stdClass Object ( [id] => 1332085 [title] => Paško Burnać: Svaki treći stan kupi stranac, 50 posto plaća gotovinom, ali prodaja je u padu. Hoće li i cijene padati? [alias] => pasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ukoliko bismo od svih proizvoda na tržištu morali izdvojiti jedan koji najviše determinira kvalitetu našeg života, lako i brzo bismo se složili da je taj proizvod stan.

Ako ne spadate u sretnike koji su ga naslijedili, stan je daleko najveća životna investicija. Na prvi pogled čini se neobičnim da nešto tako važno kao što su cijene stanova uopće nisu dio službene statistike kojom računamo inflaciju (indeks potrošačkih cijena). Istovremeno, kupnja nekretnina za mnoge je mlade obitelji i pojedince u Hrvatskoj problem br. 1. Osnovnu ljudsku egzistencijalnu potrebu nikad nije bilo teže zadovoljiti na tržištu.

Prema prvom istraživanju, dok u zemljama kao što su Njemačka, Danska i Švedska cijene nekretnina padaju, Hrvatska je sa 14 posto rasta na godišnjoj razini i u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostala europski rekorder po povećanju cijena stambenih nekretnina. Prema drugom istraživanju, prosječna cijena stana na Jadranu porasla je između 60 i 70 posto u odnosu na 2015. god., pri čemu je samo u prošloj godini rast iznosio vrtoglavih 20 posto.

---

image

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol

Jure Mišković/Cropix
---

Prema trećem istraživanju, Split je u 2022. god. bio četvrti najskuplji grad u Europi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, s omjerom od 20,3. Pokazatelj znači da je za jedan kvadratni metar stana potrebno izdvojiti 20,3 posto godišnjeg raspoloživog dohotka prosječne obitelji.

Lako je ovima u Milanu i Londonu

Brojevi sugeriraju da građani Milana, Londona ili Helsinkija puno lakše mogu sebi priuštiti stan od naših splitskih sugrađana. Za jednu Barcelonu navedeni omjer je 11,4, dok u Dublinu iznosi "mizernih" 8,1. Prema četvrtom i svakom sljedećem istraživanju, u utrci između porasta inflacije, nominalnih plaća i cijene stanova ovaj potonji uvjerljivo vodi.

Uzroci takvog stanja su mnogobrojni, često globalni, još češće nacionalni, a najčešće lokalni. Na ove prve ne možemo utjecati. Dulje razdoblje visoke likvidnosti i niskih kamatnih stopa omogućilo je jeftine stambene kredite i poticalo kupnju. Danas u uvjetima visoke inflacije, nekretnina se čini kao razumna alternativa novcu na štednom računu.

U odnosu na 2015. god., kada započinje trend rasta cijene stanova nakon duljeg razdoblja stagnacije, investitorima su (pogotovo u periodu nakon koronakrize) porasle cijene zemljišta, građevinskog materijala, a pogotovo cijena rada. Dodatno, broj izdanih građevinskih dozvola u 2022. god. bio je 25 posto manji nego u 2007. god., na vrhuncu zlatnog doba građevinskog sektora u Hrvatskoj. Sve navedeno ne ide u prilog kupcima.

---

image

Dr.sc. Paško Burnać: Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija

Ante Čizmić/Cropix
---

Porast cijena poticala je i država, mjerom subvencioniranja stambenih kredita za kupnju prve nekretnine koja je zamišljena kao element socijalne i demografske politike, a koja je proizvela sasvim druge efekte. Državno subvencioniranje, prije ili kasnije, nužno vodi porastu cijene proizvoda ili usluge koja se subvencionira.

Mjera nije puno pomogla čak i onima koji su je iskoristili, a ostalim kupcima je sigurno odmogla, s obzirom da su svi zajedno plaćali skuplje stanove. Izgleda da je ovo zadnja godina subvencioniranja, što znači da je Vladi trebalo čak sedam godina da shvati kako je mjera štetna.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

Porezna politika Hrvatske već godinama nije u funkciji pada cijene stanova. Favoriziranje nekretnina (i općenito imovine) naspram rada (porez na dohodak i doprinosi) i potrošnje (PDV), te politički strah od uvođenja poreza na nekretnine imobiliziraju tržište. Prema procjenama, od 10 do 15 posto stambenog fonda u Republici Hrvatskoj zjapi prazno. Neiskorištena nekretnina vlasniku je i dalje jeftina, a ne bi trebalo tako biti. Porezom na nekretnine sasvim sigurno bi se povećala ponuda stambenog prostora, što bi pridonijelo hlađenju tržišta i posljedično smanjenju cijena.

Trećinu stanova kupuju stranci

Valja napomenuti da je tržište nekretnina u Hrvatskoj segmentirano, što znači da su karakteristike tržišta u kontinentalnoj Hrvatskoj bitno različite od onih u Zagrebu, dok čimbenici ponude i potražnje u Zagrebu nisu isti kao na jadranskoj obali. Postoje najmanje dva faktora koja u posljednje vrijeme snažno oblikuju cijene nekretnina na obali, prije svega u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvi faktor su stranci.

Naime, udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani. Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom (ili iznadprosječnom) hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla. Uspoređujemo li platežnu moć, jasno da je riječ o neravnopravnoj utakmici.

Dakle, "problem" hrvatskog tržišta nekretnina jest taj što već dulje vrijeme nije samo hrvatsko. Očekuje se da će schengen i euro tome još više pridonijeti.

---

image

Stanogradnja u dubrovačkoj Mokošici

---

Drugi lokalni faktor rasta cijene nekretnina predstavlja nezaobilaznu temu u Dalmaciji, a to je turizam. Preciznije, kratkoročni najam stanova i kuća. Više od ijednog drugog uzroka, atmosfera koja prevladava oko iznajmljivanja apartmana proizvela je kao posljedicu stanje u kojem je mladoj osobi ili obitelji gotovo nemoguće priuštiti stan u Splitu. Porast cijena prelijeva se na susjedne gradove i općine iz splitske aglomeracije (Solin, Kaštela, Omiš i Podstrana), s obzirom da se mladi sve češće odlučuju na kupnju prve nekretnine upravo u tim mjestima.

Pored ostalih razloga, stanovi na obali su skupi jer je premalo alternative turizmu, alternative tome da iznajmljujući nekoliko ležajeva u sezoni zaradite jednu, dvije ili tri prosječne godišnje hrvatske plaće. Dodatno, kratkoročni najam potpuno je istisnuo onaj dugoročni i učinio ga neisplativim.

Pronalazak stana za dugoročni najam u Splitu i okolici postala je nemoguća misija. Prema tome, svaka državna mjera koja destimulira kratkoročni najam apartmana sasvim izravno utječe na smanjenje cijena nekretnina na obali.

Podatak o padu broja ukupnih transakcija od 9 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu ukazuje na polagano smirivanje tržišta i eventualnu korekciju cijena u budućnosti. Naime, smanjenju cijena nekretnina uvijek prethodi pad broja sklopljenih kupoprodajnih ugovora. Osim toga, sve je veća razlika između traženih i realiziranih cijena, pogotovo kod rabljenih stanova.

---

image

Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla

Duško Marušić/Cropix
---

Takvi stanovi prodavali su se u 2022. god. po cijeni koja je bila 23 posto niža od oglašene. Monetarna politika Europske središnje banke i porast kamatnih stopa na stambene kredite neće značajnije utjecati na cijene u Hrvatskoj, s obzirom na to da se 50 posto kupljenih nekretnina plaća gotovinom.

Pored ekonomske logike, za analizu tržišta nekretnina valja razumjeti preferencije i psihologiju potrošača. Hrvati su uvijek voljeli nekretnine. Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija.

Ne može navika iz nas

Financijskoj imovini Hrvati nikad nisu previše vjerovali niti su je naročito dobro razumjeli. Dionice, obveznice, indeksni fondovi, ETF-ovi, sve je to nama maglovito i previše apstraktno.

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol. Na podstanare se gleda pomalo kao na građane drugog reda.

Ne čudi stoga podatak da 90 posto kućanstava u Hrvatskoj živi u stanovima ili kućama čiji je vlasnik jedan od članova obitelji, dok je prosjek EU ispod 70 posto.

Zanimljivo je to da je najviše nekretnina u rukama građana iz najsiromašnijih europskih zemalja. Dio objašnjenja leži u povijesnom naslijeđu, kada su postojali modeli stanarskog prava na temelju kojih je značajan broj građana stekao vlasništvo nad stambenim prostorom. Ali veći dio uzroka takvom stanju ipak se krije u lokalnim običajima i navikama, koji se teško i sporo mijenjaju.

---

BROJKE SU ZA SMRZNUT SE...

14 posto

rasle su u Hrvatskoj u drugom tromjesečju cijene nekretnina

60 i 70 posto

porasle su cijene nekretnina na Jadranu u odnosu na 2015. god.

20 posto

u prošloj godini rasle su cijene nekretnina na Jadranu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO KAŽE STRUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠTO KAŽE STRUKA 2 0 7898 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 11:47:06 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-21 14:41:27 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-10-21 07:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Paško Burnać: Svaki treći stan kupi stranac, 50 posto plaća gotovinom, ali prodaja je u padu. Hoće li i cijene padati? [metakey] => paško burnać, PAD CIJENA, prodaja nekretnina, Kriza stanogradnje, Stranci i nekretnine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25885808.png","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25885398.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/24409937.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/23458947.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/22402832.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/22402836.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix, Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","","Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Udio stranih dr\u017eavljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim rije\u010dima, jednu od tri nekretnine kupuju strani dr\u017eavljani<\/p>","

Dr.sc. Pa\u0161ko Burna\u0107: Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, ve\u0107 i sredstvo \u0161tednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija<\/p>","

Stanogradnja u dubrova\u010dkoj Moko\u0161ici<\/p>","

Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosje\u010dnom hrvatskom pla\u0107om pri kupnji stana u svome gradu konkurira in\u017eenjer iz Be\u010da, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla<\/p>","

Stan mo\u017eete vidjeti, opipati, u njega u\u0107i i pokazati ga susjedima. U na\u0161em kraju, stan je na neki na\u010din i statusni simbol<\/p>","

Udio stranih dr\u017eavljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim rije\u010dima, jednu od tri nekretnine kupuju strani dr\u017eavljani<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1161x775","hd_25885808_1920.png":"1920x1080","k_25885808_1280.png":"1280x1280","k_25885808_1024.png":"1024x1024","k_25885808_640.png":"640x640","k_25885808_480.png":"480x480","k_25885808_340.png":"340x340","k_25885808_220.png":"220x220","o_25885808_1280.png":"1280x854","o_25885808_1024.png":"1024x683","o_25885808_640.png":"640x427","o_25885808_480.png":"480x320","o_25885808_340.png":"340x226","o_25885808_220.png":"220x146","h_25885808_1280.png":"1280x854","h_25885808_1024.png":"1024x683","h_25885808_640.png":"640x427","h_25885808_480.png":"480x320","h_25885808_340.png":"340x227","h_25885808_220.png":"220x147","pp_25885808_1280.png":"1280x1628","pp_25885808_1024.png":"1024x1303","pp_25885808_640.png":"640x814","pp_25885808_480.png":"480x611","pp_25885808_340.png":"340x432","pp_25885808_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25885398_1920.jpg":"1920x1080","k_25885398_1280.jpg":"1280x1280","k_25885398_1024.jpg":"1024x1024","k_25885398_640.jpg":"640x640","k_25885398_480.jpg":"480x480","k_25885398_340.jpg":"340x340","k_25885398_220.jpg":"220x220","o_25885398_1280.jpg":"1280x853","o_25885398_1024.jpg":"1024x682","o_25885398_640.jpg":"640x426","o_25885398_480.jpg":"480x320","o_25885398_340.jpg":"340x226","o_25885398_220.jpg":"220x146","h_25885398_1280.jpg":"1280x854","h_25885398_1024.jpg":"1024x683","h_25885398_640.jpg":"640x427","h_25885398_480.jpg":"480x320","h_25885398_340.jpg":"340x227","h_25885398_220.jpg":"220x147","pp_25885398_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885398_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885398_640.jpg":"640x814","pp_25885398_480.jpg":"480x611","pp_25885398_340.jpg":"340x432","pp_25885398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x900","hd_24409937_1920.jpg":"1920x1080","k_24409937_1280.jpg":"1280x1280","k_24409937_1024.jpg":"1024x1024","k_24409937_640.jpg":"640x640","k_24409937_480.jpg":"480x480","k_24409937_340.jpg":"340x340","k_24409937_220.jpg":"220x220","o_24409937_1280.jpg":"1280x720","o_24409937_1024.jpg":"1024x576","o_24409937_640.jpg":"640x360","o_24409937_480.jpg":"480x270","o_24409937_340.jpg":"340x191","o_24409937_220.jpg":"220x123","h_24409937_1280.jpg":"1280x854","h_24409937_1024.jpg":"1024x683","h_24409937_640.jpg":"640x427","h_24409937_480.jpg":"480x320","h_24409937_340.jpg":"340x227","h_24409937_220.jpg":"220x147","pp_24409937_1280.jpg":"1280x1628","pp_24409937_1024.jpg":"1024x1303","pp_24409937_640.jpg":"640x814","pp_24409937_480.jpg":"480x611","pp_24409937_340.jpg":"340x432","pp_24409937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23458947_1920.jpg":"1920x1080","k_23458947_1280.jpg":"1280x1280","k_23458947_1024.jpg":"1024x1024","k_23458947_640.jpg":"640x640","k_23458947_480.jpg":"480x480","k_23458947_340.jpg":"340x340","k_23458947_220.jpg":"220x220","o_23458947_1280.jpg":"1280x853","o_23458947_1024.jpg":"1024x682","o_23458947_640.jpg":"640x426","o_23458947_480.jpg":"480x320","o_23458947_340.jpg":"340x226","o_23458947_220.jpg":"220x146","h_23458947_1280.jpg":"1280x854","h_23458947_1024.jpg":"1024x683","h_23458947_640.jpg":"640x427","h_23458947_480.jpg":"480x320","h_23458947_340.jpg":"340x227","h_23458947_220.jpg":"220x147","pp_23458947_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458947_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458947_640.jpg":"640x814","pp_23458947_480.jpg":"480x611","pp_23458947_340.jpg":"340x432","pp_23458947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_22402832_1920.jpg":"1920x1080","k_22402832_1280.jpg":"1280x1280","k_22402832_1024.jpg":"1024x1024","k_22402832_640.jpg":"640x640","k_22402832_480.jpg":"480x480","k_22402832_340.jpg":"340x340","k_22402832_220.jpg":"220x220","o_22402832_1280.jpg":"1280x840","o_22402832_1024.jpg":"1024x672","o_22402832_640.jpg":"640x420","o_22402832_480.jpg":"480x315","o_22402832_340.jpg":"340x223","o_22402832_220.jpg":"220x144","h_22402832_1280.jpg":"1280x854","h_22402832_1024.jpg":"1024x683","h_22402832_640.jpg":"640x427","h_22402832_480.jpg":"480x320","h_22402832_340.jpg":"340x227","h_22402832_220.jpg":"220x147","pp_22402832_1280.jpg":"1280x1628","pp_22402832_1024.jpg":"1024x1303","pp_22402832_640.jpg":"640x814","pp_22402832_480.jpg":"480x611","pp_22402832_340.jpg":"340x432","pp_22402832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22402836_1920.jpg":"1920x1080","k_22402836_1280.jpg":"1280x1280","k_22402836_1024.jpg":"1024x1024","k_22402836_640.jpg":"640x640","k_22402836_480.jpg":"480x480","k_22402836_340.jpg":"340x340","k_22402836_220.jpg":"220x220","o_22402836_1280.jpg":"1280x853","o_22402836_1024.jpg":"1024x682","o_22402836_640.jpg":"640x426","o_22402836_480.jpg":"480x320","o_22402836_340.jpg":"340x226","o_22402836_220.jpg":"220x146","h_22402836_1280.jpg":"1280x854","h_22402836_1024.jpg":"1024x683","h_22402836_640.jpg":"640x427","h_22402836_480.jpg":"480x320","h_22402836_340.jpg":"340x227","h_22402836_220.jpg":"220x147","pp_22402836_1280.jpg":"1280x1628","pp_22402836_1024.jpg":"1024x1303","pp_22402836_640.jpg":"640x814","pp_22402836_480.jpg":"480x611","pp_22402836_340.jpg":"340x432","pp_22402836_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7430852 Threads: 5 Questions: 1531952862 Slow queries: 4658042 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110687065 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/pasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati-1332085 [printLink] => /vijesti/biznis/pasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati-1332085?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 603562 [name] => PAD CIJENA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 19:44:39 [main_article_id] => 0 [alias] => pad-cijena [link] => /tag/pad-cijena ) [2] => stdClass Object ( [id] => 302631 [name] => prodaja nekretnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prodaja-nekretnina [link] => /tag/prodaja-nekretnina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733986 [name] => Kriza stanogradnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 14:49:53 [main_article_id] => 0 [alias] => kriza-stanogradnje [link] => /tag/kriza-stanogradnje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733987 [name] => Stranci i nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 14:49:53 [main_article_id] => 0 [alias] => stranci-i-nekretnine [link] => /tag/stranci-i-nekretnine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO KAŽE STRUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Paško Burnać: Svaki treći stan kupi stranac, 50 posto plaća gotovinom, ali prodaja je u padu. Hoće li i cijene padati? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25885808.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25885808.png [title] =>

Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani

Nikola Vilić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25885398.jpg [title] =>

Dr.sc. Paško Burnać: Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/24409937.jpg [title] =>

Stanogradnja u dubrovačkoj Mokošici

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/23458947.jpg [title] =>

Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla

Duško Marušić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/22402832.jpg [title] =>

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol

Jure Mišković/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/22402836.jpg [title] =>

Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ukoliko bismo od svih proizvoda na tržištu morali izdvojiti jedan koji najviše determinira kvalitetu našeg života, lako i brzo bismo se složili da je taj proizvod stan.

Ako ne spadate u sretnike koji su ga naslijedili, stan je daleko najveća životna investicija. Na prvi pogled čini se neobičnim da nešto tako važno kao što su cijene stanova uopće nisu dio službene statistike kojom računamo inflaciju (indeks potrošačkih cijena). Istovremeno, kupnja nekretnina za mnoge je mlade obitelji i pojedince u Hrvatskoj problem br. 1. Osnovnu ljudsku egzistencijalnu potrebu nikad nije bilo teže zadovoljiti na tržištu.

Prema prvom istraživanju, dok u zemljama kao što su Njemačka, Danska i Švedska cijene nekretnina padaju, Hrvatska je sa 14 posto rasta na godišnjoj razini i u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostala europski rekorder po povećanju cijena stambenih nekretnina. Prema drugom istraživanju, prosječna cijena stana na Jadranu porasla je između 60 i 70 posto u odnosu na 2015. god., pri čemu je samo u prošloj godini rast iznosio vrtoglavih 20 posto.

---

image

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol

Jure Mišković/Cropix
---

Prema trećem istraživanju, Split je u 2022. god. bio četvrti najskuplji grad u Europi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, s omjerom od 20,3. Pokazatelj znači da je za jedan kvadratni metar stana potrebno izdvojiti 20,3 posto godišnjeg raspoloživog dohotka prosječne obitelji.

Lako je ovima u Milanu i Londonu

Brojevi sugeriraju da građani Milana, Londona ili Helsinkija puno lakše mogu sebi priuštiti stan od naših splitskih sugrađana. Za jednu Barcelonu navedeni omjer je 11,4, dok u Dublinu iznosi "mizernih" 8,1. Prema četvrtom i svakom sljedećem istraživanju, u utrci između porasta inflacije, nominalnih plaća i cijene stanova ovaj potonji uvjerljivo vodi.

Uzroci takvog stanja su mnogobrojni, često globalni, još češće nacionalni, a najčešće lokalni. Na ove prve ne možemo utjecati. Dulje razdoblje visoke likvidnosti i niskih kamatnih stopa omogućilo je jeftine stambene kredite i poticalo kupnju. Danas u uvjetima visoke inflacije, nekretnina se čini kao razumna alternativa novcu na štednom računu.

U odnosu na 2015. god., kada započinje trend rasta cijene stanova nakon duljeg razdoblja stagnacije, investitorima su (pogotovo u periodu nakon koronakrize) porasle cijene zemljišta, građevinskog materijala, a pogotovo cijena rada. Dodatno, broj izdanih građevinskih dozvola u 2022. god. bio je 25 posto manji nego u 2007. god., na vrhuncu zlatnog doba građevinskog sektora u Hrvatskoj. Sve navedeno ne ide u prilog kupcima.

---

image

Dr.sc. Paško Burnać: Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija

Ante Čizmić/Cropix
---

Porast cijena poticala je i država, mjerom subvencioniranja stambenih kredita za kupnju prve nekretnine koja je zamišljena kao element socijalne i demografske politike, a koja je proizvela sasvim druge efekte. Državno subvencioniranje, prije ili kasnije, nužno vodi porastu cijene proizvoda ili usluge koja se subvencionira.

Mjera nije puno pomogla čak i onima koji su je iskoristili, a ostalim kupcima je sigurno odmogla, s obzirom da su svi zajedno plaćali skuplje stanove. Izgleda da je ovo zadnja godina subvencioniranja, što znači da je Vladi trebalo čak sedam godina da shvati kako je mjera štetna.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

Porezna politika Hrvatske već godinama nije u funkciji pada cijene stanova. Favoriziranje nekretnina (i općenito imovine) naspram rada (porez na dohodak i doprinosi) i potrošnje (PDV), te politički strah od uvođenja poreza na nekretnine imobiliziraju tržište. Prema procjenama, od 10 do 15 posto stambenog fonda u Republici Hrvatskoj zjapi prazno. Neiskorištena nekretnina vlasniku je i dalje jeftina, a ne bi trebalo tako biti. Porezom na nekretnine sasvim sigurno bi se povećala ponuda stambenog prostora, što bi pridonijelo hlađenju tržišta i posljedično smanjenju cijena.

Trećinu stanova kupuju stranci

Valja napomenuti da je tržište nekretnina u Hrvatskoj segmentirano, što znači da su karakteristike tržišta u kontinentalnoj Hrvatskoj bitno različite od onih u Zagrebu, dok čimbenici ponude i potražnje u Zagrebu nisu isti kao na jadranskoj obali. Postoje najmanje dva faktora koja u posljednje vrijeme snažno oblikuju cijene nekretnina na obali, prije svega u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvi faktor su stranci.

Naime, udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani. Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom (ili iznadprosječnom) hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla. Uspoređujemo li platežnu moć, jasno da je riječ o neravnopravnoj utakmici.

Dakle, "problem" hrvatskog tržišta nekretnina jest taj što već dulje vrijeme nije samo hrvatsko. Očekuje se da će schengen i euro tome još više pridonijeti.

---

image

Stanogradnja u dubrovačkoj Mokošici

---

Drugi lokalni faktor rasta cijene nekretnina predstavlja nezaobilaznu temu u Dalmaciji, a to je turizam. Preciznije, kratkoročni najam stanova i kuća. Više od ijednog drugog uzroka, atmosfera koja prevladava oko iznajmljivanja apartmana proizvela je kao posljedicu stanje u kojem je mladoj osobi ili obitelji gotovo nemoguće priuštiti stan u Splitu. Porast cijena prelijeva se na susjedne gradove i općine iz splitske aglomeracije (Solin, Kaštela, Omiš i Podstrana), s obzirom da se mladi sve češće odlučuju na kupnju prve nekretnine upravo u tim mjestima.

Pored ostalih razloga, stanovi na obali su skupi jer je premalo alternative turizmu, alternative tome da iznajmljujući nekoliko ležajeva u sezoni zaradite jednu, dvije ili tri prosječne godišnje hrvatske plaće. Dodatno, kratkoročni najam potpuno je istisnuo onaj dugoročni i učinio ga neisplativim.

Pronalazak stana za dugoročni najam u Splitu i okolici postala je nemoguća misija. Prema tome, svaka državna mjera koja destimulira kratkoročni najam apartmana sasvim izravno utječe na smanjenje cijena nekretnina na obali.

Podatak o padu broja ukupnih transakcija od 9 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu ukazuje na polagano smirivanje tržišta i eventualnu korekciju cijena u budućnosti. Naime, smanjenju cijena nekretnina uvijek prethodi pad broja sklopljenih kupoprodajnih ugovora. Osim toga, sve je veća razlika između traženih i realiziranih cijena, pogotovo kod rabljenih stanova.

---

image

Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla

Duško Marušić/Cropix
---

Takvi stanovi prodavali su se u 2022. god. po cijeni koja je bila 23 posto niža od oglašene. Monetarna politika Europske središnje banke i porast kamatnih stopa na stambene kredite neće značajnije utjecati na cijene u Hrvatskoj, s obzirom na to da se 50 posto kupljenih nekretnina plaća gotovinom.

Pored ekonomske logike, za analizu tržišta nekretnina valja razumjeti preferencije i psihologiju potrošača. Hrvati su uvijek voljeli nekretnine. Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija.

Ne može navika iz nas

Financijskoj imovini Hrvati nikad nisu previše vjerovali niti su je naročito dobro razumjeli. Dionice, obveznice, indeksni fondovi, ETF-ovi, sve je to nama maglovito i previše apstraktno.

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol. Na podstanare se gleda pomalo kao na građane drugog reda.

Ne čudi stoga podatak da 90 posto kućanstava u Hrvatskoj živi u stanovima ili kućama čiji je vlasnik jedan od članova obitelji, dok je prosjek EU ispod 70 posto.

Zanimljivo je to da je najviše nekretnina u rukama građana iz najsiromašnijih europskih zemalja. Dio objašnjenja leži u povijesnom naslijeđu, kada su postojali modeli stanarskog prava na temelju kojih je značajan broj građana stekao vlasništvo nad stambenim prostorom. Ali veći dio uzroka takvom stanju ipak se krije u lokalnim običajima i navikama, koji se teško i sporo mijenjaju.

---

BROJKE SU ZA SMRZNUT SE...

14 posto

rasle su u Hrvatskoj u drugom tromjesečju cijene nekretnina

60 i 70 posto

porasle su cijene nekretnina na Jadranu u odnosu na 2015. god.

20 posto

u prošloj godini rasle su cijene nekretnina na Jadranu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duško Marušić/Cropix Jure Mišković/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix

Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani

Ante Čizmić/Cropix

Dr.sc. Paško Burnać: Stan u Hrvatskoj nikad nije bio samo mjesto stanovanja, već i sredstvo štednje, a u posljednje vrijeme i lukrativna investicija


Stanogradnja u dubrovačkoj Mokošici

Duško Marušić/Cropix

Stanovniku Rovinja, Splita ili Makarske s prosječnom hrvatskom plaćom pri kupnji stana u svome gradu konkurira inženjer iz Beča, bankar iz Frankfurta ili umirovljenik iz Osla

Jure Mišković/Cropix

Stan možete vidjeti, opipati, u njega ući i pokazati ga susjedima. U našem kraju, stan je na neki način i statusni simbol

Nikola Vilić/Cropix

Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljani

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/pasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati-1332085 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42fe7b1aa5e264e33f37bc38e8d2ab080c655217 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pa%C5%A1ko+Burna%C4%87%3A+Svaki+tre%C4%87i+stan+kupi+stranac%2C+50+posto+pla%C4%87a+gotovinom%2C+ali+prodaja+je+u+padu.+Ho%C4%87e+li+i+cijene+padati%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati-1332085 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpasko-burnac-svaki-treci-stan-kupi-stranac-50-posto-placa-gotovinom-ali-prodaja-je-u-padu-hoce-li-i-cijene-padati-1332085 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO KAŽE STRUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisŠTO KAŽE STRUKA

Paško Burnać: Svaki treći stan kupi stranac, 50 posto plaća gotovinom, ali prodaja je u padu. Hoće li i cijene padati?

Piše Paško Burnać
21. listopada 2023. - 09:13
Udio stranih državljana u ukupnoj prodaji nekretnina 2022. god. iznosio je 37 posto. Drugim riječima, jednu od tri nekretnine kupuju strani državljaniNikola Vilić/Cropix, Ante Čizmić/Cropix

Ukoliko bismo od svih proizvoda na tržištu morali izdvojiti jedan koji najviše determinira kvalitetu našeg života, lako i brzo bismo se složili da je taj proizvod stan.

Ako ne spadate u sretnike koji su ga naslijedili, stan je daleko najveća životna investicija. Na prvi pogled čini se neobičnim da nešto tako važno kao što su cijene stanova uopće nisu dio službene statistike kojom računamo inflaciju (indeks potrošačkih cijena). Istovremeno, kupnja nekretnina za mnoge je mlade obitelji i pojedince u Hrvatskoj problem br. 1. Osnovnu ljudsku egzistencijalnu potrebu nikad nije bilo teže zadovoljiti na tržištu.

Prema prvom istraživanju, dok u zemljama kao što su Njemačka, Danska i Švedska cijene nekretnina padaju, Hrvatska je sa 14 posto rasta na godišnjoj razini i u drugom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:23