StoryEditorOCM

Linić: Ne razmišljamo o prodaji udjela u INA-i; Komunalna naknada je relikt socijalizma

Piše PSD.
29. siječnja 2013. - 17:48
Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas u Osijeku kako država u ovome trenutku ne razmatra mogućnost prodaje dijela svoga vlasničkog udjela u INA-i trećem partneru, a ne vjeruje da će se o tome i razmišljati.

Na novinarski upit planira li država prodati dio svoga vlasničkog udjela u naftnoj kompaniji INA-i trećem partneru, Linić je kazao kako "u ovome trenutku to nije rasprava u Vladi" te kako "ne vjeruje da će se o tome i razmišljati".

Osobno uvijek tvrdim da ne možemo biti zadovoljni s politikom MOL-a u INA-i, jer nema ulaganja u istraživanje nafte i plina te obnovu rafinerija, i dok je to tako, teško da se može razmišljati o smanjenju Vladinog udjela, poručio je Linić odgovarajući na pitanja novinara u Osijeku gdje je sudjelovao u javnoj rasprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine.

Koliko god da nam je novac potreban i koliko god bi prodaja tih dionica značajno omogućila smanjivanje naših kredita i dugova te manju kamatu, jednostavno ne vjerujem da će to biti moguće u ovim godinama, rekao je Linić.

Neki su mediji jučer objavili, pozivajući se na pisanje Moscow Times-a, da bi ruski Gazprom mogao biti zainteresiran za kupnju udjela u Ini ako bi hrvatska Vlada prodavala svoj udio u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji.

"Komunalna naknada je relikt socijalizma i treba je zamjeniti"

Linić je izjavio i kako je komunalna naknada relikt socijalizma i stoga je treba zamjeniti porezom na nekretnine kako bi hrvatski porezni sustav bio transparentan i da bi svaki poduzetnik imao jasne naznake toga sustava.

Kazao je kako vjeruje da će Vlada konačni prijedlog zakona o porezu na nekretnine završiti u ožujku, a da se saborska rasprava o tom zakonu očekuje u travnju.

Na današnjoj javnoj raspravi o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine Linić je istaknuo kako porez na nekretnine nije novi namet već zamjena za komunalnu naknadu, a jedan od ciljeva mu je motivirati vlasnike praznih i nekorištenih nekretnina da ih stave u funkciju, jer tada ne bi plaćali puni iznos poreza.

Ocijenio je kako ovaj zakonski prijedlog donosi veću odgovornost prema imovini te da gradovi trebaju sredstva za veća ulaganja u sport, kulturu, obrazovanje, a to je moguće ako ostvaruju prihode putem poreza na nekretnine, a ne putem komunalne naknade.

Ministar Linić je napomenuo kako će jedinice lokalne samouprave taj prihod moći koristiti za sve svoje potrebe, ovisno o odlukama svojih predstavničkih tijela, dok je komunalna naknada parafiskalni namet, koji je problematičan za naplatu. Ustvrdio je kako ovaj zakon ne dolazi zbog zahtjeva iz Europe.

Na novinarski upit kako će osigurati potporu za ovaj zakonski prijedlog ako izostane podrška najvećeg SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a, Linić je kazao kako se u ovome trenutku o tome ne razmišlja, jer drži kako je bitno upoznati građane sa zakonom, a ne se opteretiti s nerazumijevanjem i drukčijim porukama.

Kad bih se prisjetio fiskalizacije rekao bih da smo uspjeli zahvaljujući građanima, jer su se poduzetnici tome protivili. To što netko ne prihvaća promjene pokazuje da treba biti uporniji i pridobiti građane, a one koji nemaju dovoljno saznanja upoznati s novim prijedlozima, rekao je Linić.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako ima puno nekretnina u vlasništvu poslovnih banaka, koje bi trebalo staviti u funkciju te kako smatra da bi i prihod od poreza na neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu trebao ići jedinicama lokalne samouprave, jer bi to primoralo državne institucije na bolje gospodarenje svojom imovinom.

Današnja rasprava o porezu na nekretnine u Osijeku u sklopu je niza sastanaka koji će se održati po cijeloj Hrvatskoj u cilju informiranja predstavnika jedinica lokalne samouprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine. Cilj rasprave je definirati otvorena pitanja i pripremiti se za uvođenje poreza na nekretnine koji će biti opći proračunski prihod jedinica lokalne samouprave te će zamijeniti komunalnu naknadu, napominju iz Ministarstva financija.

(Hina)
Foto: Vlado Kos / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 11:23