StoryEditor
Biznishrvatsko-njemački gospodarski forum

Partneri za širenje u regiji

Piše PSD.
16. travnja 2008. - 00:02
rgx time: 0.0002288818359375


Gospodarski odnosi Hrvatske i Njemačke mogli bi biti bolji, a prepreke koje im stoje na putu uklonit ćemo kroz reformu pravosuđa i javne uprave te borbu protiv korupcije, kazao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na otvaranju Hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma, organiziranog u sklopu trodnevnog državnog posjeta njemačkog predsjednika Horsta Koehlera.

Predsjednik Mesić je naglasio zanimanje Hrvatske za njemačke greenfield investicije te za industrijska partnerstva, dok je njegov njemački kolega istaknuo veliku zainteresiranost njemačkih tvrtki za još tješnju bilateralnu gospodarsku suradnju.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK, njemačke je gospodarstvenike pozvao na ulaganja u Hrvatsku, koja im, kazao je, nije zanimljiva kao malo tržište, nego kao partner za širenje poslovanja na regionalna tržišta jugoistočne Europe, za što se potencijal ocrtava kroz najrazvijeniju infrastrukturu u regiji te visokoobrazovanu radnu snagu.

- Njemačka je za Hrvatsku prva zemlja po broju od 1.600.000 turista, druga po ukupnoj robnoj razmjeni lani, vrijednoj pet milijardi dolara, i treća po izravnim ulaganjima od 2,3 milijarde eura od 1993. do 2007. - rekao je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade.

U strukturi hrvatskog izvoza sa 157,6 milijuna dolara, vodeća je tekstilna industrija. Potpredsjednik Vlade je najavio mogućnost stranih ulaganja u hrvatski turizam, i to ne samo za 18 tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, nego i u projekt vojnog kompleksa Kupari te Brijuni Rivijeru.

Zajedničke investicije moguće su i u sektoru energetike, prije svega u plinskom biznisu kroz izgradnju LNG terminala za ukapljeni plin, vrijednog milijardu dolara, a poželjne su i u energetici.

Marijana Šešo / Epeha

#STJEPANMESIć#NADANVIDOšEVIć#DAMIRPOLANčEC

Izdvojeno