StoryEditor
Biznisaustrijska iskustva  

Poslovni turisti troše dvaput više

Piše PSD.
5. ožujka 2009. - 20:38

Nakon ove financijske krize osnovno će tržište opstati. Jednostavno će se dogoditi prirodno čišćenje ponude, a loši proizvođači će nestati. Kupac će kupovati manje i jeftinije, no zato mu treba znati “servirati” pametnu cijenu i dobru kvalitetu. Pesimizam ne bi trebao biti dpušten, a sada su na cijeni oprez i smjelost - tvrdi Damir Mulaomerović, direktor austrijskog “Round Table Konferenzhotel”, grupacije koja se bavi organizacijom međunarodnih konferencija i kongresa, a zbog posjeta sajmu “Gast” zatekao se u Splitu.

Kriza, kaže, jest pogodila i kongresni turizam, no samo utoliko što kongresi traju kraće, što su manje spektakularni i što je program jednostavniji, no on će definitivno, tvrdi Mulaomerović, opstati.

Beč, recimo, već godinama slovi kao najprestižnije konferencijsko mjesto na svijetu, kaže Mulaomerović. Samo u Beču su 2007. održana 2764 kongresa i sastanka poduzeća, što je, u odnosu na godinu prije, porast od 16 posto. Od toga broja čak su 2051 bile poslovne manifestacije. Broj noćenja gostiju narastao je za 23 posto, na 1,4 milijuna, dok se od bečkog kongresnog turizma u brutodržavni proizvod “prililo” 760 milijuna eura - kaže Mulaomerović.

Poslovni turist potroši duplo više od običnog turista, a to je ono, veli, na što bi i Hrvatska trebala obratiti pozornost. Hrvatska ima predispozicije, nije izolirana, no branša mora znati unovčiti kapital, a vaša politička struktura to mora podržati – objašnjava.

Austrija ima jaku pomoć države, odnosno njezine organizacije “Österreich Werbung”, s godišnjim budžetom na raspolaganju od 50 milijuna eura. Turizam, a posebice kongresni, pomaže i drugim djelatnostima.

Primjerice, hoteli su podložni ciklusima renoviranja, od toga žive građevinari, dostavljači i brojni drugi. To je ciklus koji se neprestano pokreće i nikada neće propasti - mišljenja je Mulaomerović.

Magdalena DRUŽIJANIć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 18:13