StoryEditor
BiznisKonkretni koraci

Ispričali se zbog mračne prošlosti svojih direktora: britanske firme odriču se razdoblja trgovine robljem, otkrivena imena vlasnika i visina ‘odštete‘

23. lipnja 2020. - 09:01
Shutterstock

Britansko osiguravajuće društvo Lloyd ispričalo se ovoga tjedna zbog svoje uloge, odnosno uloge svojih osnivača, u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obvezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti crnim i manjinskim etničkim skupinama. Odmah im se pridružila i tvrtka "Green King", koja u svome potfelju ima lanac hotela, pubova i tvornica piva, a jučer je podršku ovoj inicijativu pružila i Bank of England.

- Kao institucija, Engleska banka nikada nije bila izravno uključena u trgovinu robljem, ali svjesna je nekih neoprostivih veza koje uključuju bivše guvernere i direktore i ispričava se zbog njihove uloge u trgovini robljem - rekao je glasnogovornik banke britanskim novinarima, istodobno potvrđujući da je njihova neočekivana isprika rezultat globalnog pokreta Black Lives Matter te ubojstva Georgea Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su engleski trgovci ponajviše iz Afrike "izvozili" robove.

- Banka je započela temeljitu reviziju svojih zbirki fotografija i ostavštine bivših guvernera i direktora kako bi se osiguralo da nijedna takva uključenost u trgovinu robljem ne bude izložena bilo gdje u banci. Banka je posvećena poboljšanju raznolikosti i aktivno surađuje s osobljem, posebice s našim kolegama, pripadnicima različitih manjinskih etničkih skupina, kako bi nam oni pomogli da identificiramo i oblikujemo konkretne korake koji se mogu poduzeti sada kako bi se napori naše banke što više unaprijedili - priopćeno je iz Engleske banke.

Riječ je ne samo o otvaranju pitanja pokrenutih smrću Afroamerikanaca u Americi, nego i o izravnoj posljedici istraživanja koje je proveo University College London, a koje je tijekom pet godina došlo do popisa uglednih, ali i anonimnih Britanaca koji su ukidanjem ropstva 1833. godine od države dobili povelik novac na ime "odštete". Nisu, naime, robovi dobili ni funte od kraljevine, nego je njihovim vlasnicima država isplatila naknadu za "oslobođenu imovinu", pa se tako otkrilo i da je Simon Fraser, utemeljitelj kompanije Lloyd's, držao u ropstvu najmanje 162 ljudi, a plaćena mu je protuvrijednost od gotovo 400.000 funti po današnjoj stopi za robove oslobođene u Britanskoj Gvajani koji su pripadali njemu ili njegovu sinu. Isto tako, "odšteta" je isplaćena i utemeljitelju "Green Kinga" Benjaminu Greeneu, koji je u vlasništvu imao 231 roba.

- Lloyd ima dugu i bogatu povijest koja traje više od 330 godina, ali postoje neka razdoblja naše povijesti na koja nismo ponosni - priopćili su iz Lloyda.

- Naročito nam je žao zbog uloge koju je Lloyd odigrao u trgovini robovima u 18. i 19. stoljeću. To je bilo grozno i ​​sramotno razdoblje engleske povijesti, kao i naše vlastite, i osuđujemo zlodjela koja su se dogodila u tom vremenu - rekao je glasnogovornik ove velike osiguravajuće kuće.

Znanstvenici su, naime, utvrdili kako je nakon 1833. oko 46.000 ljudi dobilo na ime kompenzacije ukupno 20 milijuna funti, što je bilo 40 posto ukupnoga godišnjeg proračuna vlade u to vrijeme, a sve kako bi se izveo projekt oslobađanja robova iz britanskih kolonija na Karibima, Mauricijusu i u Južnoj Africi. Tadašnjih 20 milijuna funti, izračunali su oni, danas bi vrijedilo ok 16 milijardi funti.
Britanski Parlament zabranio je trgovinu robljem još 1807., ali ropstvo samo po sebi nije bilo ukinuto u kolonijama još 26 godina poslije toga. Bivši britanski premijer Tony Blair izrazio je još 2006. "duboku tugu" zbog britanske uloge u transatlantskoj trgovini robljem, premda su neki smatrali da je izostala njegova potpuna isprika. Sljedeće godine on je kazao: "Rekao sam da mi je žao i sada to ponovno kažem."

No, u istraživanju je University College London utvrdio i neka poznata imena kao nasljednike nekadašnjih robovlasnika. Tako je otkriveno i da je prapradjed Georgea Orwella - pravim imenom Eric Blair - bio Charles Blair, Škot koji je robove, njih 218, imao na Jamajci. Također je robovlasničke pretke imao i Graham Green, ali i David Cameron, bivši britanski premijer, kao i njegova supruga. Cameronov prapraujak general sir James Duff tako je isplaćen novcem današnje vrijednosti od tri milijuna funti kako bi svoja 202 roba na Jamajci oslobodio i počeo ih plaćati kao radnike, a koristio ih je kao robove. Gospođa Samantha Cameron pak, vuče korijene od Williama Jolliffea, kojem je država platila oko dva i pol milijuna današnjih funti za slobodu njegova 164 roba koji su radili na njegovu imanju na otoku St. Lucia, na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana.

Međutim, Karipska zajednica (CARICOM), koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebale vratiti dio svog bogatstva Karibima financiranjem razvoja karipskih zemalja. Na Karibe su kolonijalne vlasti dovodile velik broj afričkih robova koji su u teškim uvjetima radili ponajviše na plantažama šećerne trske i duhana. Njihovi potomci, pak, pamte ropstvo svojih predaka.

- Nije dovoljno reći "sorry" - kazao je Hilary Beckles, čelnik komisije za reparacije CARICOM-a koju su uspostavile karipske zemlje kako bi zatražile reparacije od bivših kolonijalnih gospodara poput Velike Britanije, Francuske i Portugala. Što će u finalu iz svega izići, nemoguće je predvidjeti, to se ne usuđuju nagađati ni britanski analitičari, ali je jasno da je pitanje povijesti, osobito povijesti robovlasništva, otvoreno u čitavom zapadnome svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 18:59