StoryEditorOCM
BiznisSUMNJIVA POSLA

Novčanu pomoć od države mora vratiti 1658 tvrtki. Među njima je i ‘Zvečevo‘ koje je uzelo potporu za isplatu plaća, a onda otpustilo 58 radnika

Piše Frenki Laušić/Novac.hr
8. srpnja 2020. - 13:58

Dok se poslodavci još uvijek nadaju da će subvencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, popularni “minimalac” u iznosu od 4000 kuna neto, biti nastavljena i za srpanj, iz HZZ-a smo dobili podatak da su zbog nepravilnosti u korištenju mjere do sada zatražili povrat, u cijelosti ili djelomično, od 1658 tvrtki u iznosu od 31,891.000 kuna, a do sada je vraćen iznos od 27,957.000 kuna, piše Novac.hr.

Jedna od kompanija od koje je zatražen povrat dijela novca jest i poznata konditorska tvrtka Zvečevo.

“Poslodavac Zvečevo d.d. podnio je zahtjev za korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom 25. ožujka 2020. godine za 240 radnika, sukladno kojem je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvršio isplatu potpora za ožujak i travanj 2020.

Potpisom ugovora o dodjeli Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom poslodavac se obvezuje za vrijeme trajanja ugovornog razdoblja zadržati broj radnika za koji je isplaćena potpora.

U konkretnom je slučaju naknadnom revizijom zahtjeva utvrđeno da je poslodavac uručio poslovno uvjetovane otkaze za 58 radnika već u ožujku 2020., o čemu Zavod nije imao saznanja u trenutku ocjene zahtjeva i isplate sredstava. Budući da se za mjesec u kojem je dan poslovno uvjetovani otkaz ne može dodijeliti potpora jer poslodavac nije zadržao radnike, što je cilj ove potpore, Zavod je od poslodavca Zvečevo d.d. 25. lipnja 2020. dopisom zatražio povrat sredstava za potpore isplaćene za ožujak i travanj za 58 radnika”, stoji u odgovoru na upit koji smo poslali HZZ-u nakon što su nas kontaktirali iz Sindikata PPDIV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 00:17