do 1. lipnja zadesio ukupni pad prometa od 130 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende, ujedno i član Nacionalnog civilnog stožera, kazao je kako vjeruje da će se Vladine mjere za pomoć agencijama i turizmu nastaviti, bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora.

– Ne vjerujemo da će buduće mjere biti na štetu turističkog sektora, jer se zna koliko je važan, a ono što sada znamo je da će mjere pomoći za turizam ići mjesec za mjesec, pod znanim uvjetima, ako je pad prihoda veći od 50 posto. Hoće li to biti do proljeća 2021. ili do kada već, teško je reći, no svakako se dosta očekuje od programa pomoći na razini Europskog parlamenta, te bi Hrvatska s odobrenim sredstvima možda već od siječnja 2021. mogla i pojačati mjere pomoći – rekao je Pende.

Najavio je i da se vrlo skoro, moguće krajem ovog ili već idućeg tjedna, mogu očekivati detaljne preporuke, tj. protokol za postupanje u slučaju da se pojavi zaraza COVID-19 kod turista koji su u Hrvatskoj, a koje će se odnositi na sve smještajne objekte.

Pende je naznačio da bi turist koji je zaražen išao u bolnicu, troškove bi snosio HZZO, dok bi njegova obitelj ili pratnja išla u samoizolaciju, ali ne u objektu gdje su smješteni nego drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 11:57