StoryEditor
BiznisDIGITALIZACIja

Hrvatski Telekom: 5G mreža od danas je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji

29. listopada 2020. - 10:40
Hrvatski telekom

Hrvatski Telekom, danas je prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije informirajući kako je u ovom trenutku 5G mreža dostupna na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje.

Pri tom poručuju kako Hrvatski Telekom s 5G gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

- Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

U objavi za medije nadalje navode kako je početak rada 5G mreže prirodan nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

- Današnji dan je vrhunac višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njenog dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti - istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Iz Hrvatskog Telekoma navode kako je 5G mreža koju trenutačno implementiraju, počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 10:42