StoryEditor
BiznisANJA LINIć, DIREKTORICA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU KONCERNA ‘AGROKOR’, POTVRDILA ZA ‘SLOBODNU DALMACIJU’:

‘Konzum želi zakupiti Kerumove prodavaonice’

Piše PSD.
25. prosinca 2010. - 17:02

Trgovački lanac “Konzum”, koji djeluje u sklopu koncerna “Agrokor”, vlasnika Ivice Todorića, i dalje namjerava preuzeti Kerumovo trgovačko carstvo time što će zakupiti njegove trgovine.

- Konzum je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja iskazao namjeru zakupa prodavaonica tvrtke “Kerum” d.o.o. Hoće li i kome, u konačnici gospodin Kerum iznajmiti svoje prodavaonice, to morate pitati njega - kazala nam je Anja Linić, direktorica za odnose s javnošću koncerna “Agrokor”.

Dodala je da, koliko je njima poznato, Željko Kerum svoj trgovački lanac ne prodaje, odnosno da u “Agrokoru” o tome nemaju saznanja.

Ocjena o koncentraciji

No bez obzira na to dogovaraju li “Konzum” i Kerum posao desetljeća ili je gradonačelnik Splita odustao od biznisa s najbogatijim Hrvatom, ta dva trgovačka lanca pritisnula su prekidač i pokrenuli “stroj” Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koji se više ne da zaustaviti.

Iz AZTN-a su potvrdili da su primili najavu, odnosno prenotifikaciju provedbe koncentracije poduzetnika “Konzum”/”Kerum”, te da će ocijeniti takvu poslovnu transakciju.

- Dugoročni zakup poslovnih prostora jednoga poduzetnika od strane drugoga je u pravu tržišnog natjecanja izjednačen s kupnjom poslovnih prostora. Zato se i takva transakcija, kao i kupovina, smatra koncentracijom poduzetnika - ističe Mladen Cerovec, zamjenik predsjednice Vijeća Olgice Spevec.

Propisi o zaštiti tržišnog natjecanja definiraju pojam “koncentracija poduzetnika koja, krajnje pojednostavljeno rečeno, znači da su dva ili više poduzetnika došla pod istu upravu”.

- U slučaju da AZTN neku koncentraciju ocijeni nedopuštenom - kaže Cerovec - postoje dvije mogućnosti. Ako Agencija ocijeni da se mogući značajni negativni učinci na tržišno natjecanje ne mogu ukloniti mjerama, koncentracija će se u cijelosti zabraniti. Ako se zaključi da se negativne učinke može ukloniti mjerama, Agencija će odrediti uvjete koncentracije.

Pri tome može obvezati poduzetnika, u ovom slučaju “Konzum”, da proda neke svoje dijelove ili da zadrži sve ugovore koje je sa svojim dobavljačima imala tvrtka “Kerum”.

piše MARIJANA ŠEŠO

GRADONAČELNIKA GANULA PRIJATELJEVA ISKRENA ISPOVIJED U NAŠEM LISTU: Joško voli mene, a ja volim i njega i cijelu njegovu obitelj!

Nastavak sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je glavna tema bila Hajduk i prodaja klupskih dionica, gradonačelnik Splita Željko Kerum dočekao je malo “grintav”, što od nagomilanih problema u gradu, što onih u Hajduku koji su ga posljednjih dana opsjedali, no kako se sjednica bližila kraju raspoloženje mu se popravilo.

Odgađanjem prodaje dionica Hajduka pao mu je kamen sa srca pa se i predao božićnom duhu. Pomirljivim tonovima govorio je o dugogodišnjem prijatelju Jošku Svaguši kojeg je smijenio s mjesta predsjednika Hajduka. - U dobroj namjeri smo postavili tu upravu.

Radili su dobro, časno i pošteno, a igrački kadar je takav da se nije moglo više. Svaguša je napravio velike stvari i ta je priča završila kako je, no neka i ostali ponesu dio odgovornosti za sve što se dogodilo u klubu – istaknuo je Kerum izvan vijećnice u Banovini.

Prvog čovjeka Splita je očito otoplila i izjava Svaguše u ‘Slobodnoj Dalmaciji’ koji je rekao kako “ne bi Keruma izdao ni da umire, te da će ostati uz njega”. Svaguša je rekao kako mu je Kerum bio prijatelj i prije nego što je postao predsjednik Hajduka, te da će mu biti i poslije, odbacivši svaku mogućnost da će aktivirati vijećnički mandat i na taj način se suprotstaviti Kerumu.

Da napukla ljubav Svaguše i Keruma zacjeljuje potvrdio je i gradonačelnik. - Svaguša voli mene, a ja volim njega, njegovog oca Mirka i cijelu njihovu obitelj. Malo me zasmetalo što je previše pričao s vama novinarima, slizao se malo s “velikanima” - nasmijao je Kerum novinare.

F. VULAS

‘Niti ih prodajem, niti dajem u zakup’

Iako je na jednom portalu objavljeno kako direktor “Konzuma” Darko Knez poručuje da su u tijeku pregovori o sklapanju sporazuma u svrhu dugoročnog zakupa prodavaonica tvrtke “Kerum”, splitski gradonačelnik je to demantirao. – ”Konzum” je zainteresiran za kupnju, ali ja neću prodavati, jer dio branše “Kerum” nije na prodaju.

U vrijeme recesije jedino se isplate trgovine hranom, gorivom i lijekovima, jer se tu obrće najviše novca. Ludost je prodavati ono što donosi najviše novca na dnevnoj bazi. Ima i drugih zainteresiranih za kupnju trgovina “Kerum”, ali ja taj brend razvijam već 21 godinu i sigurno ga za sada neću prodavati, kao ni moji nasljednici. Također, nemam namjeru trgovine davati u zakup – kazao je gradonačelnik.

N. LULIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:25