StoryEditor
BiznisMILIJUNSKI GUBITCI

Planirali ste put avionom u narednim mjesecima, no let vam je otkazan? Evo koje kompanije nude povrat novca, a koje novi termin putovanja

20. ožujka 2020. - 18:13
Punit Paranjpe /AFP

Imate zakazano putovanje avionom u idućim mjesecima i sada ste se našli u situaciji da vam putovnica zbog koronavirusa vjerojatno neće vidjeti žig još neko vrijeme, pa se pitate što učiniti s kupljenim kartama?

U cijelom je svijetu drastično smanjen broj putnika i aviokompanije bilježe milijunske gubitke jer su se našle u situaciji da zbog otkazanih letova vraćaju novac ili nude neke druge opcije.

Stručnjaci procjenjuju i kako će se u idućim mjesecima moći putovati povoljnije, po nižim cijenama, kako bi se ponovno privukli turisti, a kompanije pokušale nadoknaditi velike gubitke. Grupe na društvenim mrežama specijalizirane za putovanja iz minute u minutu bilježe veliki broj upita korisnika što napraviti i kome se obratiti kako bi dobili povrat novca.

Neki od njih trebali su putovati u Ameriku, bezbroj je onih kojima je otpalo putovanje u europske metropole i daleke destinacije u Aziji...

Ako od kompanije kojom putujete još niste preko maila dobili obavijest da vam se otkazuje skorašnji let i samim time omogućuje povrat novca, iz Europskog potrošačkog centra poručuju građanima da zahtjeve za otkazivanje ili eventualnu promjenu datuma aviokompanijama šalju isključivo pisanim putem kako bi o tome imali dokaz.

Većina putoholičara koji putuju sami, bez korištenja agencijskih usluga, najčešće karte uzimaju bez povrata sredstava, no u ovom trenutku velike aviokompanije takvim su potrošačima omogućile da bez naknade troškova promijene termin putovanja ako se odluče na tu opciju ili im vraćaju novac tako što će im same otkazati let koji se trebao dogoditi u idućim tjednima.

U slučaju da se putuje preko turističke agencije, kada se otkazuje putovanje u destinaciju gdje još nije proglašeno izvanredno stanje, putnik nema pravo na povrat uplaćenog iznosa, nego samo na dio, što ovisi o ugovoru o putovanju potpisanom s agencijom. Posjetili smo internetske stranice najpoznatijih kompanija kojima Hrvati često putuju.

image
Khaled Desouki /AFp

Turkish Airlines tako nudi besplatnu promjenu termina za sve letove do 31. prosinca, što ste mogli napraviti najkasnije do ponedjeljka 16. ožujka, no vjerojatno ćete to moći i u idućim danima, pa je najbolje pratiti njihove stranice.

Ryanair također nudi ovu opciju, dakle da zamijenite termin puta bez naknade što možete učiniti do 31. ožujka. U slučaju otkaza leta dobit ćete obavijest na email ili preko SMS poruke s opcijom povrata novca.

Ako putujete s Air Franceom ili KLM kompanijom, do 31. svibnja imate priliku besplatno promijeniti rezervaciju karte ili možete dobiti vaučer za novi let koji će vrijediti godinu dana.

Putnici koji su aviokarte kupili za letove zrakoplovima Lufthansa grupe (Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Air Dolomiti) do kraja travnja mogu besplatno promijeniti karte, s time da se novi termin mora izabrati do kraja kalendarske godine.

Qatar Airways, pak, nudi promjenu termina ili potpuni povrat novca bez naknade. Lowcost kompanija EasyJet ističe mogućnost odabira novog datuma putovanja bez naknade, dok će o mogućem otkazu leta putnike obavijestiti s detaljima opcije nove rezervacije ili povrata novca.

Niskotarifni Eurowings nudi besplatnu promjenu termina putovanja, a ako let otkažete sami, nude vam i alternativni let, dok novac vraćaju jedino ako ste prigodom kupnje koristili Flex opciju.

image
Martin Bureau /AFP

Wizz Air jedna je od rijetkih kompanija koja ne nudi promjenu termina niti omogućava povrat novca ako putnik sam otkaže let. Jedino će u slučaju ako dokaže kako na let nije stigao jer se nalazio u karanteni dobiti mogućnost odabira novog termina putovanja. Može dobiti i povrat novca u slučaju da je koristio opciju Flex ili Total fare.

Što se tiče naše Croatia Airlines, iz kompanije su poručili da za sve kupljene karte u međunarodnom prometu s terminom putovanja do 31. svibnja putnici mogu bez naknade promijeniti datum leta na istoj liniji, a novo se putovanje mora realizirati najkasnije do 31. prosinca 2020.

Croatia Airlines je obavijestio putnike kako za otkazane letove prema Rimu imaju pravo na promjenu termina bez naknade ili na povrat novca.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 06:27