StoryEditorOCM
Biznispetorka velikih planova

One su Alice in Blockchains i namjera im je gurnuti žene u zemlju kripto čudesa: Ova branša vrvi muškarcima, a mi smo tu da to promijenimo

Piše Marin Prvan
28. svibnja 2022. - 21:55

Splitu je početkom ovog tjedna, nakon dvije godine pauze zbog korone, održana najveća regionalna kripto-konferencija, “BlockSplit 3”, čiji je cilj jačanje i umrežavanje zajednice koja se bavi razvojem poslovnih modela i tehnologije vezane uz blockchain. Zbog velikog broja posjetitelja, njih čak 600 iz čitavog svijeta, organizatori su osigurali predavanja, panele i radionice na čak tri pozornice; dvije u Hrvatskom domu i jednu u Gradskom kazalištu lutaka. Koliko je ova manifestacija vidljiva i u međunarodnim okvirima, potvrđuje to što su na njoj sudjelovale i neke poznate kripto face, poput Zakija Maniana, suosnivača “Sommeliera” i “Iqulusiona”, ali i i to što je njezin “zlatni” sponzor “Near protocol” jedna od jačih kompanija u ovoj branši.

Kako i priliči masovnom okupljanju mlađe populacije, svake večeri organizirana su druženja i zabave, a jedna od njih posebno nam je zapela za oko. Naime, u utorak navečer je na terasi restorana “Artičok” održan party utemeljenja udruge “Alice in Blockchains”, čiji je cilj financijsko opismenjavanje i osnaživanje ženskog dijela populacije, s posebnim naglaskom na kriptovalute. DJ pultom parničio je odvjetnik Vlaho Hrdalo, predsjednik hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute, osnivač Bitcoin mjenjačnice Nikola Škorić izmjenjivao je dojmove o dojmljivim kanapeima s kolegama, a HANFA-in koordinator za fintech Filip Šaravanja nadgledao je podij kako situacija ne bi previše izmaknula kontroli.

Impresivne biografije

Udrugu “Alice in Blockchains”, čije je ime izvedenica legendarnog grunge banda “Alice in chains”, osnovalo je pet mladih kripto entuzijastica, od kojih svaka iza sebe ima impresivnu biografiju, i to, kako bi svaki blok organizacije sjeo na svoje mjesto i tako udario dobre temelje budućnosti udruge, svaka u svojoj niši.

Tako je Petra Horvatović art menadžerica i suosnivačica NFT agencije “Shpigl”, Magda Milas je bivša bankarica koja sada operira u fintech industriji na projektu telekoma A1, Anamaria Žuvanić je odvjetnica poslovnog prava i savjetnica financijskih institucija, Belma Gutlić je softverska inženjerka i voditeljica istraživanja i razvoja u blockchain divu “ChainSafe”, dok je Iva Kvakić konzultantica s dugogodišnjim iskustvom razvoja digitalnih proizvoda i vođenja projekata u IT-ju, eCommerce i blockchain industriji.

image
Nikola Vilic/Cropix

– Jako smo sretne što nam je na predstavljanje došla cijela hrvatska kripto-zajednica, što je, zapravo, desetak firmi naših dragih prijatelja, kao i nekolicina stranih kolega iz industrije. Naša udruga, čije ime može sugerirati i istraživanje novih svjetova kroz znatiželju, osnovana je jer žene u IT sektoru nisu ravnopravno zastupljene i eksponirane. Naša je misija motivirati više pripadnica ljepšeg spola da se aktiviraju kroz edukacije, radionice i mentoriranje. Naravno, nećemo biti isključive te ćemo na svoje manifestacije primati i one suprotnog spola – kroz šalu nam govori Iva.

Zamolili smo djevojke da, ovim putem, premijerno aktiviraju djelatnost svoje udruge i objasne zainteresiranim čitateljicama što je blockchain i po čemu su kriptovalute tako interesantne.

– Danas je prevladavajuća predodžba o kriptovalutama kao nečega što ti može donijeti brzu i laku zaradu, umjesto onoga što su zamišljene da budu, a to je sredstvo plaćanja. Kada se prosječnom Hrvatu kaže da su kriptovalute decentralizirani elektronički cash, on neće moći razumjeti što to znači. To je zato što je u našoj državi općenito financijska pismenost na vrlo niskim granama i time se, zapravo, nitko i ne bavi. Tek kad se svladaju osnove toga, može se dokučiti puni potencijal kriptovaluta. Što se tiče blockchaina, riječ je o decentraliziranoj mreži blokova sa zapisima o transakcijama, koja je transparentna i javna. Radi se, ustvari, o tehnologiji koja je napravljena s plemenitim predumišljajem, kako bi javnost imala puni pristup informacijama financijskog sektora. Osim toga, kripto je zamišljen kao izravna razmjena između korisnika, bez trećih strana i, u svojoj osnovnoj ideji, ugrožava samu opstojnost banaka – prvi put su službeno objasnile “Alice in Blockchains”.

image
Ozan Kose/Afp

Zanimalo nas je koje su to trenutno konkretne primjene kriptovaluta u svakodnevnom životu, pa su nam Magda i Iva, koje su nekoć radile za hrvatsku firmu “Electrocoin”, predočile integraciju kriptovaluta kao načina plaćanja na benzinskim crpkama Tifona ili kroz Konzumov webshop. Radi se o elektroničkom platnom servisu za procesiranje kriptovaluta Basic, preko kojega kupac, skeniranjem QR koda, sa svojeg digitalnog novčanika obavi transakciju. Doduše, u procesu se kriptovalute konvertiraju u kune, jer ih Hrvatska ne priznaje kao legalno sredstvo plaćanja. Ovakvih razmjena bude i nekoliko tisuća mjesečno, što je super benefit za trgovce, koji ne plaćaju naknadu, a nude klijentima dodatni način plaćanja.

Čudesni svijet blockchaina

Petra, “rehabilitirana bankarica”, ispričala nam je kako je, baš kao i Alisa, upala u kriptiranu jamu i završila u čudesnom svijetu blockchaina.

– Privuklo me to što je to, osim što je u pitanju dinamična i inovativna industrija, priča u kojoj je zajednica ta koja upravlja i dirigira financijskim tokovima, a ne centralna banka. Doduše, teško da će se banke samo tako odreći svoje institucionalne moći, vjerojatnije je da će postići nekakvu sinergiju s kriptom, pri čemu će obje grupacije pronaći svoj interes. Da je tome tako, ukazuje i to što Europska komisija, ali i HNB, rade na prijedlogu CBDC-a, digitalne valute centralne banke. Međutim, to nije istoznačnica za kriptovalutu, jer u toj priči potpuno izostaje blockchain, a sredstvom plaćanja u potpunosti upravlja središnja banka, nego se radi samo o namjeri istiskivanja gotovine i potpunoj kontroli nad transakcijama građanstva – predočava Petra.

Ideja kriptovaluta nastala je kao cyber punk fantazija o pravednijem svijetu, a takav je svijet nemoguće postići bez ženskog doprinosa. Zato ovaj kvintet, baš kao i Alisa u romanu Lewisa Carrola, poručuje: “Ovo je moj san, ja ću odlučiti u kojem smjeru idem odavde.” Sretno, djevojke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 13:05