StoryEditor
Biznisnevoljama nema kraja

Gorivo u srpnju skače na 11 kuna?!

Piše PSD.
22. travnja 2015. - 10:23
Gorivo je poskupjelo najviše u povijesti. Kada se zbroji rast cijena zbog trošarina u subotu i skok u utorak, riječ je o najvećem poskupljenju goriva ikada. Litra eurosupera 95 poskupjela je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u posljednja četiri dana. Cijena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna, ovisno o kompaniji.

Ovo je ujedno i najviša cijena ove vrste goriva od početka studenoga prošle godine. Prosječni spremnik od 50 litara od jučer je skuplji za čak 28,5 kuna u odnosu na prošli tjedan. Litra eurodizela u utorak je poskupjela između 29 i 32 lipe i sada se prodaje između 9,37 i 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra je skuplja 55 lipa, a spremnik 27,5 kuna.

Tužniji od ovih vijesti samo su “umirujući” istupi iz Vlade koja nam, u pravilu, uoči svakog poskupljenja priušti poznati igrokaz s uvjeravanjem da veće trošarine građani ne bi trebali osjetiti. Prije pet dana, tom prigodom, zadatak da se naciji obrati s par nebuloznih rečenica dobio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Ludom vjerovanje

- S obzirom na to da su cijene goriva padale zadnja dva, tri mjeseca za preko kunu i nešto, ne vjerujem da će biti povećanja, posebno kada govorimo o refleksiji cijena u maloprodaji. Dakle, ne bi trebalo biti posebnih poskupljenja za građane, a vjerujem ni za industriju - kazao je “optimistični” Maras.

I, eto, brzo se pokazalo koliko vrijede pretpostavke jednog ministra. Kakvog uopće smisla imaju takve izjave koje podcjenjuju zdrav razum onih kojima su upućene?! Iskustvo nas je odavno naučilo da u konačnici svaku korekciju nužno osjete građani. Jer, riječ je o najjednostavnijoj matematičkoj operaciji – zbrajanju. Cijena plus 20 lipa jednako je nova cijena. Plus PDV.

Povećanje trošarina, recimo to jednom zauvijek, iziskuje korekciju maloprodajnih cijena. Cijene naftnih derivata već godinu dana formiraju se slobodno, prema tržišnom principu, a Vlada na njih može utjecati samo trošarinama. Kad ih povećava, jasno, povećava i konačnu cijenu.

Vidovitost


Ne treba biti “marasovski vidovit” da bi se najavio daljnji usiljeni marš cijena. To nisu pretpostavke, nego gole činjenice. Za Hrvatsku je referentno kretanje cijena naftnih derivata na sredozemnom tržištu. Cijenu na Mediteranu “pumpaju” špekulanti, banke, veliki investicijski fondovi, koji trguju naftom.

U posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (koja su za nas važna utoliko što određuju smjer kretanja) porasla je za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj, u istom razdoblju, za oko šest posto. U svemu je jako važan i tečaj dolara. Karte nam se naprosto nisu dobro posložile, pa možemo očekivati nastavak rasta cijena goriva u idućim tjednima.

I tu nije kraj nevoljama. Turistička sezona je pred vratima, što znači stotine tisuća automobila više na hrvatskim cestama. Porast će potražnja, najavljuje se rast dolara, a moguć je i daljnji rast cijena nafte, pa postoji velika vjerojatnost da bismo u ljetnim mjesecima mogli svjedočiti cijeni litre benzina od 11 kuna, a dizela više od 10 kuna, kao i u srpnju lani.

DRAŽEN GUDIĆ

Jeftiniji plin

Na veselje vozača koji koriste autoplin, ova vrsta goriva opet je jeftinija, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe. U posljednjih šest tjedana, spremnik od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna.


Pola državi

Od cijene litre goriva 20 lipa izdvaja se za financiranje Agencije i naknadu za biogorivo, 60 lipa odlazi na Hrvatske ceste, a isto toliko za HAC. Na trošarine otpada 1,85 kuna, na koji država obračuna još PDV od 25 posto, što je zapravo porez na porez, a tome se pribraja i PDV na proizvodnu cijenu.

U strukturi maloprodajne cijene goriva obveze prema državi imaju udio od 50 do 58 posto.

Formula

Cijena domaćega goriva izračunava se sljedećom formulom: prosječna srednja cijena naftnih derivata na Platt’s European Marketscan (Italija) pomnoži se s prosječnim prodajnim tečajem kn/USD prema HNB-u. Rezultatu se pribroje troškovi skladištenja, manipulacije… i eto cijene.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 16:19