StoryEditor
Biznisizvrsna prilika

Kontrola leta traži ljude: iskustvo je nevažno, plaća do 40 tisuća kuna; Evo što se očekuje od kandidata kojima će biti plaćeno školovanje vrijedno 90 tisuća eura

Piše A.B.K.
26. rujna 2019. - 11:00
ST1225100.JPG

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) objavila je natječaj u kojem traži do 12 kandidata za oblasne radarske kontrolore i 10 kandidata za toranjske kontrolore.

Traže entuzijastične, samouvjerene timske igrače, a javiti se mogu svi rođeni od 1991. godine i mlađi.

Traže se osobe koje će se tek pripremiti za posao, što znači da iskustvo nije uvjet.

Riječ je o izrazito stresnom i odgovornom poslu, ali je i plaća izvrsna. Kreće se oko 24.000 kuna, a može narasti i preko 40.000 kuna neto.

Lani se na natječaj javilo više od 1.500 kandidata, a primalo ih je 24.

Promet u hrvatskom zračnom prostoru je iz godine sve veći, dnevno hrvatski zračni prostor preleti i do 3000 zrakoplova. Stoga je potražnja za kontrolorima leta ogromna.  

Oni koji žele postati kontrolori letenja moraju imati četverogodišnju srednju stručnu spremu, aktivno  poznavati hrvatski i engleski jezik, biti državljani Republike Hrvatske ili druge članice EU te imati zdravstvenu sposobnost (kategorija 3. zrakoplovnog osoblja).

Kandidati će biti testirani, a s odabranim kandidatima sklopit će se ugovor o radu na određeno vrijeme do stjecanja dozvole kontrolora zračnog prometa-studenta, uz suspenzivni uvjet uspješno završenog osposobljavanja i stjecanja dozvole kontrolora zračnog prometa-studenta s propisanim ovlaštenjem/posebnom ovlasti.

Prije sklapanja navedenih ugovora HKZP će za odabrane kandidate zatražiti provjeru za kretanje u štićenoj zoni.

Trošak školovanja kontrolora iznosi od 80 do 90 tisuća eura, a traje dvije do dvije i pol godine.

Hrvatski kontrolori se školuju djelomično u Hrvatskoj, ali većinu vremena su na obuci u inozemstvu. Prema projekcijama, HKZP će u sljedećih 10 do 12 godina trebati oko 150 novih kontrolora.

U opisu posla stoji da se od kandidata očekuje posjedovanje izvanredne kompetencije brzog i točnog donošenja odluka, odlične sposobnosti pamćenja, percepcije i pažnje, visoke razine koncentracije i odlično snalaženja u prostoru i vremenu.

Također poželjne su visoko razvijene komunikacijske vještine, samodisciplina, emocionalna stabilnosti i smirenost, socijalna zrelost, visoka tolerancija na stres te sklonosti timskom radu.

Prijave na oglas podnose se zaključno do  9. listopada  2019. isključivo popunjavanjem e-prijave s priloženim skeniranim dokumentima putem web stranice HKZP-a www.crocontrol.hr/prijavise.

#KONTROLA LETA

Izdvojeno

26. lipanj 2020 03:30