StoryEditor
Bizniskadrovske promjene

Potres u ACI-ju: smijenjeno troje visokih menadžera, Uprava će se sutra oglasiti priopćenjem; Presudili im ovogodišnji poslovni rezultati?

3. rujna 2019. - 21:53

Posljednjeg radnog dana u kolovozu, u petak 30., došlo je do kadrovskog potresa u ACI-ju.

Predsjednik Uprave Kristijan Pavić smijenio je tri visoko rangirana menadžera - direktora prodaje i investicija Borisa Rivića i Zorana Mladinića, te direktoricu pravne službe Martinu Perhat, ujedno predstojnicu Ureda predsjednika uprave.
Ova vijest se među zaposlenima u sjedištu tvrtke neslužbeno proširila u ponedjeljak.

– Mene je vijest dočekala nakon povratka s godišnjeg odmora. Cijela firma priča o tome, šire se kuloarske priče. Više od toga vam ne znam – kazao nam je u telefonskom razgovoru Mario Alimpijević, čelnik jednog od dvaju sindikata koji djeluju u tom nacionalnom lancu marina.

Ista informacija stigla je i do njegovog kolege Eduarda Andrića iz Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske.

– Smijenjeni direktori nisu članovi sindikata, pa o razlozima otkazivanja nismo ni trebali biti službeno obaviješteni. Meni su informaciju poslali naši članovi iz Rijeke i okolice – rekao nam je Andrić.

Kao ni sindikati, o smjenama nije informirano ni Radničko vijeće.

– Za sve nas je to bilo poput groma iz vedrog neba. Navodno je predsjednik Uprave održao razgovor s direktorima i rekao im da su iz nekog razloga smijenjeni. To je sve što znam – rekao nam je treći sugovornik, Predsjednik RV-a Alen Berni.

Na pitanje je li obaviješten o ovim smjenama, glavni tajnik Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture Dražen Ivanušec, ujedno i predsjednik Nadzornog Odbora ACI-ja kaže da NO o tome nije ni trebao biti obaviješten, niti o tome raspravljati, te nas je uputio da sve odgovore potražimo u Upravi u Rijeci.

Upit smo uputili, no iz Uprave su poručili kako će se o svemu izjasniti priopćenjem tijekom sutrašnjeg dana.

Neslužbeno, govori se da su presudni bili poslovni rezultati ACI-ja u ovoj godini, odnosno da su marine od Umaga do Dubrovnika dobrim dijelom u minusu ili tek na pozitivnoj nuli. Drugi navodni razlog je ulaganje u marinu u Rovinju u kojoj je od 200 mjesta za luksuzna plovila, kažu nam, ugovoreno tek 10 do 15 posto.

Osim toga, zapeo je ambiciozno planirani posao s vlastitim čarterom i nautičkom akademijom na splitskom području. Ušlo se u nabavu šest ili sedam Swanovih jedrilica. Iako je kolovoz popunio neke rupe, postoje naznake da će godina biti lošija od lanjske koja je iznijela više od 30 milijuna kuna dobiti.

Smijenio 'svoje' kadrove

Kristijan Pavić je na čelo ACI-ja došao 2016. godine. Prethodno je bio ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. Ti poslovi doveli su ga i do dužnost predsjednika MedCruisea, Udruge mediteranskih kruzing luka, koja broji više od stotinu članica.

Troje smijenjenih direktora bili su, kažu nam sugovornici, njegov kadar pa je utoliko ovaj potez mnoge iznenadio.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 02:25