StoryEditor

NE SLUTI DOBRO Hrvatski BDP će u 2012. godini pasti oko jedan posto

Piše PSD.
13. prosinca 2011. - 20:32
Hrvatski BDP će u 2012. godini pasti oko jedan posto, zbog čega će naša zemlja ponovo ući u recesiju, prognoza je Ureda Svjetske banke u Zagrebu, prenosi HRT.

Kako je navela viša ekonomistica u Uredu, Sanja Madžarević Šujster, u predstavljanju redovnog gospodarskog izvješća Svjetske banke za skupinu EU 10, fiskalni deficit opće države će treću godinu uzastopno porasti. Recesija očekuje i čitavu regiju, a spas neće stići niti u mogućem ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

- Bitno je da Hrvatska brzo krene naprijed s provedbom fiskalne prilagodbe javne potrošnje kako bi se umanjili rizici refinanciranja i zaštitio kreditni rejting - smatra Madžarević- Šujster.

Kako bi dovela financije u red, Hrvatska bi, smatra Svjetska banka, trebala smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, felksibizirati radno zakonodavstvo i smanjiti troškove zapošljavanja i otpuštanja radnika.

Problem leži i u mirovinskom sustavu koji troši 10.7 posto BDP-a, a 1.9 posto odlazi na mirovine po posebnim uvjetima. Svjetska banka, između ostalog, predlaže ukidanje razlika među starim i novim umirovljenicima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 17:06