StoryEditorOCM
Biznishpb bilježi gubitke

Industrijska proizvodnja porasla za 3,8 posto; RH na listi "Doing Business" napredovala za dva mjesta

Piše PSD.
29. listopada 2014. - 18:23
Dvije dobre i jedna loša gospodarska vijest obilježile su ovu srijedu - industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla za 3,8 posto u odnosu na rujan prošle godine, Hrvatska je na listi Doing Business 2015. Svjetske banke napredovala za dva mjesta, a loša vijest je da je Hrvatska poštanska banka «prijavila» u trećem tromjesečju gubitak od 408 milijuna kuna.

Industrijska proizvodnja je nastavila ping-pong kretanje u zadnja četiri mjeseca, jer je nakon rasta ostvarenog u prvih pet mjeseci u lipnju zabilježila pad, da bi u srpnju rasla, u kolovozu opet pala, dok je u rujnu neočekivano i snažno porasla.

"Moram priznati da sam i ja pomalo iznenađen ovako visokom stopom rasta, ali sam sretan jer se trend oporavka industrije u ovoj godini nastavlja", ustvrdio je tim povodom Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Ekonomski analitičari su, pak predviđali pad gospodarstva u rujnu, pa je očito kako treba pričekati još neko vrijeme da se odredi realni trend kretanja industrijske proizvodnje, što je vrlo bitno u odnosu na kretanje čitavog gospodarstva.

Kada je u pitanju izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja "Doing Business 2015". Hrvatska je među 189 zemalja zauzela 65. mjest. Pritom je Hrvatska najbolje plasirana po plaćanju poreza, na 36. mjestu (lani na 33. mjestu), dok je u području izvršenja ugovora zauzela 54. (lani 56.), a po rješavanju nelikvidnosti 56. mjesto (lani 56.).

Po dostupnosti električne energije Hrvatska je plasirana na 59. mjestu (lani 55.), po dostupnosti kredita na 61. (lani 55.), a po zaštiti manjinskih ulagača na 62. mjestu (lani 61.). U području međunarodnog trgovanja Hrvatska je zauzela 86. mjesto (lani 88.), po pokretanju posla 88. (lani 85.), po uknjižbi imovine 92. (lani 91.), a po izdavanju građevinskih dozvola 178. mjesto (lani 185.).

"Porazno je da je kod tek tri pokazatelja pomak u rankingu obzirom na prošlu godinu pozitivan, dok je kod ostalih šest stanje pogoršano, što je potvrda izostanka očekivanih strukturnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu", komentirali su, pak, ove podatke u Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a.

"Radi se o pomaku za samo dva mjesta u području međunarodnog trgovanja, što se može vezati uz digitalizaciju carinske uprave te u području izvršenja ugovora gdje je pomak također za samo dva mjesta, što se može vezati uz primjenu Zakona o predredstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju. Najveći pomak je realiziran kod brzine izdavanja građevinskih dozvola, za sedam mjesta, zbog pojednostavljenja procedura, smanjenja naknada te efikasnije građevinske inspekcije», ističu u HGK.

Ipak, koliko god se radi o malom napretku, bitno je da smo opet u pozitivnom trendu, jer smo zadnjih godina stalno padali na ljestvici konkurentosti.

Ispred Hrvatske su na ljestvici konkurentnosti Makedonija (30.), Crna Gora (36.), Bugarska (38.), Rumunjska (48.), Slovenija 51. i Mađarska na 54. mjestu. Iza Hrvatske plasirana je Albanija (68.), Kosovo (75.), Srbija (91.), te Bosna i Hercegovina na 107. mjestu.

Hrvatska poštanska banka je osvarila u trećem tromjesečju gubitak od 408 milijuna kuna, iako je operativna dobit iznosila 235 milijuna kuna. Kako je gubitak zabilježen prvenstveno zbog povećanja reervacija zal oše kredite, to znači da su reervacije porsle za oko 600 milijuna kuna.

U vezi tih rezervacija postojao veliki spor između HNB-a i bivše uprave HNB-a na čelu sa Čedom Maletićem, a zbog strožije HNB-ove metodologije klasifikacije loših kredita.

Međutim, ovoliki gubitak HPB-a znači da će Vlada i Ministarstvo financija morati dokapitalizirati tu banku sa 300 do 500 milijuna kuna, što će predstavljati dodatni udar na rashode državnog proračuna.   

Frenki Laušić
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 19:05