StoryEditor
Biznisizvlačenje novca

Na adrese iznajmljivača ponovno stižu lažne uplatnice ‘za registar privatnog smještaja‘, ne nasjedajte! Otkriveno i tko se krije iza pokušaja prevare

Piše PSD.
10. prosinca 2020. - 09:32
Mario Todorić/Cropix

Uplatnice kojima prevaranti žele prevariti privatne iznajmljivače i izvući od njih tristotinjak kuna stigle su i u Primorsko-goransku županiju. Sporne uplatnice pojavile su se još u listopadu kada su stigle na adrese nekih iznajmljivača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nakon što su ih prošloga tjedna primili neki istarski iznajmljivači, obavijesti s uplatnicama za takozvani 'elektronički registar privatnog smještaja' sada stižu i primorsko-goranskim iznajmljivačima.

Novom listu obratila se čitateljica iz Kastva, navodeći kako su takvu uplatnicu ovih dana dobile njena majka i sestra koje se bave iznajmljivanjem apartmana.

– Do sada nije bilo nikakve naknade, ali kako se stalno uvode nameti, nisu bile previše iznenađene. Budući da upisuju goste elektroničkim putem, uplatnice ne bi bile toliko sumnjive da uplatnicu nisam dobila i ja koja nemam nekretninu za iznajmljivanje, ukazala je čitateljica koja je, dakle, dobila uplatnicu, a da se sama uopće i ne bavi iznajmljivanjem. Navodi dalje kako je na uplatnici uokvireno upozorenje da treba platiti u roku sedam dana. A ukoliko se ne plati u roku sedam dana, privatni iznajmljivač će platiti 600 kuna - ispričala je čitateljica.

– Navedeni su zakonski članci i sve djeluje veoma uvjerljivo. Iste sam pokušala telefonski dobiti, ali javljala se telefonska sekretarica i obavijestila me da se ne mogu javiti zbog prevelikog interesa. Pokušala sam poslati e-mail, ali adresa koju su naveli nije prolazila. Mama i sestra su odmah htjele platiti jer bolje platiti 295 kuna nego 590 kuna, ali nakon mog daljnjeg istraživanja na internetskim stranicama, možete naći da se radi o prevari i da stoji upozorenje da se ne plaća - ukazala je čitateljica.

Uplatnice je poslala tvrtka Privatni smještaj j.d.o.o. registrirana u Zagrebu i to za internetske portale te s temeljnim kapitalom od cijelih 10 kuna. Prema onome što su poslali, navodi se da sedam dana ustvari traje povlaštena tarifa, no, kako i sama čitateljica kaže, s obzirom na stalno nove namete, nije za čuditi se da ljude zbuni navođenje pustih članaka i uvjeta, kao i roka za plaćanje.

Kao vlasnik tvrtke u sudskom registru navodi se Ferijan Perković kojeg su novinari Novog lista pokušali dobiti na telefonski broj naveden na računu, no linije su stalno bile zauzete. Ni na upit mailom još nije stigao odgovor.

Iz Ministarstva turizma i sporta upozoravaju iznajmljivače kako navedene uplatnice nisu dostavljene od strane nadležnih tijela i nisu obvezujuće te pozivaju na oprez pri dostavi privatnih podataka. Poručili su i kako je u procesu izrada Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u koji će se, naglasili su, potpuno besplatno unositi podatke o pružateljima usluga.

– Ukoliko ste zaprimili uplatnice koje nude uslugu upisa, pozivamo na oprez i napominjemo da ne dostavljate privatne podatke -upozoravaju građane iz resornog Ministarstva.

Dodaju i kako će se, nakon što se registar uspostavi, dakle, još uvijek ne postoji, u njega unositi samo podaci iz rješenja, kao i da su sami imali upite pojedinih iznajmljivača o spornim uplatnicama.

I Marina Nimac Kalcina, predsjednica Udruženja obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, upozorila je iznajmljivače da ne nasjedaju.

– Ne postoji takav registar, niti organizacija takvog registra, niti obveza iznajmljivača na prijavljivanje, ukazala je Nimac Kalcina, dodajući kako uplatnice šalje privatna firma te zbunjuje ljude, a zapravo pokušava ojačati svoj privatni portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 10:58