StoryEditorOCM
Biznishrvatska tragedija

Gosti izašli iz apartmana i ostavili upaljenu klimu? Ne nervirajte se, možda im i zahvalite kad dođe račun za struju

Piše n.c.
22. srpnja 2023. - 17:11

Jedan od već klasika tzv. "hrvatskih tragedija" - cinične kategorije pojava koje se Hrvati groze, a bez kojih ne bi bili Hrvati - jest sablažnjavanje nad negašenjem klima uređaja u apartmanima, od strane naših dragih gostiju. 

Zapravo, svakom savjesnijem apartmandžiji se diže kosa na glavi kad kroz škure ili listove vinove loze zapazi goste koji su se sa šugamanima zaputili na plažu - a klima radi! 

Upravo ovo je trenutak u kojem se rađa ono šekspirijanska dvojba: Ući i gasiti ili ne ući i ne gasiti? 

image
Tonči Plazibat/

Međutim, je li ova radnja - makar proizašla iz običnog nemara - uistinu toliko ne povoljna po račune za struju (naravno, pod uvjetom da su prozori zatvoreni)?

Naime, iako se možda nameće kao logično ideja o isključenju klima uređaja pri izlasku iz prostoa, ovo ne mora nužno biti točno. Ako prostoru treba puno vremena da se rashladi, preporučuje se ostaviti klima uređaj postavljen na temperaturu nešto višu od one kojom se intenzivno rashlađujete. Na primjer, ako početno postavite 18 stupnjeva kako biste brzo rashladili prostor, kasnije ga možete ostaviti na 24 stupnja kada niste prisutni. Ovakav pristup može rezultirati uštedom do 10 posto na računu za struju.

image
/Shutterstock

Također, Ministarstvo energetike preporučuje temperaturu od 25 ili 26 stupnjeva kao uravnoteženi kompromis između uštede energije i udobnosti. Međutim, postavljanje idealne temperature za klimatizaciju vašeg doma zahtijeva eksperimentiranje s različitim postavkama, uzimajući u obzir broj ljudi u prostoru, njihovu fizičku aktivnost i vanjske čimbenike poput vlažnosti i izravne sunčeve svjetlosti.

Jasno, morat ćete odlučiti jesu li vam prioritet niži računi za struju, veća udobnost ili ravnoteža navedenoga. 

Isto tako, broj prozora i slični čimbenici također igraju ulogu u određivanju najbolje postavke klima uređaja. Važno je odabrati postavku koja će vas i vašu obitelj dovoljno rashladiti, dok pritom, naravno, uzimate u obzir i financijske mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:01