StoryEditor
BiznisPROIZVODNJA LIJEKOVA

Mihael Furjan: Dug prema veledrogerijama opterećuje i proizvođače

Piše Jozo Vrdoljak
22. studenog 2020. - 20:09
Mihael Furjan.  Marko Todorov/Cropix

Prema riječima Mihaela Furjana, predsjednika HUP-a - Udruge proizvođača lijekova, koji je ujedno i predsjednik uprave Plive, proizvođači lijekova u Hrvatskoj u ovoj su se krizi prioritetno fokusirali na održavanje proizvodnje, opskrbe i distribucije visokokvalitetnih lijekova bolnicama i pacijentima, što je, kako naglašava Furjan, tijekom pandemijske krize bilo vrlo izazovno.

"Pogotovo je bilo izazovno u uvjetima našeg nacionalnog i europskog lockdowna, što je značilo i povremeno zatvaranje granica te povećane troškove transporta i nabave aktivnih supstancija. Ove okolnosti dovele su farmaceutsku industriju u situaciju u kojoj je bilo potrebno u vrlo kratkom vremenu povećati fleksibilnost poslovnih operacija i reorganizirati radne procese. Usprkos svim izazovima, članice HUP Udruge proizvođača lijekova uspješno su nastavile proizvodnju i poslovanje te, što je najvažnije, redovitu opskrbu tržišta. Kako bismo to uspjeli uz minimalni rizik za sve uključene u proces, sustavno su se implementirale mjere u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenika i suradnika: od uvođenja rada u smjenama, preko intenzivnog fokusa resursa u proizvodnju uz minimizaciju zdravstvenih rizika zaposlenih, pa sve do organizacije rada od kuće preko naprednih digitalnih rješenja“, ističe Furjan.

Furjan naglašava da su hrvatske farmaceutske tvrtke, kao jedna od naših najvažnijih izvoznih industrija i u ovoj globalnoj krizi kontinuirano osiguravale stabilan izvoz na čak 60-ak tržišta u Europi i svijetu, uključujući i SAD.

Vezano uz dug veledrogerijama, Mihael Furjan naglašava da je situacija u kojoj se sustav nalazi dugoročno neodrživa jer, kako naglašava, ugrožava funkcioniranje svih dionika zdravstvenog sustava Hrvatskoj, a financijski dodatno opterećuje i poslovanje proizvođača lijekova u Hrvatskoj.

„Stoga pozdravljamo napore Vlade RH i veledrogerija da pronađe rješenje vezano uz probleme pravovremenog plaćanja lijekova. Domaća farmaceutska industrija, koja je u prethodnom izazovnom razdoblju pokazala svoju snagu i predanost održavanju redovite proizvodnje i opskrbe, kao strateški partner hrvatskog zdravstvenog sustava vjeruje da će se što prije pronaći sustavno rješenje u cilju dugoročne održivosti našeg zdravstva i kvalitetne zdravstvene skrbi za hrvatske građane“, ističe Furjan.

Mislav Vučić, glavni izvršni direktor Jadranskog galenskog laboratorija ističe da se JGL kao i svi ostali proizvođači, susreće s problemom nelikvidnosti hrvatskog zdravstvenog sustava zbog kojega izostaju plaćanja prema ljekarnama, a u kojima se uglavnom nalaze i JGL proizvodi.

„Nedostatak gotovine utječe na naše obveze prema dobavljačima, na naše investicije…JGL za sada nije zaustavljao isporuke za hrvatsko tržište, iako je situacija sve teža“, pojasnio je Vučić.

Djelatnost proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, imala je ukupni prihod u 2019. godini 7,41 milijardu kuna, od čega su velike tvrtke ostvarile više od 6,4 milijarde kuna, a dobit 1,468 milijardi kuna, od čega su velike tvrtke ostvarile dobit od gotovo 1,384 milijarde kuna.

Broj zaposlenih je u lipnju bio 5228 i rastao je gotovo svaki mjesec od kraja prosinca prošle godine, kada je bilo zaposleno nešto manje od 5000 radnika, točnije 4934. Prema podacima DZS-a, pad u razdoblju prvih šest mjeseci ove godine je bio 0,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je zanemariv pad s obzirom na to da je u tom razdoblju zbog poznate situacije i lockdowna bilo otežano poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 22:22