StoryEditor
Biznis‘HONK FOR HOPE‘

Prosvjed prijevoznika: ‘Skinite nam omču leasinga na godinu dana’

15. svibnja 2020. - 14:57
Prosvjed je održan u većini gradovaLuka Gerlanc/HANZA MEDIA

I osam hrvatskih gradova u četvrtak su bili dio paneuropskog prosvjeda „Honk for hope“.

U većini država Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj na ulice su izišli poduzetnici koji se bave povremenim prijevozom putnika kako bi upozorili na stanje u kojem se ova djelatnost našla zbog izvanrednih okolnost izazvanih pandemijom koronavirusa.

Prosvjed je, kao i prošlog četvrtka, organizirala Inicijativa Povremenog Prijevoza Putnika (PPP) uz podršku Udruge Glas poduzetnika. Ta Inicijativa okuplja više od 220 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2000 vozila, a djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija radna mjesta su ugrožena, kao i radna mjesta vezana za prijevoznike poput putničkih agencija i turističkih vodiča.

Nema odgovora

- Mi smo organizirali prosvjed u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Nažalost, premda smo već dugi niz godina ravnopravna članica EU-a, po mnogočemu još uvijek nismo ravnopravni. Činjenica je da se naši kolege u EU bore za mogućnost rada, a mi se borimo za puko preživljavanje. Sve zemlje članice već odavno su zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i nepovratna sredstva pomoći - izjavio je Marko Slišković, koordinator Inicijative PPP i član Odbora za turizam UGP-a.

Slišković ističe i kako hrvatski povremeni prijevoznici putnika nisu dobili ništa od navedenog i da se ne mogu boriti za rad kad su im ugrožena osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji.

- Već smo apelirali Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma da nas ozbiljno shvate, ali nismo dobili odgovore. Naše resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nas podržava, ali bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja našeg problema. Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Mi tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima - naglasio je Slišković.

U Splitu je, kako nam je kazao Tomislav Kovač, jedan od koordinatora, gradskim ulicama u prosvjedu prošlo 50 autobusa, 11 mini buseva i 17 malih kombija, a interes prijevoznika je bio još i veći. Svi oni, kao i cijelo gospodarstvo bore se s posljedicama pandemije, a dodatno su opterećeni s leasingom koji trebaju plaćati, a prihoda nemaju.

Prisilne naplate

- Mi samo tražimo da nam se pomogne da preživimo - ističe Kovač.

Predstavnici ove Inicijative i udruge Glas poduzetnika u srijedu su održali sastanak s predstavnicima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Udruženjem leasing društava i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na kojem su pokrenuli dijalog o potrebnim mjerama. Kako je kazao Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika na sastanak su bili pozvani i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva turizma koji se nisu odazvali, ali vjeruje da će se pridružiti na sljedećem sastanku u utorak.

- Nakon sastanka je HANFA odmah uputila leasing društvima preporuku da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama i da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija.

Vjerujemo da ćemo u utorak dobiti konkretne odgovore vezane na ostala pitanja vezana uz potrebne mjere od ostalih sugovornika i partnera - kazao je Oreščanin.

Inicijativa PPP i UGP su odlučni u namjeri da nastave organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva, ako se ne osiguraju mjere poput onih u Njemačkoj i Poljskoj.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 04:12