StoryEditorOCM
BiznisIMA SE, MOŽE SE

Od sutra nezaposlenima koji sami krenu u posao država osigurava dvadeset tisuća eura potpora, dok povratnici iz inozemstva mogu dobiti 200 tisuća kuna!

31. prosinca 2021. - 10:13

Dobre vijesti za nezaposlene. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o usvajanju Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera u 2022. godini, što znači da će se od sutra izdašnije podupirati one koji sami kreću u posao.

- Od 1.1.2022. počinje novi ciklus potpora za (samo)zapošljavanje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Umjesto maksimalnih 130 tisuća kuna sada se potpora penje na 150 tisuća, a u sklopu kampanje "Biram Hrvatsku" svima koji se vraćaju u Hrvatsku omogućeno je dobivanje još 50 tisuća kuna za pokretanje vlastitog poslovanja.

Sad, hoće li dodatnih 7 tisuća eura motivirati koga da se vrati i pokrene posao ako nisu druge stvari uređene - ostaje za vidjeti? U svakom slučaju, dobrodošlom treba smatrati svaku mogućnost bespovratne potpore za osiguravanje radnih mjesta - kazao nam je konzultant Ivica Žuro, iz tvrtke "MM Beneficium".  

Odlazak na selo

Program mjera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini uključuje, dakle, potpore za zapošljavanje, kao i one za pripravništvo i pripravništvo u javnim službama i osposobljavanje.

Tu su i još i projekti Javni rad i Stalni sezonac, a cilj je u mjere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini uključiti preko 27.000 korisnika. Također, one koji iz urbanih sredina sele u nerazvijene krajeve, Vlada će pomoći iznosima do 175 tisuća kuna.

Najvažnije novosti koje donosi program mjera APZ u 2022. u odnosu na 2021. godinu su redom: veći iznos potpora za samozapošljavanje, veći iznos potpora za zapošljavanje i pripravništvo, širi spektar prihvatljivih ciljanih skupina korisnika s naglaskom na ranjive skupine te produženo trajanje potpore za pripravništvo do 24 mjeseca.

image
Ivica Žuro, privatni konzultant
 
Joško Ponoš/ Cropix


Produženo je i trajanje potpore za zapošljavanje do 24 mjeseca i administrativno rasterećenje korisnika prilikom apliciranja za mjere aktivne politike zapošljavanja

Biram Hrvatsku

Kako smo već naglasili, uvodi se i nova podmjera potpore za samozapošljavanje Mobilnost radne snage - Biram Hrvatsku

Cilj podmjere Mobilnost radne snage - Biram Hrvatsku je osigurati potrebnu kvalificiranu radnu snagu u većem dijelu Republike Hrvatske, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima, s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka, te poticati povratak aktivnog radnog stanovništva iz inozemstva.

Ciljane skupine su korisnici potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, registrirani na području indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV, a sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, br. 132/17) te hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz zemalja EGP-a neovisno o razini obrazovanja koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u zemljama EGP ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta i samozapošljavaju se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta.

image
Povećavaju se potpore za nezaposlene 
 
Paun Paunović/Cropix


Visina subvencije za korisnike iz ciljane skupine 1. uključuje ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 25.000 kn, a za korisnike iz ciljane skupine 2. ukupni iznos za troškove preseljenja u iznosu od 50.000 kuna.

Vezano uz mjere financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, radi se o potporama za samozapošljavanje te potporama za zapošljavanje i pripravništvo u kojima se uvećanim iznosom financiraju zahtjevi koji udovoljavaju kriterijima zelenog ili digitalnog radnog mjesta.

Detaljnije objašnjenje kriterija za zelena i digitalna radna mjesta te uvjeti i kriteriji dodjele potpora kao i on-line predaja zahtjeva za sve mjere iz programa Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini biti će dostupni od 1. siječnja 2022. na mrežnoj stranici www.mjere.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 02:54