StoryEditorOCM
Biznis‘orlići‘ vječno lete

Njemačka marka, najpopularnija valuta na ovim prostorima, i dalje postoji, tečaj joj je isti, mijenja se u milijunima i ne skupljaju je samo filatelisti

Piše PSD
22. prosinca 2022. - 13:39

Prošlo je više od dva desetljeća otkako je euro zamijenio njemačku marku kao službena valuta Njemačke, ali i svih država u kojima je ona figurirala kao paralelna valuta. Takve su bile sve države nastale iz bivše Jugoslavije, i još puno drugih.

Žalilo se za ‘orlićima‘ i njihovom stabilnošću, ali euro ih je, reklo bi se, uspješno zamijenio. Pomislilo bi se da je njemačka marka završena priča, ali nije baš tako.

Naime, Njemačka centralna banka je ove godine zamijenila više od 49 milijuna maraka u eure, piše njemačka press agencija dpa.

image

Tadađnji predsjednik Bundesbanke Ernst Welteke u rujnu 2001. godine s novčanicom od 50 eura povodom prelaska s marke na euro

AFP

Prvi put od 2018. godine razmjena je naglo skočila. Johanes Berman iz Bundesbanke je rekao da je to zato što je tokom pandemije bilo teže razmijeniti marke. Bundesbanka je 2021. godine privremeno ograničila broj usluga koje je nudila.

– Prema tome, tijekom protekle dvije godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamijenjene za eure – rekao je Berman za dpa, prenosi Buka.

– Ne očekujem da će se ponuditi više novca za zamjenu. Naprotiv, suma se stalno smanjuje – dodao je Berman, piše B92.

Prema Bundesbanki, skoro 21 godinu nakon uvođenja eura, novčanice i kovanice njemačke marke u vrijednosti nešto ispod 12,3 milijarde maraka (oko 6,29 milijardi eura) još nisu vraćene.

šest zemalja koje mijenjaju stare valute

– Njemačka je jedna od šest zemalja u eurozoni koje mogu neograničeno razmjenivati nacionalne novčanice i kovanice – objasnio je Berman.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvi, građani također mogu mijenjati novčanice i kovanice svoje stare nacionalne valute u euro bez vremenskog ograničenja.

Najveći dio zaliha marke razmijenjen je u vrijeme uvođenja eura.

image

Njemačka marka, ljepotica među valutama

AFP

Novčanice u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka i kovani novac od oko 6,6 milijardi maraka još nisu vraćeni.

– Kovanice njemačke marke imaju tendenciju nestati, neke od njih su vjerojatno zauvijek izgubljene. Novčanice pak imaju veću vrijednost, pa se zato i bolje čuvaju – rekao je Berman.

Tečaj je nepromijenjen: jedan euro se može kupiti za 1,95583 njemačke marke, piše B92, prenosi Buka.

Vidjet ćemo hoće li se i hrvatska kuna zadržati i mijenjati barem upola godina koliko traje njemačka marka, hoće li HNB to omogućiti, kao u Austriji, Irskoj, Estoniji, Letoniji i Litvi, te hoće li građani zadržati milijarde kuna u čarapama i pod dušecima ili će sve promijeniti u eure.

image

Navala istočnih Nijemaca na poslovnicu Deutsche Bank u Istočnom Berlinu 1. srpnja 1990., prvog dana njemačke monetarne unije. U prvim je satima građanima DDR-a isplaćeno oko 2,6 milijardi njemačkih maraka

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 02:21