StoryEditor
Biznistvrtka koja je narasla svemu usprkos

Korčulanski transformatori jači od kineske konkurencije

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 17:12
‘Transformatori’ d.o.o. godišnje isporuče proizvoda vrijednih šest milijuna kuna, kvalitetom se uspješno nose na svjetskom tržištu, dok 30 posto proizvodnje plasiraju u Hrvatskoj

FOTO: Željan Petković
Transformatori d.o.o. iz Smokvice, tvrtka s 20 zaposlenika, s proizvodnim programom ugradbenih mrežnih jednofaznih i trofaznih transformatora od 100 do 630 kVA, jedna je od otočnih perjanica u izvozu na zapadnoeuropsko tržište kojemu pripada 70 posto ukupne proizvodnje.

Malena tvrtka velika srca i snage izdržala je velik gubitak tržišta u bivšoj zajedničkoj državi i od 1993. godine otvorila vrata zahtjevnome talijanskom i njemačkom tržištu.

Kvalitetom svojih proizvoda tamo je uspjela i ostati, unatoč ulasku, u posljednje vrijeme, konkurentskih tvrtki iz Kine, Poljske i Rumunjske koje “dampinškim” cijenama uništavaju konkurenciju. Iako su im tansformatori jeftinijih od korčulanskih, hrvatska je kvaliteta neusporediva, pa se tvrtka nosi s nemilosrdnom konkurencijom s istočnoeuropskog tržišta i tržišta Dalekog istoka.

Ostalih trideset posto proizvodnje Smokvičani plasiraju na domaće tržište, najviše za potrebe Končara i domaće brodogradnje, gdje sudjeluju sa 30 posto ukupne domaće proizvodnje jednofaznih i trofaznih, ugradbenih, mrežnih transformatora.

Tvrtka je profitabilna, posluje s dobitkom i od 2000. godine bilježi konstantni rast proizvodnje od 10 posto. Godišnja proizvodnja kreće se od 200 do 250 tisuća jedinica. Riječ je o 70 do 80 tona gotovog proizvoda, isporučene vrijednosti od oko šest milijuna kuna.

- Uspjeli smo se održati tridesetak godina koliko poslujemo u različitim okolnostima. Maksimalno smo racionalizirali sustav proizvodnje, no velik nam je uteg u poslovanju nabava repromaterijala: bakra, željeza, lima, tafalina, izolacijskog materijala. Riječ je o burzovnoj robi koja podliježe svim mogućim poremećajima na tržištu - kaže upravitelj ing. Nenad Radovanović.

Smatra da bi Vlada mogla više pomoći u stimulaciji otočnih proizvodnih tvrtki i tako olakšati poslovanje i opstanak. Među ostalim problemima, tu je i nerealan tečaj kune koji, kakav je danas, stimulira trgovce, a ne proizvođače - izvoznike. Otočanima je taj problem, ukomponiran s ostalima, još naglašeniji.

#TRANSFORMATORI#KORČULA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 10:00