StoryEditorOCM
Biznis António Guterres

Prvi čovjek UN-a ‘opleo‘ po energetskim divovima: ‘To su gospodari klimatskog kaosa, lažu i treba im zabraniti reklame‘

Piše Silvija Novak/JL
5. lipnja 2024. - 23:11

Kako bi se svijet spasio od klimatskih promjena, industrijama fosilnih goriva treba zabraniti oglašavanje, rekao je u srijedu čelnik Ujedinjenih naroda António Guterres, piše BBC.

Korporacije koje se bave ugljenom, naftom i plinom nazvao je "gospodarima klimatskog kaosa koji su desetljećima iskrivljavali istinu i obmanjivali javnost". Baš kao što je zabranjeno reklamiranje duhana zbog štetnosti po zdravlje, isto bi trebalo učiniti s fosilnim gorivima, dodao je.

Guterresove riječi njegova su dosad najoštrija osuda industrije najodgovornije za stanje klime. Studije pokazuju da se stopa zagrijavanja povećava i da se globalni toplinski rekordi nastavljaju obarati, prenosi Jutarnji list.

Kako pokazuju podaci klimatske službe EU-a, svaki od proteklih 12 mjeseci postavio je novi globalni temperaturni rekord za to doba godine. Doduše, to je bilo malo potaknuto i klimatskim fenomenom El Niñom, ali neosporno je da će temperature dugoročno nastaviti rasti zbog ljudske aktivnosti, odnosno emisija plinova koji zagrijavaju planet.

image
Yuri Cortez/Afp

Prošla godina bila je najtoplija ikad zabilježena, a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u srijedu je objavila da bi rekord mogao ponovno pasti već ove godine. Grupa od oko 50 vodećih znanstvenika, svaki zasebno, kazali su da se stopa globalnog zagrijavanja nastavila povećavati, a svijet se približava probijanju simbolične granice zagrijavanja od 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Glavni tajnik UN-a pozvao je na bržu političku akciju u vezi s klimatskim promjenama i suzbijanje industrije fosilnih goriva.

"Moramo se izravno suočiti s onima u industriji fosilnih goriva koji nemilosrdno i dosljedno, tijekom više desetljeća, opstruiraju napredak", rekao je Guterres.

Dodao je i kako se mnogi iz industrije fosilnih goriva pokušavaju "besramno oprati" raznim lobiranjima, pravnim akcijama i reklamnim kampanjama.

image
Attila Kisbenedek/Afp

"Pozivam sve zemlje da zabrane reklamiranje kompanija za fosilna goriva. I pozivam medijske i tehnološke tvrtke da prestanu prihvaćati oglašavanje fosilnih goriva", izjavio je Guterres.

Agencija za standarde u oglašavanju Ujedinjenog Kraljevstva obvezala se suzbiti obmanjujuće tvrdnje u oglašavanju fosilnih goriva, a EU je nedavno najavila i novi zakon kojim se želi postići isto.

Iako je Guterresova ideja dobra i plemenita, teško je izvediva s obzirom na to da UN nema načina da tu ideju provede. Međutim, njegove bi riječi mogle biti poticaj aktivistima da se bore protiv sponzorstava i oglašavanja zagađujuće industrije.

Industrija fosilnih goriva najviše se oglašava u sportu, no zabrinutost za ljudsko zdravlje već je dovela do zabrane sponzoriranja alkohola i duhana u nogometu, pa se aktivisti nadaju se da će Guterresova podrška dovesti i do zabrane oglašavanja fosilnih goriva.

Guterres je također naglasio da je vrijeme od presudne važnosti, jer se već osjećaju učinci porasta temperatura - poput nedavnih smrtonosnih toplinskih valova u Aziji ili poplava u Južnoj Americi, prenosi Jutarnji list.

image
Yuri Cortez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 23:22