StoryEditorOCM
Biznismoj posao

Potražnja za radnicima u Hrvatskoj nikad nije bila veća: ovih šest zanimanja posebno je traženo, evo kakvi se poslovi najviše nude

Piše PSD
4. travnja 2022. - 10:31

U prvom kvartalu 2022. godine na portalu MojPosao objavljeno je preko 24.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od čak 33% u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine i rast od 32% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. U odnosu na pretpandemijsku, prema potražnji za radom rekordnu, 2019. godinu ove je godine objavljeno 11% oglasa više.

Zbog svega nabrojanog dolazimo do zaključka kako se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica krize prouzrokovane dolaskom koronavirusa te kako potražnja za radnicima u Hrvatskoj nikad nije bila veća, javljaju s portala MojPosao.

image
Moj Posao

U odnosu na prošlu godinu, najveći rast potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektorima: Ljudski resursi, gdje je objavljeno čak 137% više oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine, zatim u Turizmu i ugostiteljstvu (+135%) te Skladištenju i logistici (+112%).

Podsjetimo, prošle je godine djelomični lockdown trajao negdje do ožujka i tvrtke koje zapošljavaju sezonske radnike jako su kasnile sa pronalaskom i zapošljavanjem radnika za turističku sezonu.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, ove smo godine zabilježili najveći rast u kategorijama: ljudski resursi (+63%), strojarstvo i brodogradnja (+55%), skladištenje i logistika (+53%) te farmaceutika i biotehnologija (+53%). 

Konobari su i dalje najtraženiji radnici u Hrvatskoj. Na drugom mjestu je trgovac (prodavač), iza kojeg slijede kuhari, skladištari, vozači te programeri.

image
Moj Posao

Prema OVI* indeksu iz ožujka 2022. godine potražnja za radom je 33% veća u odnosu na ožujak 2021. godine te 65 i 27% veća no u ožujku 2020. i 2019. godine.

Najtraženija zanimanja u ožujku ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i vozač. 44% oglasa za posao nudilo je ugovor na neodređeno, dok je 43% oglasa nudilo ugovor na određeno. Oko 1,8% oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je 3,2% oglasa bilo usmjereno na umirovljenike.

*Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 18:00