StoryEditorOCM
Biznisprvi čovjek jgl-a

‘Nestašice lijekova samo će se povećavati! Izlaz vidim u provođenju jedne strateške odluke...‘

Piše vijesti sd
20. veljače 2024. - 19:00

Glavni izvršni direktor Jadranskog galenskog laboratorija (JGL) Mislav Vučić dobitnik je nagrade Menadžer godine u kategoriji velikih poduzeća koju već 33 godine dodjeljuje Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA.

Za Novi list komentira nestašice lijekova:

– Nestašice lijekova su prisutne i one će se povećavati. One su posljedica industrijske i zdravstvene politike u cijeloj Europi u posljednjih tridesetak godina koje su dovele do toga da je cijena bila isključivi kriterij donošenja odluka, te prekomjerna reguliranost. Kao posljedicu dobili smo outsourcing proizvodnje izvan Europe, što je dovelo do dvije činjenice – prve, lanci opskrbe su postali predugački jer je nužno da je svaki element jako jeftin, i druge, konsolidacija volumena na jednog do dva dobavljača koji samo s tim količinama mogu dostizati ciljane razine niskih cijena.

Posljedično, čim se negdje u svijetu nešto dogodi, a u svijetu se stalno nešto događa, osjećaju se posljedice. Nažalost, Europa, kao kolijevka farmaceutske industrije, izgubila je primat u istraživanju i razvoju, proizvodnji, atraktivnosti tržišta.

Čini se da su svi napokon shvatili da je situacija loša i da je otišla predaleko, pa je Europska unija izradila novu industrijsku politiku čiji je cilj povratak proizvodnje na tlo EU-a.

To je super ideja, no ukoliko se politike cijena i regulative ne budu mijenjale, do toga neće doći. Problemima s opskrbom treba dodati i situaciju na Bliskom istoku i napade na Sueski kanal kojim se odvija 15 posto trgovine s Europom - kaže Vučić.

image
Cropix, Privatni Album/Slobodna Dalmacija

JGK je cjelokupnu proizvodnju zadržao u Hrvatskoj. Evo kako to Vučić komentira:

– Naša se proizvodnja odvija u Rijeci, a većina naših sirovina nabavljena je u Europi. Također, svi naši strojevi proizvedeni su Europskoj uniji, tako da možemo reći da su svi ključni proizvodi JGL-a 100 posto europski. No, to samo znači da u nekim situacijama imamo sreće, to ne znači da globalni trendovi ne utječu na nas, nismo Pale sam na svijetu.

I farmaceutsku industriju je "dotakla" kriza na tržištu rada. Pronalazi li JGL i dalje lako nove zaposlenike kao što je to bio slučaj, recimo, prije deset godina?

– Nismo izolirani od svijeta i osjećamo napetosti na tržištu talenata, odnosno rada. Činjenica je da uglavnom tražimo stručan kadar, što je dobro, ali i izazovno jer kao poslodavac imamo konkurenciju. Podržali smo osnivanje fakulteta farmacije u Rijeci, a surađujemo i s drugim institucijama kako bismo ojačali stvaranje talenata koji su nam potrebni, kaže direktor JGL-a za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:04