StoryEditor
Biznistrgovinski rat

Google šokirao svijet, prekida dio poslovanja s Huaweijem! Evo što bi to moglo značiti za buduće vlasnike mobitela u Hrvatskoj

Piše PSD
20. svibnja 2019. - 01:27
mont

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. prekida dio poslovanja s kineskim proizođačem mobitela Huaweijem! Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD - Kina.

Kako javlja Reuters, još uvijek nije došlo do potpunog prekida poslovanja, no to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže vrijeme nalazi na udaru američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pojedinosti o određenim uslugama još uvijek se raspravljaju unutar Googlea. 

Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije tvrtke jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence.

Iz Huaweija zasad nema komentara. 

Zabrana pristupa Googleovim aplikacijama

Za Huawei, ali i brojne buduće kupce mobitela tog proizvođača diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sustave, a izgubit će i pristup Gmailu, Google Play Storeu, YouTubeu i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač tvrtka Google.

Napomenimo da se ova odluka Googlea odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobitela koje proizvodi Huawei. Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubit će pristup popularnih Googleovim aplikacijama. Ova odluka Googlea odnosi se na mobitele koji će se tek proizvesti od datuma koje Google odredi, nakon čega će Huawei obavijestiti kupce.

Kako riješiti problem

Tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli bi ovaj problem riješiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadograde sustav (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobitela nekih drugih proizvođača.

Razvijaju vlastiti sustav

Huawei već godinama radi na razvoju vlastitog sustava, za slučaj potpune nemogućnosti korištenja softverske podrške iz SAD-a. Dijelovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju npr. Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Sumnje u špijunažu

Sve se aktualiziralo prije nekoliko mjeseci kada su vlasti niza razvijenih zemalja izrazile skepsu prema Huaweiju, a neke i zabranile tom kineskom tehnološkom divu da sa svojom infrastrukturom sudjeluje u izgradnji 5G mreže zbog sumnji u špijunažu.

Kina: Zaštitit ćemo svoje tvrtke od "nepoštenog" pristupa SAD-a

Podsjetimo, Kina je u četvrtak, nakon što je američka administracija stavila kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huawei na crnu listu, poručila da će zaštititi svoje tvrtke od "nepoštenog" pristupa SAD-a, istovremeno šaljući poruku stranim tvrtkama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način.

Kina je zatražila od SAD-a da okonča svoj "pogrešan pristup", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. 

"Ako se prema kineskim kompanijama postupa na nepošten način, kineska strana nedvojbeno ima snage poduzeti neophodne mjere kako bi zaštitila sva zakonita prava", kazao je Lu.

Bijela kuća je objavila da je potez predsjednika Trumpa u skladu s njegovom odlučnošću da zaštiti američku informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju i usluge.

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio izvršnu uredbu koja Ministarstvu trgovine daje ovlasti da američkim kompanijama može zabraniti poslovanje s određenim dobavljačima.

Iako se u uredbi poimence ne spominje Kina ili Huawei, taj kineski telekomunikacijski gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije 5G upravo sebe vidi kao metu Trumpove uredbe.

Te "nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija", reagirala je kineska tvrtka.

Američko Ministarstvo trgovine je nakon predsjednikove uredbe stavilo Huawei na "listu stranih subjekata" - na listu kompanija koje se smatraju potencijalno riskantnim za nacionalnu sigurnost ili vanjskopolitičke interese.

Huawei je izrazio spremnost za razgovare s američkom vladom i donošenje "učinkovitih mjera kako bi se zajamčila sigurnost proizvoda".

Kompanija je također priopćila da potezi Washingtona "samo vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima" na području 5G mobilne mreže te da je Huawei "lider 5G bez premca".

"Ograničavanje Huaweija u poslovanju sa SAD-om neće tu zemlju učiniti sigurnijom ili jačom, naprotiv, to će samo usmjeriti SAD prema slabijim, ali skupljim alternativama, zbog čega će SAD zaostajati u razvoju 5G. U konačnici, to će nanijeti štetu američkim tvrtkama i potrošačima", priopćio je Huawei.

Hina

item - id = 604496
related id = 0 -> 1136681
related id = 1 -> 1136589
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 05:36