StoryEditorOCM
Biznisokrugli stol o (ne)realnim očekivanjima gotovo 400 tisuća građana koji su lani prvi put ulagali na Burzi

Pad cijena dionica je dobra lekcija

Piše PSD.
17. travnja 2008. - 23:03

Nema “žrtvenog jarca” za krizu, a nema ni užarenijeg novca od onog koji pokrene neznanje

Za pad vrijednosti dionica ne postoji “žrtveni jarac”, već je takva situacija rezultat nekoliko događaja koji su stvorili negativan sentiment na tržištu, glavni je zaključak okruglog stola o uzrocima stanja na hrvatskom tržištu kapitala kojeg je u četvrtak organizirao Poslovni dnevnik.

Velimir Šonje, predsjednik Uprave ICF Investa, je kazao kako su za korekciju na tržištu podjednako “odgovorni” globalni, regionalni i domaći čimbenici. Prema njegovim riječima, globalni čimbenici su svjetska kreditna kriza, regionalni čimbenik je kosovska kriza, dok je domaći čimbenik prethodna euforija na tržištu kapitala.

No, dublji uzroci jače volatilnosti na tržištu su nedostatak suvremenih financijskih instrumenata, kao i neznanje i needuciranost ulagača.

- Nema užarenijeg novca nego kada ga pokrene neznanje - ustvrdio je Šonje.

Josip Galinec, direktor tvrtke To-one je, pak, upozorio na činjenicu da su ljudi “ušli u trgovanje dionicama, privučeni državnim IPO-ovima i najavom velikih prinosa, a da uopće nisu znali u što ulaze i što se može dogoditi”.

Dinko Novoselec, čelnik AZ obveznog mirovinskog fonda je izričito kazao kako nema jednog krivca za korekciju na tržištu, već da je kriza posljedica 20-ak različitih faktora. On je ustvrdio kako najjednostavnija analiza pokazuje da su mirovinski fondovi proteklih mjeseci nastavili ravnomjerno ulaganje u tržište kapitala, samo što su dio novca povukli iz investicijskih fondova, kako bi, među ostalim, mogli uložiti i u dionice iz JDD kotacije.

Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe je, govoreći o spekulacijama da su bankovna povlačenja margin kredita odgovorna za korekciju na tržištu, odgovorio kako posljednji pokazatelji govore da jedna banka u svom portfelju ima 100 milijuna kuna margin kredita, a sve ostale ispod toga, što bi značilo da “margin callovi” nisu odgovorni za tržišnu krizu.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, je napomenuo kako bi država trebala više educirati ulagače, kako bi bili spremni i na gubitke, a ne samo očekivati velike i brzo realizirane prinose. Jednako tako je jednoglasan zaključak kako je trenutačna kriza dobra lekcija svim sudionicima na tržištu kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 13:29