StoryEditor
BiznisISTRA - NOVIGRAD

Potporama do najmodernije uljare, Beletići ostvarili očev san

Piše Branka Žužić
28. prosinca 2021. - 10:59

Posjetili smo njihovu tek otvorenu najmoderniju uljaru Al Torcio, po tehnologiji prvu i jedinu takvu, ne samo u Hrvatskoj, već i u obližnjoj sjevernoj Italiji, a bili smo s njima i u berbi.

Obitelj Beletić iz Novigrada, Đurđica te sinovi Karmino i Kristijan, nastavljaju snove i vizije pokojnog supruga i oca Tranquilina Beletića, doajena novigradskog te istarskog ugostiteljstva i maslinarstva. Njemu u spomen i čast ova obitelj, koja kaže da im njihovo ekstradjevičansko maslinovo ulje teče kroz krvotok, otvorena je jedna od najmodernijih uljara u krugu od 500 kilometara, poznatog i svjetski priznatog brenda Al Torcio.

image
Marijana Banko/cropix

Naime, otac je istoimenu uljaru otvorio 2000. godine, a restoran Torci 18 davne 1989. godine. Već tada je govorio da Beletići žele butik uljaru u kojoj će (po)teći zelenožuto zlato, prema kojemu će ljudi osjećati poštovanje. I ostvarila mu se želja, jer je svoju obitelj “inficirao” golemom ljubavlju i poštovanjem prema tom ulju, koje na svjetskim smotrama redovito osvaja zlato. I istarski maslinari, koji godinama dovoze svoje masline na preradu u njihovu uljaru, imaju samo riječi hvale i respekta za ovu obitelj i njihov odnos prema mediteranskoj kraljici maslini.

image
Marijana Banko/cropix

U uljari Al Torcio

Naša ekipa posjetila je njihovu uljaru, po tehnologiji među najsuvremenijim ne samo u Hrvatskoj, već i u bližem okruženju.

– Ovakva suvremena uljara među prvima je u našoj zemlji, te u krugu od 500 km, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, zato sam ponosan što je baš u Istri, najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu, otvoren najmoderniji pogon. Prednosti primjene ove najnovije tehnologije su u tome što ona, u kombinaciji s mlinom, omogućava vodeno hlađenje paste maslina. To je važno jer se masline beru sve ranije, pri tome su temperature sve više, a time i temperature maslina koje dolaze na preradu, a njihovim mljevenjem se temperatura u mlinu podiže za još četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperature, hlađenje paste maslina. Prilikom samog procesa prerade ne dodaje se voda, pa se polifenoli sadržani u pasti masline ne tope u vodi, već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više fenola u ulju – stručno nam objašnjava Karmino Beletić, dodajući kako se time rješava i problem zbrinjavanja nastale vegetativne vode, koja je veliko opterećenje za svaku uljaru.

image
Marijana Banko/cropix

Po njegovim riječima uljara Al Torcio ima certifikat za ekološku proizvodnju. U uljari su četiri miješalice od po 800 litara, u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja od isto toliko različitih proizvođača, što omogućava pranje sustava između prerada, pa tako nema zaostataka od prijašnjih proizvođača, što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje. A da je riječ o znanstveno fantastičnom pristupu proizvodnje maslinova ulja govori podatak da se na svakom ekranu upisuje ime maslinara i vrijeme prerade njegovih maslina. Tako svatko od njih vidi gdje se proizvodi njegovo ulje, a može i nakon nekoliko godina zatražiti da mu se proizvede ista kvaliteta ulja kakva je bila proizvedena, primjerice, prije tri godine.

image
Marijana Banko/cropix

– Naša uljara jamči ulja najviše kvalitete s oko 30 posto više polifenola, najviše randmane po jedinici težine, te smanjenu potrošnju vode i električne energije, a ujedno rješava problem zbrinjavanja otpadnih sirovina, koje danas predstavljaju korisni energent – zaključio je Karmino Beletić.

Silos za koštice

Na naše pitanje čemu služi ogroman silos u sklopu uljare, njegov brat Kristijan nam pojašnjava da se radi zapravo o sušari maslinovih koštica, koje koriste za ogrjev. Kapacitet mu je 35 tona, tako da Beletići na zdrav, za njih jeftin način, rješavaju pitanje ogrjeva.

image
Marijana Banko/cropix

Investicija u novu uljaru “teška” je 4 milijuna kuna, s time što su koristili potpore iz tipa operacije 4.2.1 za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje proizvodnog pogona za proizvodnju maslinovog ulja pomoću centrifugalnog ekstraktora  u iznosu od 1.247.320,00 kn nepovratnih sredstava, dio troškova su pokrili kreditom banke u suradnji s HBOR-om te vlastitim sredstvima. „Apsolutno bi bilo nemoguće ostvariti ova ulaganja bez apliciranja na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, pratimo nove natječaje, stečeno iskustvo puno će nam koristiti pri budućim ulaganjima.“, kažu Baletići.

image
Marijana Banko/cropix

Mama Đurđica, koja je spiritus movens obitelji, ističe kako je suprug Tranquilio miran i sretan na onom svijetu, znajući da su njegovi usmeni i pismeni testamenti ispoštovani i ostvareni.

Inače, ova obitelj na 5 hektara, na pet lokacija blizu uljare ima 1700 stabala maslina istarske bjelice, rosulje, moraiola, leccina, pendolina, itrane, ascolane i frantoia, od čega proizvode osam vrhunskih, brendiranih monosortnih ulja i blend od spomenutih sorti. U njihovu raskošnu kušaonicu gotovo i ne stane više priznanja, medalja, nagrada, koje osvaja njihov zlatni as Al Torcio. Najviša priznanja iz New Yorka, Pariza, u njemačkom gastročasopisu Feinschmeckeru uvršteni su među sto svjetskih najboljih ulja, u prestižnom vodiču FlosOlei s 94 boda su među TOP svjetskih ulja. I tako redom od Rima, Madrida, Londona do Zagreba.

image
Stare i nove boce vrhunskog ulja Al Torcio
Mladen Stubljar

Svoje ulje Beletići uglavnom prodaju na kućnom pragu, ali ga plasiraju i po delikatesnim prodavaonicama po Istri, Njemačkoj i Austriji.

image
Marijana Banko/cropix

Ostavljamo vrijedne, poduzetne i hrabre Beletiće, da nastave maslinarskim putevima i uspjesima, koje je trasirao pokojni im suprug i otac. Ako može od gore pratiti njihove živote, vidjet će da uz tugu, gaje golemi ponos i ljubav prema njegovu liku i djelu, što ih zasigurno vodi prema budućnosti i daljnjim uspješnim maslinarskim žetvama.

Prijateljstvo s Terezom

Beletiće veže duboko i iskreno dugogodišnje prijateljstvo s našom glazbenom divom Terezom Kesovijom, koja je, nakon raketiranja Dubrovnika i Konavala, živjela jedno vrijeme kod njih. Prigodom godišnjice braka Đurđice i Tranquilina 1995. Tereza im je poklonila knjigu s posvetom.
“Ona narodna daleko od očiju, daleko od srca nije uvijek točna. Barem ne u našem slučaju. Nikad ne zaboravljam svoje prijatelje, ljude koji su mi nekada pomogli. Nikada. Đurđi i Linu s ljubavlju, Tereza.”, napisala ja tada Tereza. I novu posvetu ove godine, nakon koncerta u Novigradu 25. kolovoza, kada se srela s Đurđicom i saznala da je zauvijek otišao njezin prijatelj, kako ga je zvala, Lino. Samo je kratko, uz suze, napisala Đurđici: “Milo sunce moje. Ljubim te iz dubine duše. Tereza.”.

Hlađenje paste
Vodenim hlađenjem mlina omogućeno je hlađenje paste maslina. Prilikom procesa prerade ne dodaje se voda, pa se zadržava i do 30 posto više fenola u ulju – veli Karmino Beletić

Investicija
Investicija u novu uljaru “teška” je 4 milijuna kuna, s time što su koristili potpore iz operacije 4.2.1 za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje proizvodnog pogona za proizvodnju maslinovog ulja pomoću centrifugalnog ekstraktora  u iznosu od 1.247.320,00 kn nepovratnih sredstava, dio troškova su pokrili kreditom banke u suradnji s HBOR-om te vlastitim sredstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2021 11:27