StoryEditorOCM
Biznisplaniraju uštede

Megapopularan lanac trgovina odjeće zabrinut je zbog stanja u gospodarstvu, direktorica nije optimistična: ‘Čini se da će sljedeći mjeseci biti sumorni...‘

Piše Hina
29. rujna 2022. - 14:37

Švedski lanac trgovina odjeće H&M izvijestio je u četvrtak o snažnom padu dobiti u trećem poslovnom tromječju zbog gašenja poslovanja u Rusiji i upozorio na nepovoljne gospodarske trendove, nakon dobrog rezultata u rujnu.

U tromjesečnom razdoblju do kraja kolovoza neto prihod švedske kompanije porastao je tri posto, na 57,45 milijardi švedskih kruna (5,26 milijardi eura). Iskazan u lokalnoj valuti, pao je četiri posto.

Dobit nakon oporezivanja, isključujući jednokratni trošak vezan za Rusiju, u trećem je kvartalu iznosila 2,15 milijardi švedskih kruna i bila je više nego upola manja u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Kada se uračuna jednokratni trošak od 2,10 milijardi kruna, povezan s prestankom poslovanja u Rusiji, iznosila je 531 milijun kruna. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 4,69 milijardi kruna.

Situacija se u trećem poslovnom kvartalu pogoršala u većoj mjeri no što su očekivali, ali u rujnu prodaja je zahvaljujući interesu kupaca za novu jesensku kolekciju uvećana za sedam posto.

"Jesenske kolekcije dobro su prihvaćene, a prodaja u rujnu porasla je u odnosu na prethodnu godinu, što je važan dokaz da H&M grupa raste čak i kada kupovna moć građana opada", rekla je izvršna direktorica Helena Helmersson u izjavi.

Kompanija je ipak upozorila da su izgledi za iduće mjesece sumorni zbog jakog dolara i viših cijena sirovina i prijevoza roba.

Najavili su program rezanja troškova kako bi ostvarili godišnje uštede u visini približno dvije milijarde švedskih kruna. No, te bi uštede, kako procjenjuju, trebali početi ostvarivati od sredine iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 15:16