StoryEditorOCM

Nevolje u Dubaiju pritisnule cijene nafte ispod 74 dolara

Piše PSD.
27. studenog 2009. - 15:03

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 73 dolara za barel, nakon što su strahovi vezani za neplaćanje dugova Dubaija protresli financijska tržišta a dolar ojačao zbog navale ulagača na sigurniju
imovinu.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju iznosile su u elektroničkoj trgovini na američkom tržištu 73,70 dolara, pet posto manje u odnosu na srijedu. U četvrtak su američka tržišta bila zatvorena zbog Dana zahvalnosti. Na tržištu u Londonu cijene sirove nafte bile su u minusu 1,99 dolara i iznosile su 75,00 dolara za barel.

Tržišta je potresla vijest da je emirat Dubai zatražio odgodu plaćanja duga u visini nekoliko desetaka milijardi dolara u sklopu preustroja državnih tvrtki, što je potaknulo bojazni da bi neplaćanje dugova moglo pogoditi i ostale dijelove globalnog gospodarstva i zakočiti tek započet oporavak od globalne financije krize.

Euro je oslabio više od jedan posto prema dolaru jer su ulagači srezali izloženost riziku. Snažniji dolar smanjuje za neke ulagače privlačnost nafte i roba čije su cijene izražene u američkoj valuti.

- Situacija s Dubaijem jako zabrinjava i ulagači očito strahuju od mogućeg domino efekta ako taj emirat ne može otplatiti svoje dugove - kazao je Benson Wang iz tvrtke Commodity Broking Services u Sydneyu.

- Ova epizoda uništila je povjerenje u odnosu zajmoprimaca i zajmodavaca i poljuljala povjerenje u brzinu globalnog gospodarskog oporavka - dodao je.

Cijene nafte pale su oko 10 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu od 82 dolara za barel, dosegnutu početkom prošlog mjeseca, nakon što su lošiji gospodarski podaci i nabujale zalihe u SAD-u prigušili nade u brz oporavak potražnje za energijom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte neće na svojoj internetskoj stranici objavljivati podatke o cijeni referentne košarice njezine nafte do kraja mjeseca zbog preseljenja sjedišta kartela na novu lokaciju u Beču.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 19:22