StoryEditorOCM
BiznisAGRO NERETVA

Počinju se brati zlatni plodovi, zaštitni znak neretvanske doline

Piše Stanislav Soldo/Sponzorirani sadržaj
19. rujna 2022. - 09:00
Direktor Ivan Bjeliš: Tvrtka Agro Neretva je kompletnu investiciju zaokružila vlastitim sredstvimaNikola Vilić/Cropix

Novi otkupni centar najvećeg proizvođača mandarina prostire se na oko tri tisuće metara kvadratnih prostora i može primiti i uskladištiti 600 tona voća i povrća. U sklopu centra je i novi kalibrator za mandarine, koji za sat vremena može preraditi deset tona mandarina

Od ponedjeljka 19. rujna započinje ovogodišnja berba mandarina u dolini Neretve. Prva se bere rana sorta “Zorica”, da bi zatim na rod došle ostale: Ichimaru, Chahara, Okitsu.

Vrijeme je to kada zelene plantaže postaju žute a stotine berača sa škaricama u rukama krene u berbu zlatnih plodova koji su postali zaštitni znak neretvanske doline.

Radovi dvije godine

Najveći proizvođač mandarina tvrtka Agro Neretva izgradila je u Opuzenu moderan otkupni centar za mandarine. I ne samo mandarine, već i za sve ostalo sezonsko voće i povrće. Riječ je o objektu čija je vrijednost oko pet milijuna EUR-a.

image

Na fotografiji: direktor Ivan Bjeliš

Nikola Vilić/Cropix

Nakon kupovine parcele uz jadransku magistralu preko puta poslovne zone u Opuzenu građevinski radovi i ishođenje svih potrebnih dozvola potrajali su dvije godine. Novi otkupni centar se prostire na oko tri tisuće metara kvadratnih prostora i može primiti i uskladištiti 600 tona voća i povrća.

image

Na fotografiji: Agro Neretva

Nikola Vilić/Cropix

U sklopu centra je i novi kalibrator za mandarine, koji za sat vremena može preraditi - kalibrirati deset tona mandarina, što znači da u sezoni berbe mandarina neće biti zastoja u otkupu. Kalibrator odvaja mandarine po veličini o čemu ovisi i njihova prodajna cijena.

Uspješno poslovanje

Tvrtka Agro Neretva je kompletnu investiciju izgradnje i opremanja novog otkupnog centra zaokružila vlastitim sredstvima bez EU fondova - rekao nam je direktor, Ivan Bjeliš, koji je nakon ispucanog vatrometa prerezao vrpcu svečano otvorivši novi otkupni centar.

image

Novi poslovni objekt smješten je uz jadransku magistralu preko puta poslovne zone u Opuzenu

Nikola Vilić/Cropix

Na otvorenju novog otkupnog centra uz brojne proizvođače mandarina bili su gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga te načelnik općine Slivno, Smiljan Mustapić. Božji blagoslov podjelio je don Mario Mihanović, župnik župe Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno-Ravno-Vlaka.

image

Kalibrator odvaja mandarine po veličini o čemu ovisi i njihova prodajna cijena

Nikola Vilić/Cropix

Tvrtka Agro Neretva d.o.o. uspješno posluje već desetak godina. Nastala je širenjem obiteljske poljoprivredne proizvodnje i prenosi se iz generacije u generaciju. Od malog obiteljskog gospodarstva Agro Neretva je postala najveći proizvođač lubenica, mandarina, jagoda i kupusnjača u Hrvatskoj. Osim vlastite proizvodnje na više od 100 hektara zemljišta otkupljuju voće i povrće i od drugih proizvođača diljem Hrvatske, koje se zatim distribuira u domaće i strane velike trgovačke lance.

image

Na fotografiji: Agro Neretva

Nikola Vilić/Cropix

Pedesetak radnika

Voće i povrće izvozi u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Slovačku, Češku, Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Rusiju i Veliku Britaniju. Zapošljava pedesetak stalnih radnika te i do 150 sezonaca. Nositelji je certifikata GLOBALGAP, koji se dodjeljuje samo onim proizvođačima koji stvaraju održivu poljoprivredu i koji je putovnica voću i povrću za plasman na tržište Europske unije.

Agro Neretva u brojkama

Godišnje se proizvede:

1500 tona mandarina

4000 tona lubenica

300 tona jagoda

image

Ivan Bjeliš je nakon ispucanog vatrometa svečano prerezao vrpcu

Nikola Vilić/Cropix
image

Ivan Mataga, gradonačelnik Opuzena, Smiljan Mustapić načelnik Slivna, i don Mario Mihanović, župnik župe Slivno-Ravno-Vlaka

Nikola Vilić/Cropix
image

Don Mario Mihanović blagoslovio je novootvoreni otkupni centar

Nikola Vilić/Cropix
image

Na fotografiji: vatromet na otvorenju

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 11:15