StoryEditorOCM

Prošlo ljeto nam spasili Nijemci, a Hrvati još više putovali u inozemstvo

Piše PSD.
2. travnja 2012. - 11:55
Posredstvom hrvatskih putničkih agencija u Hrvatsku je prošle godine došlo 6,6 posto više stranih turista nego u godini prije ili njih gotovo dva milijuna, a porast od 6 posto ti su strani turisti ostvarili sa 13,4 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U Hrvatskoj je prošle godine poslovalo 1.016 putničkih agencija i njihovih poslovnica organizirajući izlete i putovanja za domaće turiste u zemlji i inozemstvu te putovanja stranih turista u Hrvatskoj, a s datumom 31. kolovozom prošle godine sve te agencije zapošljavale su ukupno 4.500 djelatnika, od kojih tri tisuće za stalno.

Među stranim turistima koji su posredstvom agencija došli u Hrvatsku najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 27 posto, dok su iz ostalih zemalja u ukupnim organiziranim noćenjima imali udjel ispod 10 posto. Pritom su 'najjači' bili češki i talijanski turisti s udjelima u tim noćenjima od 9 i 8,7 posto, a slijede ih Poljaci s udjelom od 6 posto, Slovenci s 5,4 posto, Britanci s 5,3 posto te Austrijanci i Francuzi sa po 5 posto.

Za razliku od porasta stranog organiziranog turističkog prometa u Hrvatskoj, s domaćim turistima agencije su prošle godine zabilježile pad, i to od 5,2 posto u odnosu na 2010. s 300 tisuća domaćih turista koji su po Hrvatskoj putovali u organizaciji agencija. Još veći pad, od 11,3 posto, zabilježen je s 1,2 milijuna agencijskih noćenja domaćih turista.

S druge strane, agencije su lani zabilježile porast broja domaćih izletnika po Hrvatskoj, i to 19,2 posto, dok je broj izletnika u strane zemlje porastao za 1,3 posto.

Preko agencija prošle je godine više domaćih turista putovalo i u inozemstvo, i to njih 1,7 posto više ili 256,6 tisuća, ali su ostvarili 4 posto manje noćenja nego 2010. ili 1,1 milijun.

Najviše domaćih turista putovalo je u Italiju, Austriju, Češku, Njemačku, Francusku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Mađarsku.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 10:19