StoryEditorOCM
Biznisnikad mira

Novi veliki problemi za Debeljaka: hvali se flotom i dobrim radom, a pomorci ga odlučili tužiti, dužan im je tri plaće

Piše Damir Tolj
4. svibnja 2023. - 08:07

Ne samo škverani, brodograditelji! Nevolja nisu ostali pošteđeni ni pomorci koji plove na brodovima iz flote Tomislava Debeljaka, vlasnika "Brodosplita", odnosno njegove brodarske tvrtke "Brodosplit-plovidbe": plaće im kasne nekoliko mjeseci, a epilog bi mogao uslijediti na Trgovačkom sudu u Splitu.

"Zbog sve većeg broja pomorca koji plove ili su plovili na brodovima ‘Brodosplit-plovidbe‘ (‘Golden Horizon‘, ‘Katina‘,‘Klara‘ i ‘Monet‘), a koji nam se obraćaju zbog neisplate plaća, Sindikat pomoraca Hrvatske odlučio je pokrenuti sudski postupak pri Trgovačkom sudu u Splitu kako bismo, u zajedničkom predmetu, ostvarili potraživanja neisplaćenih plaća. Naime, ovo nije prvi put da u ‘Brodosplit-plovidbi‘ postoji problem kašnjenja isplate plaće te smo se upravo iz tog razloga odlučili na ovaj korak."

SPH: Ispunite punomoć!

Tako kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske, oglasivši se priopćenjem, a evo što nam je o svemu rekao Romano Perić, koordinator ITF-a za Hrvatsku (Međunarodna federacija transportnih radnika s vrlo jakom pomoračkom sekcijom) i pomoćnik glavnog tajnika hrvatskog Sindikata pomoraca:

- Problemi s dugovanjima počeli još početkom prošle godine, u veljači i ožujku. Plaće bi kasnile po koji mjesec, pa bi bile isplaćene, a sada su pomorci u situaciji da im primanja kasne po tri ili četiri mjeseca...

Teško je govoriti o kojem broju pomoraca i kolikim dugovanjima se radi, budući da ti podaci fluktuiraju, ali evo primjera koji može biti ilustrativan: iz sindikata poručuju da je pedesetak članova posade četiriju Debeljakovih brodova u utorak dobilo osobni dohodak za siječanj.

- To znači da su pomorcima izostale još tri plaće - za veljaču, ožujak i travanj, što nije malo, a sezona tek kreće. Nadamo se da će problem biti uskoro riješen, na zadovoljstvo tvrtke i ljudi. Mi smo svakaoko tu za pomorce koji nam se već javljaju i raspituju što se može poduzeti. Ljudi su zabrinuti za egzistenciju i obitelji. Još prikupljamo podatke, tako da samu tužbu još nismo podnijeli Trgovačkom sudu u Splitu, što bi moglo uslijediti unutar dva ili tri tjedna, vidjet ćemo još s dinamikom - ističe Romano Perić.

Tako je SPH poručio zainteresiranima:

"Pozivamo sve pomorce koji su u istom problemu i žele ostvariti svoja potraživanja da ispune obrazac te potpišu punomoć i pošalju je na e-mail info@sph.hr, kako bismo se zajedno izborili za vaša prava…"

Detalje imate na internetskim stranicama Sindikata pomoraca.

Za komentar smo pitali i brodara. Pitanja smo poslali "Brodosplitovu" uredu za odnose s javnošću. Čekamo odgovore. Dotad, evo što su rekli lokalnim portalima, jedan od njih je Morski.hr:

Počinju krstarenja

"Brodosplit-plovidba je pogođena COVID-19 pandemijom, a zatim i višom silom uzrokovanom sankcijama povezanim s oružanim sukobom u Ukrajini. Unatoč činjenici što većina flote nije u funkciji već treću godinu, plaće zaposlenicima su isplaćivane, što je ipak iscrpilo kompaniju i uzrokovalo kašnjenje u isplati plaća. U finalnoj smo fazi rješavanja problema više sile, odnosno refinanciranja kredita banke u ruskom vlasništvu, što će osigurati nesmetan rad flote i isplatu plaće zaposlenicima. Očekujemo, vrlo brzo…"

A evo što je brodar govorio na društvenim mrežama početkom ožujka:

"Zima je na odlasku, ali za ‘Katinu‘ sezona nikad ne završava! Nakon uzbudljivog zimskog rasporeda, Formula 1 Grand Prix Abu Dhabija i Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, motorna jahta ‘Katina‘ se priprema za dinamičan ljetni itinerar i krstarenja Mediteranskim morem…"

Pa sredinom travnja: "Na krstarenja Mediteranom uskoro će krenuti ‘Klara‘, jedinstveni trojarbolni jedrenjak izgrađen u ‘Brodosplitu‘. Radi se o prvom škuneru u Hrvatskoj koji ima neograničenu kategoriju plovidbe…"

Ili nekidan: "Novu sezonu krstarenja započeo je ‘Brodosplitov‘ elegantni krstaš ‘Monet‘. Uplovljavanjem u splitsku luku, preuzeo je prve goste, a plovit će na području Mediterana…"

Podsjetimo, u Debeljakovoj floti su "Golden Horizon" (veliki jedrenjak, koji već dulje vrijeme na vezu u brodogradilištu čeka rasplet svoje sudbine), trojarbolni škuner "Klara", putnički brod za krstarenja "Monet" i jahta "Katina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:46