StoryEditor
Biznisizgubljen spor na londonskom sudu

Hrvatska mora Hypo Group platiti odštetu od 40 milijuna eura

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 00:52

Predstavnici Hypo Group Alpe Adria, sa sjedištem u Klagenfurtu, potvrdili su austrijskoj agenciji APA informaciju o dobivenom sporu, ali ne i iznos odštete.

- Da, dobili smo parnicu, ali nećemo dati informaciju o navedenom iznosu- izjavila je glasnogovornica banke.

Londonski je sud zaključio da je prodaja Slavonske banke 1998. uslijedila u uvjetima prikazivanja pogrešnog činjeničnog stanja.

Hypo i EBRD preuzele su tada za 66,7 milijuna kuna 35 posto udjela u Slavonskoj banci smatrajući da je sanirana. EBRD je proveo due dilligence provjeru. U međuvremenu je Hypo preuzeo udio EBRD-a, a danas udio Hypo Group u Slavonskoj banci iznosi više od 95 posto.

Hypo je 2003. tužio hrvatsku Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), jer se naknadno pokazalo da su mjere predostrožnosti za kredite u Slavonskoj banci bile nedovoljne. Rezerve za kredite bile su premale. Manjak rezervi utvrđen je u okviru rutinske kontrole Hrvatske narodne banke.

Na temelju tih informacija, Hypo je zatražio od DAB-a 30,6 milijuna eura odštete, piše WirtschaftsBlatt. Iako je due dilligence provjeru proveo EBRD, Republika Hrvatska odnosno DAB jamči za nedostatke.

Nakon što je propao pokušaj dogovora, tadašnji glavni direktor Hypo Group Wolfgang Kulterer predao je slučaj sudu u Londonu, kako je predviđeno u kupoprodajnom ugovoru.

Hrvatska sada mora platiti odštetu, koja zajedno s kamatama i troškovima postupka iznosi više od 40 milijuna eura, piše list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 08:51