StoryEditorOCM
Biznispogledajte video

Ovo je šest neobičnih slučajeva u kojima će vam država naplatiti porez, u jednom od njih ostajete bez čak trećine

Piše Dora Koretić/JL
20. ožujka 2024. - 08:25

Osim od dohotka, državni i lokalni proračuni financiraju se svom silom ostalih poreznih prihoda, među kojima su i mnogi nepoznati sve dok se čovjek ne nađe u situaciji u kojoj ih je dužan platiti, piše Jutarnji list. 

Detaljno je to razrađen sustav oporezivanja i teško ga je zaobići, a država je obično puno brža u naplati nameta od svojih građana nego u situacijama u kojima je novac dužna isplatiti drugima.

Ipak, mnogo je slučajeva u kojima građani i potrošači uopće nisu svjesni da su dužni platiti porez, ne znaju po kojoj se stopi događa to oporezivanje, a u nekim situacijama i da im se kakvog poklona možda bolje odreći nego ga prihvatiti.

Tu je tako porez na kapitalnu dobit, čak i u nekim situacijama u kojima možda niste znali da ga morate platiti, zatim porez koji možete zahvaliti članovima obitelji, država će vam oporezovati i različite nagrade, i to po stopama koje ne biste očekivali ni u snu.

U kratkom videu Velika škrtica je izdvojila šest neočekivanih primjera u kojima ste dužni državi platiti porez, s informacijama o poreznim stopama. Saznajte koliko ćete biti dužni izdvojiti za državni budžet i u kojim situacijama vam država može udariti čak i viši iznos od propisanog zakonom ako ocijeni da je to opravdano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 00:51