StoryEditor
Bizniskreće ludnica

Na Wall Streetu vlada oprez uoči sezone poslovnih izvješća, u fokusu ulagača zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke

Piše Hina
8. travnja 2021. - 07:36
AFP

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon objave zapisnika sa sjednice Feda, a uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 16 bodova ili 0,05 posto, na 33.446 bodova, a S&P 500 0,15 posto, na 4.079 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,07 posto, na 13.688 bodova.

Dow Jones i S&P 500 indeks kreću se oko rekordnih razina, dosegnutih u ponedjeljak, jer nema značajnijih vijesti koje bi ih mogle srušiti s tih razina, ali ni dodatno podići.

Jučer je u fokusu ulagača bio zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Iz zapisnika proizlazi da će Fed biti strpljiv po pitanju podizanja kamatnih stopa i da čelnici središnje banke očekuju da će proći neko vrijeme do daljnjeg napretka po pitanju zaposlenosti i cijena.

„Mislili smo da ćemo dobiti nešto novo iz Fedova zapisnika, no pogriješili smo. Fed je cijelu godinu bio transparentan u svojim stavovima i doista od njih ne odstupa”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

No, ulagači se plaše da bi Fed mogao povećati kamatne stope prije nego što se mislilo, ako zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja ojača inflacija.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, ponovno rastu prinosi na američke državne obveznice. Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice ponovno krenuli prema 1,77 posto, najvišoj razini u 14 mjeseci.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezone objava poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 6.885 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,24 posto, na 15.176 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 6.130 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 08:25