StoryEditorOCM
Biznisnajbrže rastu

Na prestižnoj europskoj listi su i ove hrvatske firme. Zarada se broji u milijunima eura, evo čime se bave

Piše Marija Vuković
2. ožujka 2023. - 11:51

Ugledni ekonomski medij Financial Times posljednjih sedam godina objavljuje popis najbrže rastućih tvrtki u Europi. U ovogodišnjem izdanju liste tisuću najuspješnijih pronašlo se i pet hrvatskih firmi. 

Najbolje se plasirao Aircash koji je na visokom 14. mjestu zbog rasta prihoda od čak 6098,1 posto u periodu od 2018. do 2021. godine. Aircash je u 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 12.119.632,23 eura što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 8.470.835,49 eura u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 3.648.796,74. Prema trenutno javno dostupnim informacijama, tvrtka Aircash ima nešto više od 20 zaposlenika. 

Visoka pozicija

- Proširenje poslovanja na nova tržišta u EU u prošloj godini značajno je utjecalo na naš rast te će daljnji planovi širenja dodatno ojačati našu poziciju. Osim u Hrvatskoj, prisutni smo u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Cipru, a od nedavno i na švicarskom tržištu s odobrenjem od strane švicarske regulatorne organizacije (Self-Regulatory Organization). Također, u planu je i daljnje širenje tima stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, izjavio je za ICT Business Hrvoje Ćosić, CEO Aircasha.

- Kao tvrtka koja se temelji na inovacijama, ulaganje u razvoj novih tehnologija i proizvoda bit će ključan za održavanje naše pozicije lidera u industriji. S obzirom na to da svakodnevno unaprjeđujemo korisničko iskustvo te nudimo jednostavnija i efikasnija rješenja za naše korisnike, ovo priznanje dodatno nas motivira da nastavimo raditi na razvoju novih usluga te uspostavljanju novih partnerskih odnosa u cilju daljnjeg širenja poslovanja, dodao je Ćosić.

image

Direktor Aircasha

Željko Puhovski/Cropix

‘Ugodno smo iznenađeni...‘

Na 88. mjestu se nalazi Devōt, tvrtka registrirana za djelatnost računalnog programiranja. Temeljni kapital poslovnog subjekta financiran je 100% domaćim kapitalom, a u prethodnom razdoblju nije mijenjao njegov iznos.  DEVOT je 2021. godine ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 2.605.029,27 eura što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 1.971.871,13 u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 633.158,14 eura. U tom periodu imao je deset zaposlenih. 

- Ugodno smo iznenađeni priznanjem The Financial Timesa prema kojem smo prepoznati kao jedna od top 20 IT tvrtki u Europi, naročito zato što naglasak nikada nismo stavljali na rast poslovanja, već smo od samih početaka snažno usmjereni na osiguravanje inovativnih i visokokvalitetnih proizvoda za naše klijente. Rast se dogodio prirodno kao rezultat predanog rada i akumuliranog znanja i najbolja je potvrda da je smjer koji smo odabrali itekako smislen. Ovo priznanje daje nam dodatan „vjetar u leđa“ za razdoblje pred nama u kojem s jednakom strašću nastavljamo kreirati rješenja koja će unaprijediti poslovanje naših klijenata i dati im dodanu vrijednost. Svjesni smo da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez naših kvalitetnih ljudi, stoga nam je fokus na daljnje ulaganje u tim i njegovo osnaživanje kako bismo bili spremni odgovoriti na rastuće potrebe tržišta“, izjavio je direktor i osnivač tvrtke Devōt Martin Morava.

Klijenti diljem svijeta 

Sljedeća domaća kompanija na prestižnom popisu je Syntio koja je jedina kompanija koja je na FT-ovoj listi bila i prošle godine. Zbog 290.1 posto četverogodišnjeg prihoda sada se nalazi na 551. mjestu. 

- Iz godine u godinu bilježimo pozitivne poslovne rezultate, a ovo prestižno priznanje već drugu godinu za redom potvrđuje nam da radimo kvalitetno. Kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i klijentima ponudili najbolja rješenja, posebno smo fokusirani na razvoj naših proizvoda i usluga, kao i na kontinuirano ulaganje u zaposlenike”, istaknuo je Davorin Cetto za ICT Business suosnivač i direktor tvrtke Syntio koja je s radom započela 2017. godine u Zagrebu s ciljem povezivanja podatkovnog inženjeringa, cloud tehnologije i inovativnosti. Imaju ukupno 110 zaposlenika i klijente diljem cijelog svijeta. 

Na 712. mjestu nalazi se tvrtka Heloo s 219,5 posto četverogodišnjeg rasta prihoda. Heloo je tvrtka za pružanje vanjskih usluga korisnicima, usmjerena prema vodećim tvrtkama u industriji i startupima. Na nešto nižoj 771. poziciji smještena je domaća tvrtka SysKit s 203,8 posto četverogodišnjeg rasta. Syskit. je 2021. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 3.223.088,46 eura što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 324.791,69 eura u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 2.898.296,77.

Kriteriji za uključivanje na popis

Da bi bila uvrštena na popis najbrže rastućih europskih tvrtki, tvrtka je morala zadovoljiti sljedeće kriterije:

- Prihod od najmanje 100.000 € ostvaren u 2018.

- Prihod od najmanje 1,5 milijuna eura ostvaren u 2021.

. Tvrtka je neovisna (nije podružnica)

- Rast prihoda između 2018. i 2021. bio je prvenstveno organski 

- Ako je tvrtka na burzi, cijena njezine dionice nije pala 75 posto ili više od 2021.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 09:31