StoryEditor
BiznisPODUZETNIČKe nade

Njihovi startupovi pružaju hotelskim gostima odgovore posredstvom umjetne inteligencije, štite školjkaše, povezuju vlasnike ljubimaca i volontere...

13. srpnja 2020. - 16:50
Marko Milas, Nina Novak Krešo, Karlo Topić, Ana Miljak i Matteo HajderVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Startupovi GoToBot, intelliShell i PetMatch ovogodišnji su finalisti Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI), koji već pet godina djeluje na Ekonomskom fakultetu u Splitu, pomažući studentima splitskog Sveučilišta da svoje poslovne ideje pretvore u pothvate i uđu u svijet poduzetništva kako bi se bolje nosili s tržišnim izazovima.

I studentski timovi koji su u ovoj akademskoj godini uspješno završili program edukacije u ovom inkubatoru, kao i tri finalista, spremni su za plovidbu poduzetničkim vodama. Dragocjenu pomoć pružili su im mentori s Ekonomskog fakulteta i iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak i sada su njihove ideje pretočene u startupove koji traže svoje mjesto na tržištu. Predstavili su nam svoje projekte u društvu s Lanom Ugrčić, voditeljicom Studentskog poduzetničkog inkubatora.

- Ove godine pobjednički startup je GoToBot, a u timu su tri diplomanta računarstva s FESB-a i jedan ekonomije. Oni su Tomas Pinjušić, Karlo Topić, Mia Crnjac i Dominik Metličić. Njihov je proizvod namijenjen za hotele i apartmane. Uočili su da hotelijeri i pružatelji usluga smještaja trebaju inovacije kojima bi privukli goste u svoje smještajne kapacitete. Tako su osmislili "chatbot" koji olakšava poslovanje i komunikaciju s gostima, a uporaba je posebno značajna danas u vremenu korone kada je potrebno držati socijalnu distancu.

- To je servis koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, a komunicira na više jezika. Gost može na taj način dobiti informacije koje mu trebaju. Servis je u mogućnosti i locirati nezadovoljne goste i riješiti problem na licu mjesta tijekom njihova boravka. Može vršiti i dodatnu prodaju i ima mogućnosti rezervacije raznih sadržaja u hotelu – kazuje nam Karlo Topić.

Pojašnjava kako gost na web-stranici postavlja pitanja o hotelu i hotelskim uslugama, npr. kad je večera, što je za večeru, kad otvara bazen, naplaćuje li se parking, ima li svaka soba wi-fi, koja je šifra za wi-fi, do kada rade barovi i restorani, a umjetna inteligencija odgovara na sva ta pitanja. To hotelskom menadžmentu pruža uvid u to što se gostima sviđa, što ne, na čemu hotel može poraditi.

Riješili probleme školjkaša

Ovaj studentski tim sa svojim GoToBot sudjelovao je na više studentskih startup natjecanja i ostvario zapažene rezultate. U razvoju startupa proveli su i istraživanje u više malih i srednjih hotela na području Dalmacije, a dogovorili su i suradnju s nekim hotelima za testiranje njihova proizvoda.

- Želimo se ovim baviti i razvijati projekt – ističe Karlo, dodajući kako im je u Studentskom poduzetničkom inkubatoru bilo poučno, a posebno im je, kao i ostalim polaznicima SPI-ja, bila značajna podrška mentora pri izradi poslovnog plana.

Drugo mjesto zauzeo je startup “intelliShell”, a riječ je o inovativnom sustavu uzgoja školjkaša koji se sastoji od komore s filtrima i senzorima koji štite školjke od kontaminacije teškim metalima i od prirodnih neprijatelja. Ideju su osmislili Matteo Hajder, student Sveučilišnog odjela za studij mora, Loris Mihić i Mario Palić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), te Manojlo Ilić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

- Tradicionalni uzgoj odvija se na poluzaštićenim ili otvorenim područjima. Mi smo kontaktirali uzgajivače i utvrdili određene probleme kod uzgoja školjkaša, a to su teški metali, te prirodni neprijatelji, tu se misli na neke vrste riba. Isto tako problem je što nisu u ravnoteži svi uzgojni elementi, kao što je temperatura, salinitet itd. Naš sustav je zatvoreni, to su komore koje imaju filtre, vodu filtriramo i akumuliramo teške metale. Svi govore o plastici, a teški metali su također veliki problem o kojem se malo raspravlja – kazuje Matteo Hajder, dodajući kako je jedna od ideja i monitoring uvjeta za uzgoj, a već su kontaktirali potencijalne kupce koji su potvrdili korištenje.

Matteo kaže i kako je njihov tim sudjelovao na natjecanju tvrtke Ericsson EIA 2019., gdje je bilo 2000 timova s 8000 studenata iz cijelog svijeta, a oni su sa svojom idejom “intelliShell” osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj i u Europi i došli među najboljih prvih pet inovacija u svijetu.

Matteo kaže da su istraživali i da u svijetu nema ništa slično. Sad idu u izradu prototipa, a uz osnovne funkcije sustava razvijaju i još neke napredne funkcije za svoj proizvod kako bi se prilagodili željama kupaca.

Zajedničke šetnje

Na startupu PetMatch našle su se ekonomistice i programeri. Ideju su osmislili Nina Novak Krešo, Ana Miljak, Ivan Magaš i Marko Milas, a riječ je o mobilnoj aplikaciji namijenjenoj sadašnjim i budućim vlasnicima kućnih ljubimaca.

Ivan je na Pagu, a Nina, Ana i Marko kazuju nam kako su prvo kroz anketu ispitali što sve vlasnicima kućnih ljubimaca treba, od čuvanja ljubimaca, prvenstveno pasa, do šetnje. I prema tim potrebama osmislili su mobilnu aplikaciju, kakve, kako kažu, nema nitko drugi u Hrvatskoj.

- Tim se prvo okupio za natjecanje Smart City Challenge, održano lani u Splitu, nakon toga smo ušli u Studentski poduzetnički inkubator. Imali smo jednu drugu ideju i krenuli istraživati tržište i vidjeli da ta ideja ne prolazi, a kroz Facebook ankete vidjeli smo što vlasnicima treba. Naša aplikacija pruža mogućnosti korisnicima da nađu osobu koja će im pričuvati psa ili da se povežu vlasnici pasa radi zajedničke šetnje, a također i da netko drugi šeta pse. Također pruža mogućnost udomljavanja iz azila. Nama je fokus na jednostavnosti i uštedi vremena, želimo da naša aplikacija bude društveno korisna. Želimo da sve informacije budu na jednome mjestu – ističu članovi tima PetMatch.

Aplikacija će, kažu, biti dostupna krajem ljeta, a njome žele unaprijediti kvalitetu života vlasnika i njihovih ljubimaca.

Izdvojeno

19. srpanj 2020 17:35