StoryEditor
Biznisdobra vijest

Končar testira niskopodni električni tramvaj koji će do kraja godine isporučiti u grad Liepāju u Latviji

29. listopada 2020. - 21:35
Končarev 100% niskopodni električnoi tramvaj za latvijski grad Liepāju.Končar

- Po prugama grada Zagreba počeo je voziti tramvaj boje netipične za vozila javnog prijevoza glavnog grada Hrvatske. Taj bijelo-crveni tramvaj nije dio neke reklamne kampanje, već je riječ o završnoj fazi važnog izvoznog visokotehnološkog proizvoda, razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj - KONČAREVOM 100% niskopodnom električnom tramvaju za latvijski grad Liepāju.

U naredna dva tjedna na prugama Zagreba radit će se sveobuhvatna ispitivanja tramvaja, a isporuka u grad Liepāju na obali Baltičkog mora planirana je do kraja godine - objavili su iz KONČAR Elektroindustrije d.d. u četvrtak.

Navode kako je to prvi od ukupno dvanaest tramvaja za latvijskog kupca, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora. Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila (maksimalno njih osam) kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao izgradnje i isporuke ponovno su povjerili KONČARU. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa „Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory“ („Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja“).

U skladu s obavezama, šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju listopad 2021. – travanj 2022. godine.

image
Končar

- Vlak kao i podsustavi poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnih napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija te postolja i sanduci razvijeni su i proizvedeni u Grupi KONČAR. Tramvaji su klimatizirani, opremljeni videonazorom i sustavom informiranja putnika, bez stepenica na ulazu i osovina između kotača te ravnim podom čitavom dužinom vozila, čime su maksimalno prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju. Tramvaji su opremljeni i modernim upravljivim hidropneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućava podešavanje visine poda i udobnu vožnju - pojasnili su u ovoj kompaniji.

Također su informirali kako je grad Liepāja jedan od ukupno tri grada u Latviji u kojima postoji tramvajski gradski promet. Prvi električni tramvaj u Baltičkim zemljama počeo je 1899. godine voziti upravo u Liepāji, pa se ova vrsta vozila smatra jednim od simbola grada.

Uoči 120. obljetnice uspostave tramvajske mreže pokrenuta je opsežna obnova i modernizacija. Usporedno s projektom nabave novih vozila, rekonstruira se svih 36 tramvajskih stajališta u gradu, obnavlja most preko kojeg prolaze tramvaji, ali i povijesni hangar u kojem se nalazi spremište i servis tramvajskih kola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 16:56