StoryEditorOCM
Bizniskrediti u švicarcima

Hrvatska udruga banaka: Presuda Europskog suda nije primjenjiva u Hrvatskoj. Za hrvatske okolnosti relevantnija druga jučerašnja odluka

10. srpnja 2020. - 18:08

Jučer donesena presuda Europskog suda C-425/18 nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u Republici Hrvatskoj sklopljeni temeljem zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara, ustvrdili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) nakon što je udruga Franak objavila kako je Sud EU presudom C-452/18 potvrdio da sporazum o konverziji nije prepreka za potpuno obeštećenje potrošača što je za udrugu konačna pobjeda potrošača protiv banaka u dijelu koji se tiče prava na obeštećenje iz konvertiranih kredita.

- Za hrvatske okolnosti relevantnija je jučerašnja odluka Europskog suda C-81/19, u kojoj je Sud zaključio da se Direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, odnosno, u hrvatskim okolnostima, na odredbe sporazuma o konverziji sklopljenih u skladu s pravilima Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2015. - istaknuto je u objavi Hrvatske udruge banaka.

Bankari ističu kako se podrazumijeva da je nacionalni zakonodavac svojom intervencijom uspostavio ravnotežu između svih prava i obveza ugovornih strana.

- Sporazumi o konverziji u Republici Hrvatskoj sklopljeni su u sadržaju koji odražava zakonska pravila, slobodnom voljom na strani potrošača, a prinudom zakona na strani kreditora, na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametra, koje kreditori stoga nisu ni mogli, ni smjeli komunicirati potrošaču ikako drugačije negoli je propisano zakonom.

Prema odluci Europskog suda C-425/18, sporazum o konverziji ne bi bio bi protivan mjerodavnom europskom pravu ni u slučaju da nije sklopljen temeljem zakona - navode u HUBU-u dodajući kako se u trenutku sklapanja sporazuma o konverziji vodio kolektivni postupak Udruge Potrošač i već je bila objavljena pravomoćna presuda o dijelu zahtjeva koji se odnosio na promjenjive kamatne stope.

Naglašavaju kako je shodno tome, svaki potrošač prije prihvaćanja konverzije točno znao za utvrđenu nepoštenost originalnih kamatnih odredbi, a na temelju samog zakona je znao i za točno definirane kamatne stope koje se primjenjuju sporazumom o konverziji umjesto prvotno ugovorenih, i to unatrag od prvog dana otplate.

- Stoga je svaki potrošač imao mogućnost odlučiti hoće li obeštećenje ostvariti sklapanjem sporazuma o konverziji, u sadržaju kojega je zakonodavac jasno definirao, te propisao obvezu i uvjete konverzije, ili će iskoristiti sudski put zaštite.

Također, potrošači su bili informirani i o ekonomskim posljedicama koje proizlaze iz sklapanja sporazuma o konverziji, s obzirom na činjenicu da su kreditne institucije u skladu sa zakonskim propisima imale obvezu potrošaču učiniti dostupnim detaljan pregled izračunasvih elemenata konverzije i to od prvog dana otplate kredita - navode bankari te na kraju ističu da "određeni dionici nastoje u javnom prostoru navoditi odluke Suda Europske unije koje se odnose na specifične okolnosti pravnih rješenja unutar svake pojedine države, različite od hrvatskih, te su neprimjenjive na slučajeve hrvatskih korisnika kredita i aktualnih sudskih predmeta u Republici Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:56