StoryEditor

NHS: zašto cijene goriva lakše idu prema gore nego prema dolje

Piše PSD.
19. rujna 2008. - 13:38

Kako po istoj formuli cijene goriva lako idu prema gore, a teško prema dolje, pitaju Nezavisni hrvatski sindikati u današnjem priopćenju komentirajući Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Iako se inače lakše spuštati nego uspinjati, model iz pravilnika po kojem se formira cijena goriva u Hrvatskoj očigledno je bolje pogođena mjera za one koji prodaju naftne prerađevine, nego za one koji ih kupuju, ocjenjuje NHS.

Stavak 1. članka 10. Pravilnika govori kako se "prodajne cijene naftnih derivata mijenjaju svakih 14 dana", a stavak 2. upućuje "kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od +/- 2 posto u odnosu na postojeću cijenu, izvršit će se korekcija prodajnih cijena naftnih derivata."

U naravi model vrlo jednostavno i brzo riješava poskupljenje goriva, no kod pojeftinjenja taj isti model zastaje i "usporava", kaže sindikat.

Ako model za formiranje cijena iz Pravilnika ne funkcionira jednako učinkovito pri rastu i padu cijena goriva, a namjera "modelara" nije bila manipulirati cijenama i građane stavljati u nedoumicu koju pri tome i skuplje plaćaju, onda ga treba mijenjati ili barem doraditi kako bi jednako brzo cijene išle prema gore i prema dolje.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 23:19