StoryEditorOCM
Biznis‘WIN-WIN‘

Prilika za poduzetnike i studente: projekt PlanStart već osam godina postavlja temelje za uspješne poslovne priče

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
24. rujna 2024. - 10:21

Tržište rada posebno je izazovno za male poduzetnike i mlade ljude koji nakon završetka fakulteta prvi put kreću s traženjem posla u struci. Dok se poduzetnici suočavaju s poteškoćama u pronalasku kvalificirane radne snage, studenti neprestano traže načine kojima će se istaknuti pred budućim poslodavcima. 

Ovaj izazov prepoznala je Hrvatska gospodarska komora (HGK) i pokrenula inicijativu za direktnu suradnju ova dva sektora, kojom se potiče razvoj lokalne ekonomije i pomaže studentima da se lakše prilagode zahtjevima tržišta rada nakon završetka školovanja. 

Navedeno je omogućeno putem projekta PlanStart, koji povezuje poduzetnike iz Splitsko-dalmatinske županije iz sektora malih tvrtki sa studentima Odsjeka za menadžment, trgovinu i turizam Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, naglašava da je komora iznimno ponosna na ovu suradnju, koja studentima pruža priliku da izrađuju poslovne planove za tvrtke odabrane putem Javnog poziva.

image

Joze Tomaš

Vojko Bašić/cropix

"Win-win"

Suradnja se odvija tijekom proljetnog semestra, gdje studenti, uz mentorstvo mr. sc. Ivone Jukić, zamjenice pročelnika za nastavu i međunarodnu suradnju, razrađuju poslovne planove na temelju sugestija i inputa poduzetnika. Sama inicijativa za pokretanje ove suradnje potekla je od profesorice Slađane Brajević, koja je prepoznala priliku za obostranu korist.

Projekt PlanStart predstavlja pravu "win-win" situaciju. S jedne strane, poduzetnici dobivaju besplatne poslovne planove, koji su ključni strateški alati za njihovo poslovanje, dok studenti imaju priliku primijeniti teorijska znanja u stvarnim poslovnim okruženjima.

Kroz rad na projektu, studenti ne samo da stječu praktično iskustvo, već i uvid u stvarno funkcioniranje gospodarstva. Upoznaju se s izazovima i prilikama s kojima se poduzetnici suočavaju te uče kako njihove ideje mogu doprinijeti unaprjeđenju poslovanja. S druge strane, poduzetnici dobivaju priliku za suradnju s mladim talentima, čime osiguravaju perspektive i inovativne planove, koji su ključni za konkurentnost na tržištu.

image

PlanStart 2023.

HGK

Uz to, PlanStart omogućava poduzetnicima pristup kvalitetnom kadru i potencijalnim budućim zaposlenicima. Izrađeni poslovni planovi ne samo da pomažu u svakodnevnom poslovanju, već su često neophodni za apliciranje za kredite, nacionalne programe i EU fondove, što ovom projektu daje ključnu ulogu u jačanju lokalnog gospodarstva.

Zajedno do cilja

Tržište rada se ubrzano mijenja, a projekti poput PlanStarta pripremaju mlade ljude za te promjene, omogućujući im da prije završetka studija steknu iskustvo i razviju vještine potrebne za uspješno snalaženje u dinamičnom poslovnom svijetu.

Do sada je kroz PlanStart prošlo nekoliko stotina studenata i gotovo stotinu poduzetnika, čime je projekt dokazao svoju vrijednost. Projekt PlanStart nadovezuje se na sličan projekt WebStart, koji je Županijska komora Split provodila u suradnji sa Sveučilišnim odjelom, a u kojem su studenti izrađivali web stranice za poduzetnike. 

Projekt se konstantno unapređuje na osnovu povratnih informacija polaznika. Pročelnik Sveučilišnog odjela za stručne studije, dr. sc. Petar Pepur, aktivno poziva poduzetnike da iznesu svoja iskustva i kritički se osvrnu na projekt jer su njihove sugestije i zapažanja ključni za daljnje unaprjeđenje i pripremu studenata koji će u sljedećim godinama sudjelovati u izradi poslovnih planova.

image

PlanStart 2022.

HGK

Ova vrsta suradnje pokazuje otvorenost HGK za nove projekte i mogućnosti izvan standardnih okvira, potičući inovacije i povezivanje različitih sektora. Predstavljeni projekt oslikava predanost HGK da suradnjom s obrazovnim institucijama doprinese razvoju tržišta rada, osigura konkurentne ljudske potencijale i pripremi mlade za izazove budućnosti.

Kroz inicijative poput PlanStarta, HGK jasno pokazuje da je spreman na nove projekte i suradnje koje prelaze standardne okvire, uvijek s ciljem jačanja lokalnog gospodarstva i stvaranja bolje budućnosti za mlade stručnjake. 

Kako se uključiti? 

Na natječaj se mogu prijaviti tvrtke članice Hrvatske gospodarske komore iz Splitsko-dalmatinske županije, koje pripadaju prvoj kategoriji članstva HGK, plaćaju članarinu ili iskazuju interes za njezino plaćanje. 

U projektu u pravilu sudjeluje do 15 tvrtki, a prijave se primaju do datuma definiranog javnim pozivom, odnosno do popunjavanja maksimalnog broja tvrtki sudionica. Početak suradnje poslovni subjekt – student očekuje se nakon potpisivanja ugovora, a tvrtke trebaju osigurati kontakt osobu koja će biti dostupna tijekom izrade poslovnog plana i dostaviti potrebne informacije o svom poslovanju kako bi studenti mogli izraditi kvalitetan poslovni plan prilagođen specifičnim potrebama.

Stoga, ako želite postati dio ove inspirativne priče, pozivamo vas da pratite natječaje i pridružite se projektu PlanStart. 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 10:23