StoryEditor
Bizniskorporativni div

Jeste li ikada čuli za ovo nevjerojatno moćnu kompaniju? Vjerojatno niste, ali njezina imovina veća je od BDP-a gotovo svih država svijeta

Piše PSD
25. studenog 2021. - 21:55

Velika je šansa da nikada niste čuli za BlackRock, najutjecajniju svjetsku financijsku tvrtku s 9 bilijuna dolara imovine od lipnja 2021. To je više od bruto domaćeg proizvoda svake zemlje na svijetu, osim SAD-a i Kine. Uz to, BlackRock vodi i Aladdin, masivnu tehnološku platformu koja nadzire imovinu od najmanje 21,6 bilijuna dolara. Aladdin je mreža od 5000 računala koja BlackRock koristi za praćenje milijuna transakcija i analizu portfelja svojih klijenata 24 sata na dan kako bi provodili analize rizika, piše Techstartups. 

Također, djeluje kao središnji sustav za mnoge velike igrače u industriji upravljanja ulaganjima.

BlackRock je na naslovnice dospio prošlog mjeseca nakon što su potrošili 6 milijardi dolara na kupnju obiteljskih kuća i njihovo pretvaranje u nekretnine za iznajmljivanje. 

U većini slučajeva, BlackRock je čak platio više novca iznad tražene cijene prodavača, ubijajući time san o vlasništvu nekretnina srednje klase.  Kompanija je postala i sve utjecajniji igrač Wall Streeta, a njezini čelnici se nalaze i u kabinetu predsjednika Joe Bidena. 

BlackRock je 1988. godine osnovao milijarder s dobrim vezama Larry Fink, koji je opisan kao “defacto veza između Washingtona i Wall Streeta”. Tvrtka djeluje globalno sa 70 ureda u 30 zemalja i klijentima u 100 zemalja.

Tijekom financijskog sloma 2008. godine kada je vlada spašavala divove s Wall Streeta koji su bili preveliki da bi propali poput Beara Stearnsa, AIG-a, Fannie Maea, Freddieja Maca – koga su angažirali da počisti nered ? Pogodili ste, BlackRock.

Tvrtki su dodijeljeni ključni vladini ugovori za pomoć pri krahu. Drugim riječima, Larry Fink je angažiran da bude upravitelj Washingtonova spašavanja Wall Streeta, iako je BlackRock jedan od najvećih dioničara u istim bankama kojima su oni pomagali spašavati. 

item - id = 1146125
related id = 0 -> 1140591
related id = 1 -> 1131647
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 21:55