StoryEditor
BiznisKONFERENCIJA U HVARU

Pametna sela su novi koncept o ruralnim zajednicama, tradicionalne usluge poboljšavaju se korištenjem novih tehnologija i pristupa u suradnji

24. listopada 2020. - 16:32
Tanja Polegubić i Vanja PerićNikola Vilić/Cropix

Pametna sela su novi koncept o ruralnim zajednicama u kojima se tradicionalne mreže i tradicionalne usluge poboljšavaju korištenjem novih tehnologija i novih pristupa u suradnji, kazala je Inga Jelavić, direktorica Poduzetničkog centra Scala iz Splita zaključujući trodnevnu konferenciju “Pametna sela - Digitalna transformacija” koja je u hotelu Park u Hvaru okupila stručnjake iz više područja, ali u manjem broju u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Poduzetnički centar Scala d.o.o. tu je konferenciju organizirao u okviru Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže u kojem su pametna sela prepoznata kao jedna od tema od posebnog interesa.

Trećeg dana konferencije nezavisna konzultantica Vanja Perić, CFA govorila je o diversifikaciji portfelja kroz ulaganje u poljoprivredno zemljište i šumarstvo, a pri tom je prenijela i svoja poslovna iskustva iz Kanade gdje je živjela do prije tri godine.

-Izrada portfelja je proces razumijevanja kako se različite klase imovine i njihovi udjeli ponašaju, kako utječu jedni na druge, njihovi rizici i prinosi, te kako se odluke donose prema ciljevima investitora. To je i postupak optimalnog odabira financijskih instrumenata da se postigne maksimalni prinos s minimalnim rizikom – pojasnila je.

Perić je kazala i kako ulaganja u poljoprivredu i šume uključuju imovinu povezanu s proizvodnjom hrane i drveta i njihovim pomoćnim djelatnostima, a u 2000-ima je došlo do velikog ulaska kapitala u poljoprivredno zemljište i poljoprivredu općenito.

-Ogromna porast potražnje za prehrambenim usjevima i životinjskim proteinima povećala je cijene poljoprivrednih sirovina sve više, povećavajući prihode od farmi i donoseći rekordne stope aprecijacije vrijednosti zemljišta – kazala je između ostaloga.

Tijekom konferencije bilo je riječi i o o ruralnim hub-ovima za digitalne nomade i pametnim selima u Hrvatskoj, o čemu je govorila Tanja Polegubić (Salt with Philosopers d.o.o. Split) dok je Marija Madiraca (Konekting Stars j.d.o.o. Zagreb) govorila o digitalnoj promociji pametnih sela.

O osnivanju i poslovanju OPG-a, kao i o mjerama iz Programa ruralnog razvoja sudionike konferencije informirao je dr.sc. Marin Kukoč (Spartium Consulting Zagreb).

Vanja Perić je prvog dana konferencije govorila i o ulozi inovacija i startup-ova i razvoju ruralnih područja. U programu konferencije bila je i tema “HBOR- Financiranje ulaganja u ruralni razvoj”, a te mogućnosti prezentirala je Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova ureda za Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 03:49