StoryEditor
BiznisPogled na tečajnu listu

Građani s kreditima imaju razloga za zadovoljstvo: kuna najjača u zadnjih šest godina!

22. veljače 2018. - 21:44

Kuna pokazuje mišiće, zima joj ne smeta i jača u odnosu na euro, dok novca na domaćem novčanom tržištu ima kao u priči: dnevni kunski višak likvidnosti približio se razini od 28 milijardi kuna, zadržavajući kamatne stope na povijesno niskim razinama.

U ponedjeljak je srednji tečaj domaće valute bio 7,43 kune za euro i kuna je bila najsnažnija u proteklih šest godina. Od 2012. do 2017. svakog 19. veljače, tečaj kune prema euru bio je iznad 7,5 kuna, krećući se u rasponu od 7,52 do 7,67 kuna za euro. Lani je istog datuma za euro trebalo izbrojiti 7,52 kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke. 

Uobičajeno je inače da domaća valuta zimi slabi, s dolaskom proljeća počinje snažiti, a ljeti je najjača zbog potražnje turista za kunama, a s odlaskom gostiju i njihovih deviza domaća valuta počinje gubiti na snazi. Ipak, ta se nepisana pravila zadnje dvije godine mijenjaju.

Trend koji traje

– Trend jačanja kune prisutan je od početka 2015. godine. To treba povezati s činjenicom da se tada popravila situacija na europskom financijskom tržištu zbog mjera Europske središnje banke. Za to vrijeme popravila se i gospodarska situacija u Hrvatskoj, značajno su smanjene vanjske neravnoteže, što se prije svega odnosi na ostvarenje suficita na tekućem računu platne bilance, što je posljedica turističkog sektora i rasta izvoza u godinama nakon pristupanja EU-u.

- Utjecaj na kunu koji se izdvaja u zadnje vrijeme jest smanjenje premije rizika, odnosno percepcije rizika kada govorimo o Hrvatskoj. Za ovu godinu očekujem zadržavanje trendova blagog jačanja kune na godišnjoj razini, s tim da se i dalje očekuje potreba središnje banke da to ublaži intervencijama na deviznom tržištu – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP Splitske banke.

Ističe da dodatna kunska likvidnost za sada ne generira inflatorne pritiske, a s druge strane takve intervencije pomažu da se povećaju međunarodne pričuve.

– Do kraja ovog tromjesečja očekujemo raspon trgovanja između 7,40 i 7,46 kuna za euro, pri čemu bi se prema kraju tromjesečja tečaj mogao sve više približavati donjoj granici raspona. Razlog je već uobičajen početak turističke sezone uz nastavak rasta izvoza roba te investicija. S približavanjem središnje turističke sezone trebali bi jačati i aprecijacijski pritisci na domaću valutu. Na razini cijele godine raspon trgovanja vidimo od 7,37 do 7,55 kuna na euro – prognoziraju analitičari Raiffeisenbank.

Dnevni višak

Analitičari Raiffeisenbank ističu da se na domaćem novčanom tržištu dnevni kunski višak likvidnosti približio razini od 28 milijardi kuna, zadržavajući kamatne stope na povijesno niskim razinama, ali i potencijalno stvarajući pritisak na daljnji pad.

– Ministarstvo financija nastavilo je dospjeli dug po osnovi trezorskih zapisa obnavljati zanavljanjem, pri čemu se, uz već spomenute uvjete na tržištu, prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis spustio na rekordno niskih 0,09 posto. Ipak, polagani pritisci na rast inflacije, uz očekivano stezanje monetarne politike u euro-području, upozoravaju na možebitnu potrebu stezanja likvidnosti, ali tek prema kraju ove godine – navode analitičari.

– Višak likvidnosti je posljedica mjera i intervencija HNB-a, dodatna likvidnost je visoka, a pretjerana kunska likvidnost ne utječe negativno na vrijednost kune kao što se da vidjeti. Te su mjere pomogle bankama da osiguraju kunsku likvidnost, pomogle su trendu pada kamata na domaćem tržištu i pojačanju ponude kunskih kredita. Deviznim intervencijama HNB otkupljuje višak eura i plasira kune te pojačava međunarodne rezerve – veli Zdeslav Šantić.

Tečaj kune prema euru na 19. veljače
7,43 – 2018.
7,52 – 2017.
7,66 – 2016.
7,67 – 2015.
7,62 – 2014.
7,56 – 2013.
7,55 – 2012.
7,39 – 2011.

HNB kupuje eure
Početkom siječnja Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu otkupom 405,5 milijuna eura od banaka kako bi zaustavila jačanje kune. Iz HNB-a navode da se tečaj stabilizirao i na kraju siječnja iznosio 7,41 kunu za euro, što je jačanje ili aprecijacija od 1,3 posto u odnosu na kraj prosinca.

Iz HNB-a navode da je kuna u siječnju ojačala i prema ostalim valutama hrvatskih glavnih trgovinskih partnera za 1,5 posto u odnosu na kraj prosinca.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:45