StoryEditorOCM
Biznisdruga fundacija

Poznati poduzetnik Rakar šalje ponude širom Hrvatske: ‘Otkupljujem tražbine za ‘švicarce‘, evo koja je provizija...‘

Piše Ljubica Vuko
27. travnja 2023. - 23:20

Neobvezujuće ponude Druge fundacije su u ovome času poslane na adrese nekoliko tisuća građana širom Hrvatske. Interes je bitno iznad naših očekivanja i radimo na tome da značajno pojačamo kapacitete kako bi mogli odgovoriti na iskazani interes. Očekujemo i da potrošači dobro razmotre svoje pravne opcije, odvagnu za njih najpovoljniju i najmanje rizičnu te da iskoriste svoje pravo na obeštećenje, kazao nam je Marko Rakar, direktor tvrtke Druga fundacija SPV d.o.o. za posebne usluge.

Ta je tvrtka, sa sjedištem u Zagrebu, upisana u sudski registar 9. lipnja 2022., a osnovalo ju je društvo MRAK usluge d.o.o. za savjetovanje. Ponude koje su poslali širom Hrvatske su ponude za otkup potraživanja potrošačima koji su između 2004. i 2008. uzeli kredite u švicarskim francima, a kasnije su ih konvertirali kad su se stekli zakonski uvjeti.

Sve je bliži trenutak kad potrošači više neće moći tužiti banke. Taj datum je 14. lipnja 2023. godine. Pravomoćna kolektivna presuda u slučaju franak kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF donesena je 14. lipnja 2018. i tada je počeo teći zastarni rok za ta potraživanja koji istječe za manje od 50 dana. Čekajući na odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske mnogi od njih su u dvojbi podnijeti tužbu ili ne. Zadnjih dana ipak sve ih je više koji traže odvjetnike i prikupljaju dokumentaciju, a sada na stolu mnogi imaju ponudu Druge fundacije.

Ako potrošač pristane prepustiti potraživanja, Druga fundacija će, navedeno je u ponudi, na sebe preuzeti sve troškove vođenja postupka, a potrošaču obećaju isplatiti do 75 posto tražbine pošto se naplate bilo nagodbom s bankom ili kroz sudski postupak. Svima su išle iste ponude, potvrdio nam je Marko Rakar.

-Ponuda je otvorena svim potrošačima, no ponuda je poslana samo onima koje smo mogli identificirati kroz javno dostupni registar zemljišnih knjiga. Za nenamjenske potrošačke kredite ili leasinge nije moguće iz javnih izvora pronaći podatke, ali su ti potrošači također dobrodošli da nam se jave. Naša ponuda je za sve jednaka i potrudit ćemo se dovršiti postupak na najbrži mogući način – kaže Rakar.

image

- Nije bitno odakle je potrošač – kazuje nam Rakar

Darko Tomaš/Cropix

Zanimalo nas je jesu li se orijentirali na područje cijele Hrvatske.

- U slučaju da je građanin imao kredit u švicarskim francima u nekoj od domaćih banaka, vjerojatno će dobiti naše pismo s ponudom. Nije bitno odakle je potrošač – kazuje Rakar na naš upit.

Na pitanje koliko je među njima ljudi iz Dalmacije, odgovara kako nisu vodili evidenciju niti radili statistike oko prebivališta.

- Naša želja je da svima koji imaju pravo na obeštećenje pružimo informaciju o tom pravu. Mnogi građani nažalost ne znaju da imaju pravo na obeštećenje budući da su ih banke tijekom proteklih godina uvjeravale kako je konverzija kredita ujedno i obeštećenje. To naravno nije točno – ističe Marko Rakar.

Tim Druge fundacije, kako navode u pismima, istraživanjem CHF kredita bavi se više od dvije godine. Pitali smo tko je sve u tom timu.

- Od javnosti možda poznatih ljudi, osim mene koji sam informatičar i financijski forenzičar, tu je i naš mladi perspektivni ekonomist Vuk Vuković. Ostali članovi tima su ekonomisti, pravnici, matematičar i statističari. Tijekom skoro dvije i pol godine koliko smo razvijali ovaj projekt, konzultirali smo se s mnogobrojnim pravnicima, odvjetnicima, matematičarima ali i bankarima - naglašava Rakar.

Kako je Rakar izjavio, njihov poslovni model temelji se na preuzimanju rizika. Prema informaciji iz Jutarnjeg, kazao je kako sada nude obeštećenje koje je dopušteno zadnjom odlukom Vrhovnog suda iz prosinca 2022.. "Ako sud eventualno promijeni odluku, mi ćemo na odgovarajući način upotpuniti naš zahtjeve prema bankama", objasnio je.

Podsjetimo, na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, održanoj 13. i 20. prosinca 2022., radi zauzimanja pravnog shvaćanja o pravnim učincima sporazuma o konverziji Ugovora o kreditu u švicarskim francima u eure i pravima potrošača, razmatrana su tri pravna shvaćanja, a suci Vrhovnog suda nisu se složili o pravu na povrat više plaćenih iznosa kod kredita u švicarcima već samo o pravu potrošača na zatezne kamate na preplaćeni iznos do dana konverzije. Sve sudske odluke koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja bila su predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse. A odluka Vrhovnog suda još se čeka.

Što planirate ako to treće shvaćanje Vrhovnog suda sa sjednice u prosincu ne bude konačno, pitali smo Rakara.

- Na današnji dan je izvjesno kako će doći do novog pravnog shvaćanja i vjerujemo da će se to dogoditi u sljedećih par tjedana. Iako ne znamo kako će Vrhovni sud odlučiti, vjerujemo da postoji neporeciva matematika koja dokazuje kako je više od stotinu tisuća građana oštećeno. Nadalje, ako promatramo sudsku praksu Europske unije, u drugim zemljama u kojima se pojavio problem švicarskog franka, sudovi su u konačnici uvijek stali na stranu potrošača; eto u Sloveniji se to dogodilo nedavno. Spremni smo za svaki razvoj događaja i u mogućnosti smo reagirati gotovo trenutno i bez novih rizika i troškova za građane – odgovorio nam je Marko Rakar.

Za komentar inicijative Druge fundacije pitali smo Gorana Aleksića, koordinatora ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

- Ideja da se pomogne potrošačima s njihovim tužbama kao načelna ideja je u redu, međutim, ono čega se bojim jest neshvaćanje problema. Iz medijskih izjava direktora Rakara daje se zaključiti kako njegova ekipa smatra da je Vrhovni sud RH donio nekakvu odluku u prosincu o nekakvim zateznim kamatama. VSRH nije donio ama baš nikakvu odluku, jer je sudska evidencija sve stornirala i vratila na ponovno postupanje – ističe Aleksić.

Dodaje kako se tužbe ne smiju postavljati s glavnim tužbenim zahtjevima za zatezne kamate, s budućim planom da se to nadopuni ako VSRH donese novu drugačiju odluku.

- Tužbe se moraju postaviti s glavnim zahtjevom za vraćanje preplaćenih anuiteta i svih pripadajućih zateznih kamata, a onda ukoliko odluka Vrhovnog suda bude drugačija lako će se kasnije tužbeni zahtjev umanjiti samo na zatezne kamate, ako potrošač ne želi ići sve do Ustavnog suda po svoja prava. Naime, zastarni rok 14. lipnja je jako blizu, i sve preinake tužbi naviše koje se dogode nakon 14.6. bit će odbačene zbog zastare. S druge strane, umanjenja su dopuštena, i s time problema neće biti. Poručujem svim potrošačima da im je najpametnije da tuže samostalno, a za detaljne informacije što mogu učiniti mogu pogledati web stranicu https://tuzbe.udrugafranak.hr/ ili pitati o svemu što ih zanima na mailu franak.tuzbe@gmail.com – kazao nam je.Goran Aleksić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. veljača 2024 20:23