StoryEditorOCM
Biznis‘lipo naše more‘

Ovaj projekt može spasiti Jadran: dobio je priznanje Europske komisije za razvoj plave ekonomije, evo o čemu je riječ

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
15. svibnja 2024. - 00:00

„Najveća prijetnja našem planetu je vjerovanje da će ga netko drugi spasiti.”

Ovo je citat Roberta Swana, prve osobe koja je prošetala Sjevernim i Južnim polom davnih 1980-ih te osnivača Zaklade 2041. koja se zalaže za zaštitu Antarktike i korištenje obnovljive energije. Jesu li vas njegove riječi potakle da zastanete na trenutak i razmislite? Ne može proći ni jedan dan bez da utječemo na svijet oko sebe... Stoga bismo trebali preuzeti odgovornost i poduzeti konkretne akcije, a broje se i one najmanje, kako bismo sačuvali našu planet za buduće generacije.

„Mi ne posjedujemo planet Zemlju, mi pripadamo njoj. I moramo to podijeliti s našim divljim životinjama.” – Steve Irwin 

U srcu Europe, Jadransko more suočeno je s nevjerojatnim izazovima koji prijete uništavanju njegova ekosustava. Prekomjerni ribolov, zajedno s raznim onečišćenjem, odbačenih plastičnih predmeta do zagađenja naftom, sve su to čimbenici koji bacaju sjenu na njegovu budućnost.

49 posto oblika života poznatih na Sredozemlju prisutno je u Jadranskom moru. No, prema zabrinjavajućim podacima, zbog prekomjernog ribolova 64 poznate vrste riba su pred izumiranjem, a budućnost ovog morskog svijeta je neizvjesna. Ako se ništa ne promijeni, do 2050. godine očekuje se porast razine mora od 12 posto, što će imati katastrofalne posljedice na obalna područja i njihove zajednice.

Čvrsti otpad i izravno ispuštanje otpadnih voda su ključni negativni čimbenici kada govorimo o uništavanju morskih ekosustava. Očuvanje mora nije samo pitanje zaštite prirode, već je i imperativ za očuvanje ljudskog zdravlja i prosperiteta. Sada se postavlja pitanje – možemo li dopustiti Jadran nestane pred našim očima?

image
/Shutterstock

SAD JE VRIJEME ZA AKCIJU

Jedna od onih koja ne samo da prepoznaje važnost ovog problema, nego se i aktivno bavi njegovim rješavanjem je Hrvatska gospodarska komora koja je nositelj projekta „InnovaMare” – odabranim kao Blue Champion u sklopu javnog poziva Blue Champions koji je raspisala Europska investicijska banka i Europska komisija te jedan od najboljih za razvoj plave ekonomije u EU.

Riječ je o projektu koji se bavi plavim gospodarstvom te razvojem tehnologija za očuvanje Jadrana pomoću kojeg se mogu spriječiti onečišćenja na moru.

Projekt se provodi na području Hrvatske i Italije, a originalno je osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

image
/Shutterstock

Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija te doprinijeti povećanju konkurentnosti u području plavoga gospodarstva.

Nastala kao rezultat suradnje partnera na projektu, koji je povezao oko 350 različitih dionika iz Hrvatske i Italije, u sklopu projekta InnovaMare već je razvijeno nekoliko robotsko-senzorskih rješenja:

  • dva robota, Korkyra (za nadzor ribogojilišta) i SWAMP (za praćenje okolišnih parametara u močvarama)
  • te sustav pametnih plutača koje će pratiti kvalitetu mora.
image

Fotosekcija KSET-a

Ivona Šarić

RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA ZA ZAŠTITU JADRANA

Najveći izazov je upravo onečišćenje ekosustava Jadranskog mora, stoga je od izuzetne važnosti reagirati na vrijeme kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice. Sad je zgodno prisjetiti se citata Roberta Swana s početka članka... Ne treba čekati druge da reagiraju. Važna je održivost i zajednička suradnja znanosti i privatnog sektora, i to ne samo po pitanju okoliša već i gospodarskih sektora ribarstva, turizma, akvakulture i pomorstva.

Upravo u ovu svrhu stvoren je kao jedan od rezultata projekta osnovan Digitalni Inovacijski HUB InnovaMare (DIH InnovaMare), projekt osnovan od strane 14 najvećih organizacija u području morskih tehnologija i zaštite mora iz Hrvatske i Italije, čiji je nositelj Hrvatska gospodarska komora.

Ovo centralno mjesto inovacijskog ekosustava omogućit će svim dionicima, projektima i aktivnostima da se udruže, surađuju, razmjenjuju znanja i informacije te na jednom mjestu imaju pregled svih usluga od strane znanstveno-istraživačke zajednice te potražnje od strane privatnog sektora kako bi kreirali nova inovativna rješenja kao odgovor na izazove onečišćenja mora.

image

Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav HGK i voditelj DIH-a InnovaMare

HGK

– DIH Innovamare sa sjedištem u Šibeniku pružit će adekvatnu infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj inovativnih morskih tehnologija za zaštitu Jadrana i ‘‘Living lab‘‘, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju. Pruža ukupno 15 infrastrukturnih lokacija u Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Bariju i Venecije za testiranje rješenja i tehnologija u stvarnim uvjetima na učinkovit način te uz minimalni utjecaj na okoliš – objašnjava Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav HGK i voditelj DIH-a InnovaMare.

ŠTO DALJE?

– Ključni elementi budućeg razvojnog projekta Innovamare, koji je odabran kao Blue Champion i predviđen u ukupnoj vrijednosti 40 milijuna eura, obuhvaća razvoj i izgradnju infrastrukture i to Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku i Tehnološkog parka za morske tehnologije na Sveučilištu u Zadru. Isto tako za navedenu infrastrukturu je planirana nabava inovativne tehnološke opreme, uspostava testnih lokacija, razvoj i prototipiranje morskih tehnologija.

image
/Shutterstock

Ključan dio projekta je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom koje će se provoditi u suradnji s E1 Blue Acceleration Festivalom, demonstracije čišćenja s inovativnim podvodnim tehnologijama i obnova morskog ekosustava s roniocima u okviru programa E1 Blue Impact te zapošljavanje 20 istraživača – ističe Ivanac.

Ne zaboravimo, Jadran je jedan od naših temeljnih prirodnih resursa, stoga su njegovo očuvanje i održivi rast plavoga gospodarstva od velikog značaja. Ulažimo u sebe i našu planet i preuzmimo odgovornost za našu budućnost!

HGK i projekt, plavo gospodarstvo

Hrvatska gospodarska komora ima ključnu ulogu u podupiranju svojih članova prema održivim praksama, posebno unutar sektora plave ekonomije, koji obuhvaća gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima i obalama. 

Tehnologija je ključ očuvanja i zaštite Jadranskog mora. No, inovacije ne nastaju u izolaciji već suradnjom i povezivanjem, a potrebni su i značajni resursi kako bi se ostvarili konkretni pomaci. 

– Želimo pretvoriti podatke, znanja i resurse u tehnologiju kojom ćemo transformirati sektor plavog gospodarstva, pri čemu je posebno ključno povezivanje znanosti i gospodarstva – poručio je Mateo Ivanac iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 08:30