StoryEditorOCM

PREDAVANJE NA EKONOMIJI Tedeschi u Splitu: Ne možemo biti precizni kao Nijemci

Piše PSD.
10. svibnja 2011. - 18:19

Nemam formulu za životni uspjeh. Atlantic Grupa nije „one man show“. Ne ovisimo niti o jednom proizvodu. Ne ovisimo niti o jednom kupcu. Atlantic Grupa ne ovisi niti o jednom čovjeku. Nisam samo ja Atlantic Grupa, ona ima razrađenu organizaciju i kvalitetne pojedince od kojih su neki u pojedinim segmentima i bolji od mene. Uvijek sam se veselio raditi s ljudima. Meni je najveće veselje graditi odnose s ljudima i stvarati novu vrijednost. To mi je važnije od profita.

Kazao je to Emil Tedeschi, čelni čovjek Atlantic Grupe odgovarajući u utorak na pitanje jednog studenta Ekonomskog fakulteta u Splitu nakon izlaganja o financiranju i upravljanju strategijama rasta u sklopu projekta Top Businessmen.

Splitski studenti ekonomije, u prepunoj velikoj dvoranoj, s odusevljenim su pljeskom primali poruke poslovnog čovjeka koji je stvorio jaku međunarodnu korporaciju s 4300 zaposlenih u 12 zemalja, biznismena koji je kupio kompaniju Multipower u Njemačkoj, preuzeo slovensku Drogu Kolinsku, unaprijedio brend Cedevita i brojne druge, prvi u Hrvatskoj izdao korporativne obveznice, bio pionir komercijalnih zapisa, više puta dokapitalizirao kompaniju i novac iskoristio za širenje.

- Moja maksima je nema dogma, nema tabu tema. Veliki je problem reći: stvari su takve kakve jesu i nemamo što razgovarati. Po logici, mi ne možemo biti precizni kao Nijemci ili imati veliko tržište kao Kinezi i ako se unaprijed predamo, sve su utakmice izgubljene. Ali svi imamo komparativne prednosti i trebamo ih iskoristiti – poručio je Tedeschi, govoreći o svojim počecima.

Ukazao je i na činjenicu da funkcija burze nije do kraja iskorištena, inicijalne javne ponude (IPO) dionica HT-a i Ine zapravo su bile samo transformacija vlasništva iz državnog u privatno, pri čemu je država građanima, biračima omogućila da nešto što vrijedi 100 kupi za 80. Od toga kompanije nisu ništa imale, pravi IPO proveo je Atlantic jer je izdao i novu emisiju dionica, a taj novac ulazi u kompaniju.

- Umjesto da je država educirala građane da je burza mjesto gdje se dobiva i gubi, potakla ih je na zaduživanje da bi kupili dionice. I onda se dogodi kriza i imamo tragediju. Svi su osjetili strast da se bez motike i rada može zaraditi, ušli su lanac sreće, a kad lupe glavom kažu: nas su prevarili - ocijenio je Tedeschi, dodajući da  nisu samo Hrvati podlegli burzovnoj euforiji, Amerikanci su nas pretekli.

Emil Tedeschi je istaknuo i kako je akvizicija Droge Kolinske bila veliki poduhvat Atlantic Grupe, ne samo radi toga što su uspjeli osigurati 242 milijuna eura za kupnju i pobijediti brojne druge ponuđače, već još više radi uspješne integracije jer sudar dviju korporativnih kultura može biti vrlo osjetljiv.

- Josip Friščić je pitao: Otkud Tedeschiju penez? Samo da je pratio financiranje kupnje Droge Kolinske sve bi mu bilo jasno – kazao je Tedeschi, pojašnjavajući kako je uz vlastiti novac iskoristio bankarske kredite i poslužio se modernim vidovima financiranja.

Ljubica Vuko
Foto: Nikola Vilić / CROPIX 

Širite entuzijazam

Ako ste frustirani mijenjate radno mjesto, imajte svijest da možete više i bolje. Žalosno je ako netko osjeća na poslu da mu je to zarobljeno vrijeme. Ako ne volite svoj posao i radnu okolinu, to je tragedija, osobna i tragedija za kompaniju. Gdjegod jeste, širite entuzijazam i veselje. Protiv toga sam da se čovjek ubija na poslu, mora imati ravnotežu - poručio je Tedeschi studentima ako sutra, kad počmu raditi, budu postavljali pitanja: kad će taj petak, kad cu imati više slobodnog vremena.

Cijenim napore Vlade

Cijenim napore Vlade, proklamiranje investicija i investicijske klime, ali činjenica je da ne možemo očekivati rezove pred parlamentarne izbore. Nema vidnih znakova oporavka. Imat ćemo kvalitetnije mjesece zbog sezone, ali život ne prestaje prestankom sezone i završetkom izbora. Situacija nije dobra, treba raditi obuhvatnije s oštrim rezovima. Ali nitko ne želi odstupiti od vlastitog komfora, rezovi znače i politički negativne poene. Istina, kratko neće profitirati, ali dobro će učiniti za društvo i to će im se vratiti na dugi rok. Trošimo više nego privređujemo, nužna je značajna štednja pogotovo u javnom sektoru i u kompanijama gdje država poslodavac – odgovorio je Emil Tedeschi na pitanje novinara o oporavku hrvatskog gospodarstva i naporima hrvatske Vlade.

Logičan izbor

Interes Agrokora za kupnju Mercatora je logičan izbor. Ne očekujem da je ta situacija gotova, ocijenio je Tedeschi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 04:01